Italské víno
Italské víno
Itálie je jedním z největších výrobců a vývozců vína na světě. Vinice se nacházejí prakticky ve všech regionech a vyznačují se velkými rozdíly ve vinikultuře. Po celá staletí se Itálie skládala z nezávislých regionů, které měly vlastní identitu, kuchyni a víno. Nezávislost v kombinaci s vnějšími vlivy, vytvářejí různorodou směs domácích i mezinárodních odrůd, které jsou v Itálii pěstovány. Nebbiolo a Sangiovese jsou považovány za nejunikátnější z nich. Zatímco odrůdě Nebbiolo se daří pouze v Piemontu, Sangiovese se úspěšně pěstuje v mnoha částech země a za svou pověst vděčí především velkým vínům z Toskánska.
#rozdeleni-popisku#
Klasifikační systém vín
Klasifikační systém v Itálii je založen na systému používaném ve Francii. Od roku 1963 se používá označení DOC (Denominazione di Origine controllata), které zaručuje kvalitu určité úrovně. Označení DOCG (Denominazione di Origine controllata e Garantit) je nejvyšší klasifikací, která byla představena v roce 1992. Vína DOCG mají speciální uzávěr lahví. Kromě těchto dvou označení mohou být italská vína také označena jako vino da tavola (stolní víno) nebo IGT (označení Tipica), které je obvykle označením zeměpisným.
V Itálii se nachází celkem 20 vinařských oblastí. Nejslavnější a nejznámější z nich jsou popsány níže.
Vinařské oblasti
Piemont
Piemont lze přeložit jako „na úpatí hor“. Díky své poloze a množství udělených DOC(G) je tato oblast považována za jednu z nejlepších vinařských oblastí v Itálii. Piemont je známý především pro svá červená vína vyráběná z odrůdy Nebbiolo, z nichž nejznámější jsou vína Barolo a Barbaresco.
Odrůdy
Odrůdy Barbera, Nebbiolo a Dolcetto, které v oblasti dominují, jsou pěstovány pouze v tomto regionu. Vynikající podmínky pro pěstování vinné révy zajišťují, že vín z této oblasti, jako Barolo a Barbaresco jsou skutečné skvosty.
Mohutné Barolo
Barolo, král italských vín, je mohutné, robustní víno vyrobené z hrotnu Nebbiolo. Intenzivní vůně obsahuje tóny fialek, růží, červených plodů a také lanýžů a koření. Barolo pochází z obce Barolo a nejlepší vína mají vynikající potenciál až pro 20 letou archivaci.
Barbaresco
Barbaresco je také vyrobeno z hroznů odrůdy Nebbiolo. Vinice produkující Barbaresco se nacházejí v okolí obcí Neive, Treiso a Barbaresco. Hrozny určené k výrobě Barbaresca dozrávají spíše díky přímořskému klima, a proto jsou často jemnější.
Více informací o vínech z Piemontu
Z okolí města Asti pocházejí i další výborná vína, z nichž jsou nejznámější Barbera d´Asti a Barbera d´Asti ASuperiore. Barbera d´Asti před lahvováním nezraje, případně zraje jen krátce. Superiore, na druhou stranu, dozrává 12 měsíců, z toho 6 měsíců v dřevěných sudech. Víno musí obsahovat minimálně 85% hroznů Barbera. V této oblasti se také vyrábí šumivé víno, jedná se o Asti Spumante a Moscato d´Asti DOCGs.
Toskánsko
Štíhlé cypřiše a olivovníky na kopcovité krajině mezi vinicemi jsou typickým obrázkem Toskánska, nacházejícího se v samém srdci Itálie. Vyrábí se zde nejprestižnější vína v zemi jako je Chianti, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano.
Chianti
Chianti produkuje vynikající vína, která si vydobyla mezinárodní uznání. Doba dekorativních lahví a průměrného vína je dávno zapomenuta a dnes Chianti patří mezi nejvýznamnější hráče v Toskánsku, jako například Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano. Od roku 1924 "Consorzio del Vino Chianti Classico Gallo Nero" sleduje kvalitu vín Chianti Classico a označuje je uzávěrem s černým kohoutem. Nejlepší vína pocházejí z přísně kontrolovaných DOCG Chianti a Chianti Classico DOCG. V devadesátých letech minulého století získala tato oblast také status nejvyšší klasifikace DOCG. Kromě toho se používá také název "Riserva", a to v případě, že víno zraje minimálně dva roky v dubových sudech a minimálně tři měsíce v láhvi.
Odrůdy
Víno Chianti je jedním z nejznámějších vína na světě a přestože je obvykle vyráběno pouze z odrůdy Sangiovese, je povoleno také přidání alternativních odrůd jako Cabernet Sauvignon a Merlot. Typické Chianti má zářivou, červenou barvu, která se během zrání mění na červenou/hnědou. V chuti lze nalézt dřevěné tóny, tóny bobulového ovoce, koření a tříslovin, které se po několika letech rozvíjejí do měkkého, ovocného a výrazného vína.
Brunello
Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino je jedním z největších vín Itálie. Vzhledem k vysoké kvalitě a pečlivě vybíraným hroznům, je toto víno velmi oblíbené u znalců a odborníků z celého světa. Brunello je víno granátově červené barvy s výrazným charakterem. Brunello di Montalcino je oblast v Toskánsku, která v toku 1982 získala statut DOCG.
Odrůdy
Jedná se o jednoodrůdové víno, vyrobené pouze z hroznů Sangiovese. Obsah alkoholu v Brunello di Montalcino je 12,5 %. Doba minimálního zrání v sudech 3,5 roku, u Riservy je to 5 let. Víno je známé pro svůj vynikající archivační potenciál, který může dosahovat až 40 – 50 let. V dnešní době zraje moderní Brunello zhruba 10 let. Víno má granátově červenou barvu a silný charakter. Příjemné aroma obsahuje tóny červených třešní, švestek, pepře a bylinek. Víno může být plné a silné, stejně tak smyslné a jemné. Charakter často závisí na věku, protože zralejší vína mají tendenci být více harmonická.
Vino Nobile di Montepulciano
Vino Nobile di Montepulciano je vyráběno ve městě Montepulciano, které se nachází na kopcích, východně od řeky Seina. Toto víno s označením DOCG musí obsahovat minimálně 70% hroznů odrůdy Sangiovese. Ostatní odrůdy, které mohou být použity k výrobě jsou Canaiolo, Mammolo a Trebbiano. Víno s plným charakterem musí zrát minimálně po dobu dvou let, aby mohlo nést označení Vino Nobile, tři roky pro označení Riserva a čtyři roky pro označení Riserva Speciale.
Veneto
Měřeno objemem vyrobeného vína, je Veneto největší italskou oblastí ve výrobě vín s označením DOC. Nejznámější vína jsou Prosecco a Amarone. Až 10% vín vyrobených v Itálii pochází právě z této oblasti. Vinice se rozkládají na kopci mezi Benátkami, Veronou a Jezerem Garda. Vzhledem k poloze mezi jezerem, mořem a Alpami, je podnebí v oblasti převážně mírné.
Prosecco
Prosecco pochází z podhůří Alp, z oblasti severně od Benátek. Italové považují Prosecco za aperitiv i víno jakékoli denní doby, protože má nízký obsah alkoholu. Víno je měkké a živé, s květinovou vůní, svěží a mírně nasládlé. Název Prosecco mohou používat pouze šumivá vína vyrobená v oblasti Prosecco Veneto.
Amarone della Valpolicella
Amarone je silné a velké víno z oblasti Veneto. Má vysoce koncentrovanou, plnou chuť, která se vyvíjí zráním do sametového zaoblení. Výrazná chuť s tóny ovoce, rozinek a pepře. Toto víno, které sdílí název s italskou oblastí svého původu, se vyrábí v kopcích těsně nad městem Veneto. První Amarone přišlo na trh před necelými sto lety. V roce 2009 byla Amarone della Valpolicella udělena klasifikace DOCG.
Valpolicella Ripassoje sestrou Amarone. Při výrobě se používají hroznové slupky Amarone. Tímto druhým kvašením se získává silné, intenzivní a komplexní víno.
Abruzzo
Krásná oblast Abruzzo je velmi bohatá na přírodní krásy (hory, pobřeží a národní parky). Vinice jsou položeny v nadmořské výšce až 500m. Hrozny proto dozrává pomalu a rozvíjí se do nádherné vůně s exkluzivními kyselinami. Nejlepší oblast pro pěstování vína se nachází v okolí města Pescara. Mezi nejznámější vína patří Trebbiano d´Abruzzo a Montepulciano d´Abruzzo.
Odrůda Trebbiano d´Abruzzo
Víno se jménem Trebbiano d´Abruzzo DOC je bílé víno vyrobené z hroznů Trebbiano d´Abruzzo. Je to místní verze Trebbiana, která je nejtypičtější odrůdou pěstovanou v Itálii, také známou pod názvem Ugni Blanc. Jedná se o velmi plodnou odrůdu, hrozny neutrální světlé barvy nabízí pestrou paletu citrusových tónů. Víno vyrobené dané odrůdy je velmi přístupné, mladé, svěží, což je dáno krátkou dobou zrání hroznů. Svěží chuť nejlépe vynikne, když je víno konzumováno mladé.
Odrůda Montepulcuiano d´Abruzzo
Montepulciano d´Abruzzo je jedno z nejlepších italských červených vín. Vyznačuje se zaobleným a hladkým charakterem, bujnou ovocností. Víno je vyrobeno z původní odrůdy Montepulciano (nezaměňováno s toskánským městem Montepulciano). Při výrobě lze přimíchat 10% odrůdy Sangiovese.
Puglia
Vinařská oblast Puglia, také zvaná Apulia se nachází v "podpatku" Itálie. Vinice se v oblasti rozprostírají již po celá staletí. V posledních dvaceti letech proběhla v oblasti rozsáhlá modernizace, přičemž při výrobě vína dochází ke kombinaci moderních technik se starověkým zpracováním hroznů. Výsledky jsou ohromující a díky tomu můžeme sledovat stále více skvělých vín pocházejících právě z tohoto regionu. V roce 2011 získala tato oblast svoji první DOCG klasifikaci, ale mnoho vín stále hrdě nese klasifikaci IGT.
Odrůdy
Oblast Puglia se zaměřuje zejména na výrobu červených vín. Odrůda Primitivo zaručuje intenzivní, červená vína vynikající kvality. Víno má vyšší hladinu alkoholu a nahořklou příchuť třešní. Odrůda Negro Amaro (v doslovném překladu znamená černá a hořká) je typickou pro oblast Salentu. Odrůda dodává vínu chuť tmavého ovoce a lékořice a má nahořklé zakončení.
Friuli-Venezia Giulia
Toto víno se vyrábí v severovýchodní části oblasti Friuli-Venezia Giulia, známé především výrobou bílého vína. Víno vyráběné v této oblasti se také nazývá Friuli.
Odrůdy
Nejlepší vína v oblasti jsou bílá vína. Červená vína vyrobená z odrůd Pignolo, Refosco a Schiopettino si také sice razí cestu na vrchol, ale ještě před sebou mají ještě kus cesty. Bílá vína jsou vyráběna z tradičních odrůd jako Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Blanc, ale také z italských odrůd pocházejících z regionu – Pinot Grigio, Verduzzo a Picolit. Nejznámější a nejtypičtější odrůdou bílých hroznů z této oblasti je Friulano, produkující svěží, jiskřivá a živá vína. Umbrie Umbrie je vinařskou oblastí nacházející se ve střední Itálii, ležící vedle Todskánska. Mnohé z celkem 11 klasifikovaných vín (DOC) nesou jména začínající na "Coli" (v překladu svah nebo kopec), odkazujíce na kopcovitý ráz krajiny v této oblasti.Odrůdy V Umbrii se vyrábějí převážně bílá vína z odrůdy Trebbiano. Nejznámějším vínem je Orvieto. Přestože výroba bílého vína v oblasti převažuje, vyrábí se zde také víno červené, které získalo klasifikaci DOCG. Jedná se o Sagrantino Montefalco, víno se silnou, lehce zemitou chutí s tóny tmavého ovoce.
Značky