Bílé víno

23 položek celkem

Cena

7742814
17742814

Druh vína

Hodnocení

Obsah alkoholu

Odrůda

Rok

Vinařská oblast

Země

Položek k zobrazení: 23
Marquesa de Atiza Blanco
1 074 Kč –28 %
774 Kč / kartón
2419K
Veltlínské zelené
834 Kč / kartón
570K
Casa Safra Sauvignon Blanc
1 404 Kč –32 %
954 Kč / kartón
2659K
Oxte White Blend
1 254 Kč –24 %
OXTE blanco Carinena
Skladem (2 kartón)
954 Kč / kartón
2639K
La Pauline Les Fêtes Sauvignon Blanc
1 680 Kč –40 %
1 014 Kč / kartón
333K
Chardonnay PS
Stříbro
1 134 Kč / kartón
560K
Rulandské šedé PS
1 194 Kč / kartón
2666K
Hibernal PZ
1 254 Kč / kartón
2665K
palava 2020 5300e182 (002)
1 254 Kč / kartón
2667K
Traditions Macabeo Vino Varietal
1 620 Kč –23 %
1 254 Kč / kartón
2147K
La Pauline Platine Chardonnay
1 674 Kč –18 %
1 374 Kč / kartón
337K
Riesling Hauck kabinett
1 674 Kč –14 %
1 434 Kč / kartón
2294K
Viña Real Barrel Fermented Rioja DOCa Blanco
2 034 Kč –29 %
1 434 Kč / kartón
2371K
Fratelli A&R Moscato d'Asti
1 974 Kč –15 %
1 674 Kč / kartón
775K
Armand Schreyer Pinot Gris Alsace AOC
2 154 Kč –22 %
1 674 Kč / kartón
1779K
Château Voigny Sauternes AOC (0,375 L)
2 274 Kč –21 %
1 794 Kč / kartón
2383K
Adegas Castrobrey 'Señorio de Cruces' Albariño
2 214 Kč –16 %
1 854 Kč / kartón
2649K
Techni Alipias Sauvignon Blanc Assyrtiko
Stříbro
2 214 Kč –14 %
1 914 Kč / kartón
2577K
Idisma Drios Assyrtiko
2 334 Kč –13 %
Idisma Drios Assyrtiko 2017
Skladem (3 kartón)
2 034 Kč / kartón
2103K
Jean Paul Picard Sancerre
3 900 Kč –29 %
2 754 Kč / kartón
2607K
Domaine de la Coquillerie 'La Religieuse' Chardonnay
3 114 Kč –10 %
2 814 Kč / kartón
2433K

bile

Bílé víno

Bílé víno prochází v podstatě stejným procesem jako červené víno, kdy je na prvním místě samozřejmě alkoholové kvašení. Velký rozdíl je v tom, že se většinou používají bílé odrůdy, a i červené odrůdy se lisují přímo, aby nedošlo k zabarvení od slupek. Kvašení probíhá bez slupek nebo jader a tak vzniká bílé víno.

I když je v bílých hroznech jen málo nebo žádné barvivo, jsou lisovány na přímo a odděleny od šťávy. Šťáva se poté nechá odpočívat a mošt se projasní při ochlazení na zhruba čtyři stupně. Mikroskopické organické částice, které zůstaly po lisování, sednou a mošt je čirý. V této fázi již v moštu samozřejmě nejsou žádné přírodní kvasinky, a proto se musí vždy přidávat externě.

#rozdeleni-popisku# 

Po kvašení se víno nemusí dále macerovat, protože již neobsahuje žádné slupky nebo semena. Bílé víno potřebuje, stejně jako červené, čas na zotavení se z bouřlivé fermentace. Pokud se tak nestane, pak vzniká tzv."stressed wine". Vína, která jsou určena pro okamžitou konzumaci a mají svěží chuť, se lahvují přímo po kvašení a odpočinku v nerezových nádržích. Vína s bohatší chutí, zejména ta z odrůdy Chardonnay dále podstupují kvašení kyselinou mléčnou nebo jablečno-mléčné kvašení.

Ostré čerstvé jablečné kyseliny se poté mění při kontrolované teplotě v jemnější kyselinu mléčnou. Jedná se většinou o vína, která ve spojení s touto fermentací, dozrávají na dřevě.

Zejména vína Sauvignon Blanc se lahvují brzy po odpočinku. Tato vína vždy doporučujeme konzumovat co nejdříve, protože přesně za rok po lahvování si stále zachovávají svůj nádherný, čerstvý a (exotický) ovocný charakter.

 

Zrání

Většina bílých vín se lahvuje v únoru/březnu, na jižní polokouli v srpnu, poté, co  odpočívala v ocelových nádržích při teplotě kolem osmi stupňů. Některé z nejznámějších odrůd jako jsou Chardonnay, Semillon a některé Sauvignony Blanc  získají zráním bohatší chuť, někdy zrají samostatně, obvykle ve směsi. V bílém víně se nenacháuejí taniny.

Některá bílá vína zrají v dubových sudech. Bílá Burgundská jsou toho vynikajícím příkladem. Fermentace bílého vína v dubových sudech je kratší než červeného, protože bílé víno neobsahuje žádné třísloviny.

Existují také vína, která i bez zrání v dubových sudech mají velmi pěknou vůni a chuť. Jsou to vína vyrobená z odrůd Ryzlink, Chenin, Rulandské šedé, Meloun (Muscadet) a často i Sauvignon Blanc. Tato vína se proto často uchovávají v nerezových nádržích; některá, zejména Ryzlink, poté ještě zrájí někdy dvanáct až osmnáct měsíců v dřevěném sudu. Tento dřevěný sud nedělá nic víc, než že umožňuje velmi jemný vývoj vína prostřednictvím velmi pomalé interakce mezi vínem a kyslíkem, který proniká skrz mikroskopické trhliny nebo otvory ve dřevě.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení