Bílé víno

25 položek celkem

Cena

7742814
17742814

Druh vína

Hodnocení

Obsah alkoholu

Odrůda

Rok

Vinařská oblast

Země

Položek k zobrazení: 25
villa de adnos blanco
1 494 Kč –48 %
774 Kč / kartón
2008K
Casa Safra Verdejo Blanco
1 374 Kč –44 %
774 Kč / kartón
63K
San Silvano Sweet Ice Vino Bianco Italiano Medium Sweet
1 254 Kč –38 %
774 Kč / kartón
2079K
Castillo Santa Paulina Sauvignon Blanc
1 590 Kč –48 %
834 Kč / kartón
86K
San Silvano Chardonnay Vino d’Italia
1 254 Kč –33 %
San Silvano Chardonnay 2021
Skladem (>5 kartón)
834 Kč / kartón
2061K
Niedermann Müller Thurgau Lieblich QW Nahe
1 674 Kč –47 %
894 Kč / kartón
1078K
Skoonuitsig Prestige Chardonnay
1 434 Kč –38 %
894 Kč / kartón
1592K
Skoonuitsig Prestige Chenin Blanc
1 560 Kč –43 %
894 Kč / kartón
106K
Le Commandeur Sauvignon Blanc IGP Pays d'Oc 2021
1 254 Kč –24 %
954 Kč / kartón
609K
Picadora Chardonnay Central Valley 2021
1 620 Kč –41 %
954 Kč / kartón
1902K
Pierre Baptiste Sauvignon Blanc 2021
1 614 Kč –41 %
954 Kč / kartón
223K
Sicanelli Grillo Sicilia DOC
1 914 Kč –50 %
954 Kč / kartón
2328K
Caballo d'Oro Rueda DO Verdejo
1 674 Kč –39 %
1 014 Kč / kartón
389K
Sicanelli Vermentino Terre Siciliane IGT
1 914 Kč –47 %
1 014 Kč / kartón
2329K
Finca Santa Bella Sauvignon Blanc 2021
Stříbro
1 614 Kč –33 %
1 074 Kč / kartón
1974K
Niedermann Riesling Classic
1 494 Kč –24 %
1 134 Kč / kartón
506K
Doña Beatriz Rueda DO Verdejo
1 560 Kč –16 %
1 314 Kč / kartón
2702K
San Luccardi Pecorino Terre di Chieti
1 734 Kč –21 %
1 374 Kč / ks
2553K
Water Dancer Semillon Sauvignon Blanc Australia
1 974 Kč –30 %
1 374 Kč / kartón
1880K
Jeffrey's Bay Sauvignon Blanc
Tip Zlato
2 310 Kč –38 %
1 434 Kč / kartón
232K
Armand Schreyer Pinot Gris Alsace AOC
2 274 Kč –26 %
1 674 Kč / kartón
1779K
Techni Alipias Sauvignon Blanc Assyrtiko
Stříbro
2 214 Kč –8 %
2 034 Kč / kartón
2577K
Domaine Grand Roche Chablis AOP
2 514 Kč –14 %
2 154 Kč / kartón
2308K
Domaine de la Coquillerie 'La Religieuse' Chardonnay
3 114 Kč –10 %
2 814 Kč / kartón
2433K

bile

Bílé víno

Bílé víno prochází v podstatě stejným procesem jako červené víno, kdy je na prvním místě samozřejmě alkoholové kvašení. Velký rozdíl je v tom, že se většinou používají bílé odrůdy, a i červené odrůdy se lisují přímo, aby nedošlo k zabarvení od slupek. Kvašení probíhá bez slupek nebo jader a tak vzniká bílé víno.

I když je v bílých hroznech jen málo nebo žádné barvivo, jsou lisovány na přímo a odděleny od šťávy. Šťáva se poté nechá odpočívat a mošt se projasní při ochlazení na zhruba čtyři stupně. Mikroskopické organické částice, které zůstaly po lisování, sednou a mošt je čirý. V této fázi již v moštu samozřejmě nejsou žádné přírodní kvasinky, a proto se musí vždy přidávat externě.

#rozdeleni-popisku# 

Po kvašení se víno nemusí dále macerovat, protože již neobsahuje žádné slupky nebo semena. Bílé víno potřebuje, stejně jako červené, čas na zotavení se z bouřlivé fermentace. Pokud se tak nestane, pak vzniká tzv."stressed wine". Vína, která jsou určena pro okamžitou konzumaci a mají svěží chuť, se lahvují přímo po kvašení a odpočinku v nerezových nádržích. Vína s bohatší chutí, zejména ta z odrůdy Chardonnay dále podstupují kvašení kyselinou mléčnou nebo jablečno-mléčné kvašení.

Ostré čerstvé jablečné kyseliny se poté mění při kontrolované teplotě v jemnější kyselinu mléčnou. Jedná se většinou o vína, která ve spojení s touto fermentací, dozrávají na dřevě.

Zejména vína Sauvignon Blanc se lahvují brzy po odpočinku. Tato vína vždy doporučujeme konzumovat co nejdříve, protože přesně za rok po lahvování si stále zachovávají svůj nádherný, čerstvý a (exotický) ovocný charakter.

 

Zrání

Většina bílých vín se lahvuje v únoru/březnu, na jižní polokouli v srpnu, poté, co  odpočívala v ocelových nádržích při teplotě kolem osmi stupňů. Některé z nejznámějších odrůd jako jsou Chardonnay, Semillon a některé Sauvignony Blanc  získají zráním bohatší chuť, někdy zrají samostatně, obvykle ve směsi. V bílém víně se nenacháuejí taniny.

Některá bílá vína zrají v dubových sudech. Bílá Burgundská jsou toho vynikajícím příkladem. Fermentace bílého vína v dubových sudech je kratší než červeného, protože bílé víno neobsahuje žádné třísloviny.

Existují také vína, která i bez zrání v dubových sudech mají velmi pěknou vůni a chuť. Jsou to vína vyrobená z odrůd Ryzlink, Chenin, Rulandské šedé, Meloun (Muscadet) a často i Sauvignon Blanc. Tato vína se proto často uchovávají v nerezových nádržích; některá, zejména Ryzlink, poté ještě zrájí někdy dvanáct až osmnáct měsíců v dřevěném sudu. Tento dřevěný sud nedělá nic víc, než že umožňuje velmi jemný vývoj vína prostřednictvím velmi pomalé interakce mezi vínem a kyslíkem, který proniká skrz mikroskopické trhliny nebo otvory ve dřevě.