cervene_1_1

Červené víno

Červené víno

Červené víno se vyrábí ze šťávy modrých hroznů. Poté, co se hrozny sklidí, je rozhodnuto, zda se použijí k fermentaci i stonky a jiné části rostliny. Stonky obsahují třísloviny, které mohou vínu dodat nahořklou chuť.

Jakmile přijdou rozdrcené hrozny do kontaktu s kvasinkovými buňkami, kvasinky spustí proces (fermentaci), během kterého se cukry z hroznů přemění na alkohol. Zní to docela snadně, ale tento proces má několik variant. Vinař vyrábějící špičková červená vína musí být tedy velmi zručný a nadaný. ... Více

5 položek celkem

Cena

1 0742 094
110742094

Značky

Druh vína

Hodnocení

Obsah alkoholu

Odrůda

Rok

Vinařská oblast

Země

Vymazat filtry

Položek k zobrazení: 5
2 av red
Arte Vini RED 2019 Morava
Skladem (>5 kartón)
179 Kč / kartón
2030K
Olarra Clasico DOCa Rioja Reserva
Bronz Zlato 31 %
349 Kč239 Kč / kartón
3139K
Añares Rioja Reserva
Stříbro Zlato 25 %
360 Kč269 Kč / kartón
72K
Finca El Lince Monastrell
25 %
375 Kč279 Kč / kartón
3005K
Cerro Añon Rioja Reserva
Bronz Zlato 41 %
600 Kč349 Kč / kartón
486K

cervene_1_1

Červené víno

Červené víno se vyrábí ze šťávy modrých hroznů. Poté, co se hrozny sklidí, je rozhodnuto, zda se použijí k fermentaci i stonky a jiné části rostliny. Stonky obsahují třísloviny, které mohou vínu dodat nahořklou chuť.

Jakmile přijdou rozdrcené hrozny do kontaktu s kvasinkovými buňkami, kvasinky spustí proces (fermentaci), během kterého se cukry z hroznů přemění na alkohol. Zní to docela snadně, ale tento proces má několik variant. Vinař vyrábějící špičková červená vína musí být tedy velmi zručný a nadaný.

 

Kvalita červeného vína záleží na způsobu, jakým jsou hrozny sklizeny. Například hrozny, které se sbírají ručně, jsou té nejvyšší kvality, protože nezralé a shnilé hrozny se okamžitě vytřídí a mohou být odstraněny pečlivěji, stejně jako další položky, které do fermentace nepatří, jako jsou kameny, listy, atd. To je důležité zejména v červeného vína, protože během fermentace je rmut neustále v kontaktu se slupkou a semeny hroznů. Pokud není výběr proveden správně, existuje riziko „podivných“ chutí, které se mohou ve víně projevit. Ruční sklizeň a dobrá filtrace před začátkem fermentace zajišťují nejčistší víno. 

Proces zrání

Pokud stonky nejsou součástí fermentace, jsou hrozny mechanicky odstopkovány. Poté se hrozny rozdrtí a rmut se přečerpá do kvasného sudu. Během procesu fermentace se cukry mění na alkohol a na povrchu rmutu vzniká tzv. „matolinový klobouk”. Rmut se buď pravidelně čerpá přes něj nebo se matolinový klobouk pravidelně noří do rmutu s cílem zvýraznit vůni a barvu vína.

Proces fermentace trvá mezi deseti a patnácti dny v závislosti na oblasti, ve které se víno vyrábí. Poté mladé víno zraje v dubových sudech, jak nových tak i starších. Nové dubových sudy dávají vanilkové aroma a dodatečné třísloviny. Starší sudy poskytují komplexnější chuť a více kyslíku. Kromě stáří je to také velikost sudu, která ovlivňuje chuť vína. Obecně platí, že proces zrání trvá osm až dvacet čtyři měsíce.

Doprava ZDARMA nad 1500 Kč

Garance vrácení peněz

Nejlepší ceny v ČR

Výběr vín z celého světa