Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
0 Kč

Blog

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 31)
1 2 3 4 »
13.6.2018

Víno jako auto

Možná se právě zamýšlíte nad tím, co že má víno společného s auty. Na první pohled nemohou existovat dvě odlišnější věci, než je právě automobil a ušlechtilý, nicméně alkoholický, nápoj. Už na pohled druhý ale mají víno a automobily společného velmi mnoho.

Celý článek

Možná se právě zamýšlíte nad tím, co že má víno společného s auty. Na první pohled nemohou existovat dvě odlišnější věci, než je právě automobil a ušlechtilý, nicméně alkoholický, nápoj. Už na pohled druhý ale mají víno a automobily společného velmi mnoho.

 

Levná a drahá auta

Každý z nás chápe, že různé automobily mají různou cenu. Chápeme, že náš rodinný vůz, kterým jezdíme na víkend k babičce je levnější než luxusní a výkonný italský supersport.  Mnohem levnější. A co víc, uvědomujeme si, že od našeho plechového miláčka nemůžeme očekávat stejné výkony jako od rudého hřebce z Maranella. Tak proč to nechápeme u vína?

Myslíte si, že víno je prostě víno a všechna vína jsou si rovná? Pokud ano, zkuste se vrátit o pár řádků výše a ještě jednou si je přečíst. Už chápete, jak můžeme srovnávat víno a automobily?  Přesně tak. Jako jsou levná a drahá auta, jsou i levná a drahá vína. Nicméně aby to bylo ještě jasnější, zkusme si víno představit jako automobil. A pojďme na to přes jeho  cenovku

 

Víno za 100 Kč – ojetina z autobazaru

V téhle cenové kategorii se kvalitní víno najde jen velmi, velmi obtížně. Takové víno je většinou vyráběno z méně kvalitních surovin, s přidanými dochucovadly a barvivy, které mají zakrýt nedostatky základní suroviny. To sice neznamená, že se v této kategorii nedá najít dobré víno, nicméně pravděpodobnost, že se Vám to povede, je opravdu velmi malá.

 

Víno do 200 Kč – Škoda Fabia

Jednoduché, běžné víno. Ničím nepřekvapí, ničím nevybočí z řady. Pokud má nějaké nedostatky, nejsou tak zřetelné. A pokud je pro Vás hlavním kritériem cena, jste tu správně. Za rozumnou cenu dostane víno, které se dobře pije a dobře chutná. Nic víc, nic míň.

 

Víno do 500 Kč – Škoda Octavia

Za tu cenu je to zajímavý obchod. Stále to je jednodušší a méně komplexní víno, nicméně už se pohybujeme na solidní úrovni. Na druhou stranu je určitě počítat s tím, že i v téhle kategorii ještě budete muset přece jenom ze svých nároků nepatrně slevit.

 

Víno do 1000 Kč – BMW řady 3

Velmi dobrý poměr ceny a kvality. Za tuto cenu dostanete kvalitní víno, s komplexní a bohatou chutí, bez chyb a nedostatků. Kvalitní víno, které ale můžete pít každý den a které Vás nezklame při žádné příležitosti, navíc dostupné v celé řadě variant a chutí.

 

Víno do 1500 Kč – BMW M3

Poprvé se ocitáme v kategorii vín, ve které se připlácí za styl a kvalitu, kategorii, ve které čím dál tím větší roli hraje charakter a osobnost vína. Není to víno, které by bylo nějak výrazně lepší než víno z předchozí kategorie, nicméně u tohoto vína jste ochotni připlatit za to, aby jste dostali přesně to co chcete.

 

Víno do 2500 Kč – Porsche 911

Tohle víno je už více o spotřebiteli, než o sobě samém. Není to víno na každodenní pití, vlastně to ani není víno, které je za účelem pití kupováno. Takové víno většinou skončí v archivu a spíš než pito bude předváděno. Při pití takového vína pravděpodobně nepoznáte zásadní rozdíl od vína předchozí kategorie, se kterou si ale pravděpodobně užijete mnohem více zábavy.

 

Víno nad 2500 Kč – Bugatti Veyron

Jednoduše řečeno, nákup vína z této kategorie, nemá žádný racionální důvod. Tohle víno není určeno k pití. Stejnou chuť a kvalitu najdete v předchozích kategoriích za podstatně rozumnější cenu. V této cenové kategorii platíte za jedinečnost, exkluzivitu, je to stejná investice jako třeba do sbírky obrazů.

 

Tak vidíte, že mají automobily s vínem hodně společného. A možná Vám naše přirovnání pomůže s výběrem vína na dnešní večer. Jestli to bude Fabia nebo Porche 911 to už necháme jen a jen na Vás.

5.6.2018

Jak se dělá portské

Nestává se to často, ale někdy se i z ne zrovna příjemné události nakonec zrodí něco milého a příjemného. A přesně takový je i příběh zrození obliby portského vína, na jejímž počátku stojí konflikt mezi evropskými mocnostmi.

Celý článek

Nestává se to často, ale někdy se i z ne zrovna příjemné události nakonec zrodí něco milého a příjemného.  A přesně takový je i příběh zrození obliby portského vína, na jejímž počátku stojí konflikt mezi evropskými mocnostmi.

 

Trocha historie

Když se na počátku 18. století pomazané hlavy evropských panovnických rodů nepohodly, na které z nich by měla skončit osiřelá španělská koruna, a na podporu svých argumentů jedna druhé vyhlásily válku, ocitla se Francie a Velká Británie na opačných stranách barikády.  Vína milovní Britové tím ovšem přišli o pravidelné dodávky červeného francouzského vína, a tak se museli v zájmu zachování svého duševního zdraví poohlédnout po jiném zdroji milovaného moku. Hledání naštěstí netrvalo dlouho, a už v roce 1703 byla podepsána obchodní dohoda, díky které mohli portugalští obchodníci importovat do Velké Británie zboží za velmi výhodných podmínek. Bohužel při dlouhých plavbách po moři se víno velmi často kazilo a tak se pro zvýšení jeho trvanlivosti začalo víno dolihovávat vinným alkoholem, čili fortifikovat. Právě tehdy se zrodilo portské.

 

Kam nemůže vítr

Portské víno se vyrábí výhradně z hroznů pocházejících z vinic v údolí řeky Douro, kopcovité krajiny obklopené vysokými horami pohoří Marão a Montemuro, které oblast chrání před vlhkými západními větry vanoucími od Atlantiku. Díky tomu se oblast vyznačuje velmi chladnými zimami a naopak horkými a suchými léty. Unikátnost regionu dokazuje i to, že v roce 1756 se oblast Douro stala po maďarském regionu Tokaj a italském regionu Chianti třetí nejstarší apelací, tedy chráněným vinařským regionem. Dnes je region zapsán v seznamu světového dědictví UNESCO.

 

Jak se vyrábí portské

Hrozny pro výrobu portského vína se i dnes sbírají výhradně ručně, protože vinice jsou pro příliš úzké pro jakoukoliv mechanizaci. Šťáva vylisovaná z rozdrcených hroznů se nechá kvasit v uzavřených sudech a po vykvašení zhruba poloviny cukru se víno přelije do sudů, ve kterých je už připravena 70% vinná pálenka, která okamžitě zastaví proces kvašení. Nezkvašený cukr zůstane ve víně a přidáním pálenky se obsah alkoholu zvýší na zhruba 20%. Pře stočením do láhví se ještě víno nechá v těchto sudech zrát, aby se jeho chuť vybrousila do dokonalosti. 

 

Jaké si dát portské

Na první pohled to vypadá, že vyznat se v tom, čím se od sebe odlišují portská vína jedno od druhého, není zrovna jednoduché. Tak se na to pojďme podívat.

Tawny
Portské víno Tawny je vyrobené z červených hroznů. Víno zraje v dřevěných sudech a je záměrně vystaveno postupné oxidaci a odpařování. Díky tomu dozrává do zlatohnědé barvy a získává jemnou ořechovou příchuť. Portská vína tawny jsou sladká nebo polosuchá a jsou obvykle podávána jako dezertní vína. 

Ruby
Nejlevnější a nejrozšířenější varianta portského vína. Víno je po fermentaci uloženo v betonových nebo nerezových nádržích tak, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Tím se zachová jeho sytě červená barva. Stárnutím se jeho chuť obvykle nezlepšuje. 

Bílé portské
Bílé portské se vyrábí z bílých hroznů a existuje celá řada druhů bílého portského, od suchého až po velmi sladké. Pokud bílá portská vína zrají po dlouhou dobu v dřevěných sudech, ztmavnou, někdy až do té míry, že je jen podle vzhledu obtížné určit, zda bylo původní víno červené nebo bílé. Nejlépe chutná dobře vychlazené.  

Růžové portské
Růžové portské je na trhu relativně krátko dobu, poprvé bylo představeno v roce 2008. Technologicky se o portské typu ruby, které je ovšem fermentované podobným způsobem jako růžové víno, to znamená, že doba po kterou je vystaveno působení hroznových slupek je omezena, díky čemuž získá růžovou barvu.   

Garrafeira
Neobvyklý a vzácný druh portského vína. Víno nejprve zraje 6 až 8 let v dřevěných sudech a poté dalších 8 let ve skleněných demižonech. 

Vintage
Jednoročníkové portské, zrající v 2 roky v sudech a poté stáčené do láhví. 

Crusted
Směs několika ročníků Vintage portského vína.  

Pozdně stáčené Vintage
Jednoročníkové portské, zrající v sudech 4 až 6 let. Stáčené do láhví. 

 

Vznik portského vína je patrně jediným historicky zaznamenaným případem, kdy vysoké daně a clo, vedly k něčemu dobrému. O to je portské víno výjimečnější a úžasnější. I proto si portské víno zaslouží si, abychom mu věnovali pozornost.

30.5.2018

Víno jako investice

Žijeme ve světě plném bouřlivých změn. Co dříve bylo možné jen v nejdivočejších snech, se dnes stává běžnou realitou, co dříve šlo jen s největšími obtížemi, je dnes možné zvládnout jedním dotykem prstu. A přece stále existují klasické hodnoty, do kterých se vyplatí investovat nejen čas, ale i peníze.

Celý článek

Žijeme ve světě plném bouřlivých změn. Co dříve bylo možné jen v nejdivočejších snech, se dnes stává běžnou realitou, co dříve šlo jen s největšími obtížemi, je dnes možné zvládnout jedním dotykem prstu. A přece stále existují klasické hodnoty, do kterých se vyplatí investovat nejen čas, ale i peníze.

 

Když je víno nejen zábava

Možná jste na pochybách, jestli má investice do vína vůbec nějaký smysl, nebo jestli se taková investice může vyplatit. Odpověď je velmi jednoduchá. Má a může. A není to ani tak složité.

 

Jak začít investovat

Investice do vína se nijak zásadně neliší od investice do jakékoliv jiné komodity. Snad jenom s jedním podstatným rozdílem. Kromě peněz vyžaduje hlavně čas. Zatímco se akciové a komoditní trhy zmítají a přelévají během hodin, minut a někdy i vteřin, investice do vína je na dlouhé roky. A věřte, že odolat pokušení ochutnat chce někdy spoustu odhodlání a sebezapření.

 

Co Vás čeká a nemine

Buďte trpěliví – už jsme zmiňovali, že víno není klasická krátkodobá investice. Připravte se na to, že na zhodnocení bude čekat minimálně 5 let. Pokud by jste chtěli krátkodobější investici, zkuste vína En Premier z Bordeaux.

 

Bez vybavení to nepůjde – Pokud uvažujete o investici do vína, rovnou se poohlédněte po vhodném místě, kde bude možné víno uložit. Mělo by se jednat o místo se stabilní teplotou a kvalitním vybavením pro ukládání vína. Jestli to myslíte opravdu vážně, ukládejte investiční víno raději u profesionálů. Případný kupec totiž určitě nebude riskovat nákup vína, o jehož skladování bude mít jakékoliv pochybnosti.

 

Nebude to levné – Základem každé investice je dostatek kapitálu. V tom se investice do vína nijak neliší od jiných investic. Počítejte s tím, že investice, která se má vyplatit nebude nejnižší. Například londýnský vinařský investiční fond vyžaduje základní investici 10.000 liber.

 

 

Jedna láhev nestačí – Investiční víno je většinou prodáváno po 3, 6 nebo 12 láhvích. Někdy i po 13 láhvích, to pro případ, že nechcete kupovat zajíce v pytli, a svoji investici chcete ochutnat.

 

Určete si cíl

Jestli vážně uvažujete o tom, že budete investovat do vína, stanovte si co od investice očekáváte. Má vám výnos zaplatit dovolenou, nebo si chcete pořídit pár nových pokladů do Vaší vinotéky? Podle toho je třeba pečlivě volit druh vína, do kterého budete investovat.

 

Jaké je nejlepší investiční víno?

Víno určené k investici by mělo být především kvalitní. Nejoblíbenějšími investičními víny jsou Bordeaux a burgundské Grand Cru. Jejich cena začíná na 12.000 Kč za láhev a prodávány jsou v dřevěných bedýnkách po 6 kusech. Při koupi vždy vyžadujte certifikát pravosti, aby jste nekoupili padělek. Vedle francouzských Bordeaux jsou pro investici také velmi dobře hodnocena vína Napa Cabernet Suvignon a Téte de Cuvée Champagně.

 

Sestavte si své portfolio

Při výběru investičního vína je nejlepší zaměřit se na konkrétní region. V něm se pokuste najít jednoho až dva producenty, o kterých si myslíte, kteří ve Vás budí důvěru. Určitě se pokuste získat co nejvíce informací jak o vinařstvích, tak i o vybraných vínech., která samozřejmě dobré ochutnat. Ze seznamu favoritů si vyberte jednu, maximálně dvě varianty.  Pak už stačí jen pár let počkat.

 

Investování do vína může být velká zábava. Možná nákladná, časově náročná a s nejistým výsledkem, ale stále zábava. A koneckonců v případě, že by Vaše investice nebyla úplně úspěšná dle Vašich očekávání, můžete v nejhorším případě víno prostě vypít.

23.5.2018

Není víno jako víno

Už Vás někdy napadlo, jak by chutnalo víno vyrobené z hroznů, které se prodávají v supermarketu? Upřímně, pokud by se Vám to vůbec povedlo, asi by to stejně nebyl žádný zázrak, na kterém byste si nějak zvlášť pochutnali. Ono totiž není víno jako víno.

Celý článek

Už Vás někdy napadlo, jak by chutnalo víno vyrobené z hroznů, které se prodávají v supermarketu? Upřímně, pokud by se Vám to vůbec povedlo, asi by to stejně nebyl žádný zázrak, na kterém byste si nějak zvlášť pochutnali. Ono totiž není víno jako víno. 

Víno vs. Víno

Ten rozdíl byste poznali už na první pohled. Pokud by před Vás někdo položil hrozen vína z obchodu a hrozen vína určený k tomu aby se z něj stalo víno, zaručeně se Vám bude víc líbit ten první z nich. Krásné, velké a šťavnaté hrozny, většinou navíc bez pecek a s tenkou slupkou, prostě víno jedna báseň. Seznamte se, právě jste poznali stolní víno. 

Stolní víno

Jak už jsme si řekli, jsou hrozny stolního vína, které je primárně pěstované pro přímou konzumaci, větší, šťavnatější a na první pohled atraktivnější, než běžné vinné hrozny. Zatímco u těch je kladen důraz zejména na maximální podíl cukru a extraktních látek, je stolní víno pěstováno za jediným účelem. A tím je atraktivita pro zákazníka. Jinak řečeno, hrozny se musí se především líbit. 

Vinohrady …

Rozdíl mezi stolním vínem a vinnými hrozny poznáte už při pohledu na samotnou vinici. Určitě jste si všimli, že vinice není jen tak nějaký sad, ale že je to celkem sofistikovaný systém tyčí, tyček, drátů a drátků, které mají jediný úkol, a to podepřít stromky vinné révy tak, aby z ní vinař dostal to nejlepší. Vinné hrozny se pěstují tak, aby k nim mohlo slunce, a tím se v nich co nejvíce koncentrovala chuť a vůně budoucího produktu. Vinař je také schopen kontrolovat množství hroznů, což je velmi důležité pro výslednou kvalitu vína, protože příliš mnoho hroznů znamená nižší kvalitu moštu. A naopak.

… a vinice

Stolní hrozny jsou pěstovány poněkud odlišným způsobem, protože nejdůležitějším kritériem je u nich hlavně množství vypěstovaných hroznů. A protože to vyžaduje aby měly hrozny pro svůj růst i dostatek místa a nebyly pokud možno v kontaktu s ostatními hrozny a ideálně ani listy, používá se pro pěstování stolních hroznů tzv. mřížkový systém. Až uvidíte vinici, která zdálky připomíná řadu telegrafních sloupů, nebo rozpažených cvičenců na sokolském sletu, pěstuje se na ní víno, které se vínem nikdy nestane.

Až příště v obchodě vložíte do svého nákupního košíku veliký hrozen vína, nebuďte smutní, že se tak krásné hrozny nedostali do láhví, které najdete v tom samém obchodě, jen o pár uliček dál. I tohle víno si totiž můžete doma vychutnat. Jen k tomu nebudete potřebovat otvírák a skleničku.

16.5.2018

Jak se stát znalcem vína

Rozumět vínu je umění. Nedokáže to každý, stejně jako každý nenamaluje obraz, nevytvoří sochu nebo nesloží symfonii. Ovšem na rozdíl od lehkých múz, které kromě píle a dřiny vyžadují i obrovskou dávku talentu, se znalcem vína může stát téměř každý.

Celý článek

Rozumět vínu je umění. Nedokáže to každý, stejně jako každý nenamaluje obraz, nevytvoří sochu nebo nesloží symfonii. Ovšem na rozdíl od lehkých múz, které kromě píle a dřiny vyžadují i obrovskou dávku talentu, se znalcem vína může stát téměř každý.

 

Znalcem vína v 9 krocích

Aby hned na úvod bylo jasno, být znalcem vína může někdy být dost skličující. Ne snad kvůli samotnému vínu, to za to opravdu nemůže. Ale jako v každém oboru se i kolem vína pohybuje hromada lidí, kteří sami sebe považují na znalce a odborníky, aniž by opravdu o víně něco věděli. A věřte, že debata s takovým „rádobyznalcem“ Vám dovede pořádně zkazit chuť. Bohužel, pokud to s vínem myslíte opravdu Vážně, budete na tenhle typ lidí narážet velmi často. Jediné co Vám mohu doporučit je, abyste se obrnili notnou dávkou trpělivosti a velkorysosti. Odměna pak bude sladká. Anebo suchá?

 

Krok první – Ke znalostem se musíte propít

Většina špičkových someliérů Vám potvrdí, že jejich láska k vínu rostla s každou vypitou lahví. A s každou vypitou lahví zároveň rostla i jejich touha vyzkoušet něco nového a nepoznaného. Udělejte to stejně. Začněte vínem, které Vám chutná. A je úplně jedno jestli je to doporučení someliéra,  nebo třeba doporučení someliéra. Teprve až budete mít něco „odpito“ budete schopni vína nejen porovnávat, ale i v nich nacházet něco víc, než jen zábavu na jeden večer.

 

Krok druhý – Najděte své „Hmmm“ víno

Do světa vína jste skočili rovnýma nohama, a podařilo se Vám ochutnat spoustu nádherných a lahodných vín od Cabernet Sauvignon, přes Chardonnay až po Pinot Grigio. A pak, jednoho dne nastane okamžik, kdy objevíte své  „Hmmm“ víno, víno které všechny Vaše doposud získané zkušenosti spláchne hned první douškem, zatímco  Vy vydechnete v němém úžasu a nezmůžete se na nic víc, než na překvapené „Hmmmm“.

 

Krok třetí – Vytrvejte

Je to jako zdolávat osmitisícovku. Za sebou máte už pěkný kus cesty, překonali jste řadu nástrah, vyvázli z mnoha nebezpečí, ale k vrcholu je to pořád zatraceně daleko. Přitom otočit se a vzdát to je tak snadné. Tady Vám poradíme jediné. Vytrvejte. Vytrvejte a nenechte se rozhodit tím, že zatímco známý someliér popisuje chuť vína jako výrazně třešňovou, Vy z něj cítíte tak maximálně cihly. Zatněte zuby a pokračujte. Cesta je dlouhá, ale vrchol se přibližuje s každým dalším krokem.

 

Krok čtvrtý – I teorie je důležitá

O víně byly napsány stovky a tisíce knih. Některé  se zaměřují na výrobu vína, některé na jeho pěstování, a jiné zase jeho chuť a jednotlivé odrůdy. Pokud opravdu chcete vínu porozumět, bez odborné literatury to asi nepůjde. Jen tak získáte přehled o tom jak se co dělá, jak víno vzniká, zraje a jak se pije. Zkrátka pochopíte souvislosti. Jedna malá rada: vyberte si takovou knihu, která nebude příliš obecná, jděte po detailech. Kniha ve které se dočtete, že nejlepší vína pocházejí z Francie Vás nikam neposune. I kdyby to byla tisíckrát pravda.

 

Krok pátý – Nedržte se při zemi

S každým dalším vínem, které se Vám podařilo ochutnat, rostou Vaše zkušenosti. A také se blíží okamžik, kdy budete muset učinit další odvážný krok. Nastal čas opustit svět „obyčejných“ vín, a vydat se do světa vín „neobyčejných“. Nemějte strach, bude to stát za to. 

 

Krok šestý – Hledání elegance

Dosáhli jste úrovně znalostí, o kterých si většina milovníků vína může nechat jen zdát. Víte co od kterého vína čekat, víte i jak si jej správně vychutnat. Naučili jste se milovat plná a neobyčejná vína, která Vás uhranula svou chutí a vůní. Stáváte se skutečným znalcem, který ve víně začíná objevovat jeho komplexnost a eleganci. A to není vůbec jednoduché.

 

Jak poznat komplexní víno?

V jeho chuti najdete minimálně dva ovocné tóny
Následně v ní můžete rozeznat další tři tóny jako skořice, koření, nebo třeba křída
Chuť vína se ve Vašich ústech rozvíjí a mění od chvíle, kdy se napijete až do chvíle, kdy víno spolknete

 

Krok sedmý – Nechte svou chuť odpočinout

Když budete každý večer chodit do stejné restaurace a dávat si tam pořád to samé jídlo, brzy se na něj nebudete moct ani podívat. A s vínem je to stejné. Ta skvělá plná vína Vám po čase začnou připadat všechna stejná. Je na čase zvolnit a zkusit pro změnu vína jemná. Že je to krok zpět? Ale kdepak. S Vašimi znalostmi v nich objevíte nuance, o kterých jste dříve neměli ani tušení.

 

Krok osmý – Objevte zapomenuté chuti

Vzpomeňte si na dobu, kdy jste svět vína teprve začali objevovat. Na dobu, kdy jste milovali sladká vína, nebo třeba šampaňské. Objevte dávno zapomenuté chuti, objevte dávno zapomenutá vína. Vychutnávejte si jejich variace, vyzkoušejte několik ročníků. Nebojte se experimentovat a zkoušet, protože teď už víte, co hledáte.

 

Krok devátý – Znalec vína

Gratuluji, Vaše cesta na vrchol je u konce. Rozlišujete vína podle odrůd a regionů, párování vína s jídlem máte v malíčku. Patříte k lidem, kteří se podívají na vinný lístek, a v něm vidí staré známé. A pokud je v nabídce víno, které jste ještě neochutnali, nebojíte se ho. Právě naopak. Těšíte se n nový zážitek, a také na to, co nového se o víně ještě dozvíte. Protože víno je radost, která nikdy nekončí.

9.5.2018

13 šťastných odrůd

Pátek třináctého, třináctá komnata, třináct zakletých panen. Třináctka je zkrátka od nepaměti považována za nešťastné číslo. A přesto, nebo možná právě proto, jsme vybrali přesně třináct odrůd světlého červeného vína, která stojí za ochutnání. Třináct šťastných odrůd.

Celý článek

Pátek třináctého, třináctá komnata, třináct zakletých panen. Třináctka je zkrátka od nepaměti považována za nešťastné číslo. A přesto, nebo možná právě proto, jsme vybrali přesně třináct odrůd světlého červeného vína, která stojí za ochutnání. Třináct šťastných odrůd.

Sázka na třináctku

Odrůdu Pinot Noir zná asi každý milovník vína. Ale věděli jste, že existuje dalších dvanáct stejně báječných odrůd s nádhernou, světle červenou barvou? Třináct elegantních vín, které byste určitě neměli při některém z Vašich příštích nákupů opomenout. Pojďme si je postupně představit. 

Lambrusco

Lehké a a osvěžující letní víno, vyráběné z několika druhů vinné révy pocházející z oblasti Emilia Romagna v severní Itálii. Mimochodem, ze stejné oblasti pochází i celá řada skutečně skvělých sýrů. V regionu se běžně pěstuje asi patnáct variant hroznů odrůdy Lambrusco, ale všeobecně známých jich je jen asi šest. Za nejlepší jsou považována Lambrusco di Sorbata a Lambrusco di Grasparossa. Chuť Lambrusco se vyznačuje osvěžujícími tóny jahod, nebo borůvek.

Gamay

Známější spíš pod názvem Beaujolais, podle francouzské vinařské oblasti, ze které pochází nejkvalitnější hrozny odrůdy Gamay. Pěstování odrůdy Gamay má opravdu dlouhou tradici, například v rodinném vinařství Pasquier- Desvignes tato tradice trvá od roku 1400! Odrůda Gamay patří mezi takzvaná „drink now“ vína, což znamená, že by mělo být spotřebována nejpozději do dvou let. Obrovské popularity v poslední době dosahuje hlavně  Beaujolais Nouveau, které každoročně začne prodávat vždy třetí čtvrtek v listopadu, a vypito by mělo být nejpozději do konce ledna. V chuti Beaujolais najdeme jistou zemitost s příchutí třešní a banánů.

Zweigelt

Odrůda Zweigelt vznikla na počátku 20. století, kdy se vinaři pokoušeli vytvořit novou ideální odrůdu vína. Kromě zmíněného Zweigelt, vypěstované z odrůd Modrá frankovka a St. Laurent, byly výsledkem těchto experimentů například i odrůdy Müller – Thurgau, nebo Pinotage. Zweigelt se vyznačuje nižší kyselostí, proto je lepší volit mladší vína. Ta mají chuť čerstvých bobulí s ostřejší chutí tříslovin.

Pinot Noir

Synonymum pro světlé červené víno, podle kterého jsou všechna ostatní světlá červená vína poměřována. Jedná se o nejrozšířenější odrůdu z francouzské oblasti Burgundsko, kde byla původně pěstována cisterciáckými mnichy. Vysoká kyselost a nízký obsah alkoholu předurčují vína z této odrůdy k dlouhodobému uložení. Vzhledem ke svému rozšíření do mnoha regionů může být chuť vína velmi různorodá, oscilující od nahořklých brusinek až po čerstvou malinovou šťávu.


St. Laurent

Blízký příbuzný Pinot Noir, pocházející z Rakouska. Pravděpodobně jedno z nejvíce podceňovaných vín, a to přesto, že se může vyznačovat úžasným stylem. Chuťově je St. Laurent velmi podobný jako Pinot Noir, nicméně v jeho chuti můžeme najít tmavší malinové tóny s velmi jemným zemitým akcentem.

Cinsaut

Jedna ze 13 odrůd oficiálně schválených k výrobě slavného Chateauneuf du Pape, pěstovaná zejména v jižní Francii. Dříve byl, zejména díky vysokým výnosům hroznů, používán k výrobě vín z nižší kvalitativní kategorie, nicméně jejich snížení vedlo k produkci bohatých a kvalitních vín. Chuťově se Cinsaut řadí k vínům s lehkou slaností s náznaky třešní a pepře.

Pinotage

Kříženec Pinot Noir a Cinsaut, původem z Jižní Afriky. Z počátku jej provázela poměrně špatná pověst,  víno bylo dokonce označeno za obtížně pitelné. Jeho vůně údajně připomínala odlakovač.  Naštěstí se jej od té doby „ujala“ celá řada špičkových vinařů, což dalo vzniknout mnoha špičkovým vínům vysoké kvality. V chuti najdeme tóny divokých ostružin s lehkou příchutí masa.

Primitivo

Jihoitalské víno, příbuzné s odrůdou Zinfandel, se kterým jej propojuje chorvatská odrůda Crljenak Kastelanski. Nejepší vína odrůdy Primitivo stárnou v dobových sudech, které mu dodají jemnou chuť koření a vanilky. Chuť připomíná malinový džem s jemnou zemitostí.

Grenache (Garnacha)

Odrůda velmi populární ve španělsku, a také mezi vinaři z francouzské oblasti Rhone. Používá se jako hlavní odrůda pro výrobu Chateauneuf du Pape a je také součástí australské směsi GSM, do které dodává oblíbené kořeněné aroma. Jedná se o lehčí odrůdu s vyšší kyselostí. Chuť Grenache je květinová, s lehkými náznaky citrusů, třešní a červeného rybízu.

Counoise

Další ze 13 odrůd schválených k výrobě Chateauneuf du Pape, často používané ve směsích, kterým přidává na bohatosti a dodává jim kořeněné tóny anýzu. V chuti najdeme tóny švestek, jahod s podtóny pepře a sladu.

 

Zinfandel

Sladká hvězda kalifornských vinic s intenzivní ovocnou příchutí, geneticky i chuťově příbuzná s odrůdou Primitivo. Víno s vyšším obsahem alkoholu a chutí malin, nebo pikantního jahodového džemu.

Modrá frankovka

Německá odrůda hroznů temně fialové barvy, s mnohem vyšším obsahem tříslovin, než byste čekali u světle červeného vína. Zatímco modrá frankovka z německé produkce chutná po ostružinách, američtí producenti dosahují chutí blízké Pinot Noir.

Nebbiolo

Jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších odrůd, populární zejména v Itálii. Používá se pro výrobu vín Barolo nebo Barbaresco. Světle červené víno, s vysokým obsahem tříslovin, které svou intenzitou doslova vysuší Vaše ústa. Voní po růžích, třešních a jílu, chuti dominují třísloviny, pepř, růže a pikantní červený rybíz.

 

Odhoďte předsudky, odložte pověrčivost a obavy ze smolného čísla třináct, protože tahle pečlivě vybraná třináctka Vám zcela určitě smůlu nepřinese. A jestli vsadíte na naší třináctku, zažijete opravdové chvíle štěstí. A tak to má být.

2.5.2018

Kde se rodí nejlepší vína světa

Vsadím se s Vámi o láhev dobrého Bordeaux, že první top trojku nejlepších vinařských oblastí světa vysypete z rukávu, aniž byste museli otevřít knihu, nebo se podívali na internet. Ale to by bylo moc snadné. A proto dnes navštívíme i méně známé země, kde se vyrábí stejně kvalitní víno, jako v tradičních oblastech. Pohodlně se usaďte a nalijte si sklenku něčeho dobrého, naše cesta právě začíná.

Celý článek

Vsadím se s Vámi o láhev dobrého Bordeaux, že první top trojku nejlepších vinařských oblastí světa vysypete z rukávu, aniž byste museli otevřít knihu, nebo se podívali na internet. Ale to by bylo moc snadné. A proto dnes navštívíme i méně známé země, kde se vyrábí stejně kvalitní víno, jako v tradičních oblastech. Pohodlně se usaďte a nalijte si sklenku něčeho dobrého, naše cesta právě začíná.


Velká desítka

Počet zemí, ve kterých se vyrábí víno, každým rokem narůstá, rozšiřuje se i počet vinařských oblastí a víno se dostává i do končin, pro pěstování vinné révy dříve nepředstavitelných. Tušili jste například, že vinice jsou už i v poušti Gobi? Pro milovníky vína je to jistě dobrá zpráva, představa že se Vám podaří ochutnat víno z exotické země je jistě lákavá. Faktem ovšem je, že 80 % na světě vyrobeného vína, pochází z pouhých deseti zemí. Pojďme se podívat na 10 nejlepších vinařských oblastí světa.

 

Top 3

Bez debaty největšími producenty vína na světě jsou Francie, Itálie a Španělsko, které vyprodukují celou polovinu všech vín na světě. Pro Vaši představu, jen v těchto třech zemích se vyprodukuje množství vína, které by naplnilo 5127 olympijských plaveckých bazénů. A to už je hodně vína



1. Francie
Sladká Francie, země vínu zaslíbená a jednoznačně královna mezi zeměmi vyrábějícími víno.

Nejobvyklejší odrůdy: Merlot, Grenache



2. Itálie
Věčně druhá za Francií, titulu královny se asi nikdy nedočká, ale i korunní princezna nezní špatně.

Nejoblíbenější odrůdy: Sangiovese, Trebbiano

 


3. Španělsko
Španělsko vyniká největší plochou vinic na světě. Čím ovšem nevyniká jsou výnosy z těchto vinic, a tak to stačí „jenom“ na třetí místo.

Nejoblíbenější odrůdy: Tempranillo, Airén

 


4. Spojené státy
Těsně pod stupni vítězů zůstaly Spojené státy Americké. Drtivá většina vína z USA se rodí ve slunné Kalifornii, která je zároveň domovem největšího výrobce vín na světě, společnosti Gallo se sídlem v Modestě.

Nejobvyklejší odrůdy: Cabernet Sauvignon, Chardonnay

 


5. Argentina
Premiant mezi země produkujícími víno, alespoň co se růstu produkce týká. Většina argentinského vína je určena na export.

Nejobvyklejší odrůdy: Malbec, Chardonnay

 


6. Austrálie
Vzhledem ke své poloze se Austrálie orientuje zejména na asijský trh, zejména pak na Hongkong.

Nejobvyklejší odrůdy: Shiraz, Chardonnay

 


7. Německo
Tradiční evropský producent, proslulý zejména svými aromatickými bílými víny. Německá vína jsou vyvážena zejména do Velké Británie a USA.

Nejobvyklejší odrůdy: Ryzlink, Müller – Thurgau

 


8. Jižní Afrika
Jihoafrická republika je proslulá zejména svým jedinečným Chenin Blanc. Mimoto patří k největším světovým producentům brandy.

Ne

jobvyklejší odrůdy: Chenin Blanc, Colombard 
 


9. Chile
Hvězdou chilské produkce vína je odrůda červeného vína Carmenere, známá též jako „ztracené“ Bordeaux. Ke smůle chilských vinařů dávají milovníci vína přednost tradičnějším odrůdám.

Nejobvyklejší odrůdy: Cabernet, Chardonnay

 


10. Portugalsko
Portské víno se sice nejmenuje podle Portugalska, jak se často traduje, ale jinak je doma právě v téhle zemi, v údolí řeky Douro. Právě přístav v ústí této řeky dal portskému vínu jméno.

Nejobvyklejší odrůdy: Touriga Francesa, Alvarinho

 

 

Představili jsme si desítku nejvýznamnějších světových producentů vína. Vyzkoušet chutě a vůně vín z každého z nich bude určitě úkol náročný, ale určitě příjemný.  Až s ním budete hotovi, dejte nám vědět, které bylo pro Vás tím nejlepším.

25.4.2018

Sudy, sudy, sudy

Na úvod dnešního povídání o víně se zajdeme projít do lesa. Přesněji řečeno do dubového lesa. Že netušíte, co mají duby společného s vínem. To spojení je pevnější než si myslíte.

Celý článek

Na úvod dnešního povídání o víně se zajdeme projít do lesa. Přesněji řečeno do dubového lesa. Že netušíte, co mají duby společného s vínem. To spojení je pevnější než si myslíte.

Umění stárnout
Pokud se na Vašem stole ocitne opravdu kvalitní, a také opravdu drahé, víno, je víc než pravděpodobné, že zrálo v dubovém sudu. Procesem, který se odborně nazývá barikování, projde velká většina těch nejlepších vín. Lepé řečeno mezi první padesátkou nejlepších a nejdražších vín na světě nenajdete jediné, které by jím neprošlo. Proč tomu tak je? Důvod je prostý. Látky obsažené ve dřevě dubových sudů se postupně uvolňují do vína a to získává jemnější, lepší a vyzrálejší chuť. Barikování je tak poslední, často nedoceněný a přesto velmi důležitý krok na cestě k dokonalé chuti kvalitního vína.

Fakta o dubovém dřevu
Tak jako ze špatných hroznů nikdy nevyrobíte dobré víno, ani z nekvalitního dřeva nevznikne dobrý sud. Proto se pro výrobu sudů nejčastěji používají tři druhy dubových stromů.

Francouzský dub
Vyskytuje se po celé Evropě a v našich končinách je známý pod jménem Dub letní, latinsky Quercus Robur. Vyznačuje se pevným, tvrdým a těžkým dřevem a krom výroby sudů se v minulosti používal i na stavbu lodí. Vzhledem k ceně, která se u sudů vyrobených z tohoto druhu dubu může hravě vyšplhat až ke 100.000 kč za sud, se sudy vyrobené z Francouzského dubu používají pro barikování těch světových nejlepších vín. Nejlépe si rozumí s odrůdami Pinot Noir a Chardonnay.

Americký dub
Americký, neboli Bílý Dub, latinsky Quercus Alba je doma, jak už název napovídá, v Severní Americe. Nejčastěji roste na východním pobřeží Spojených států, zejména ve státě Missouri. Dřevo Amerického dubu je používáno hlavně k výrobě sudů ve kterých zraje skotská whisky, pro zrání vína se používá méně často. Podle znalců dává Americký dub vínu jemnou chuť vanilky, kokosu a překvapivě také kopru. Na robustnosti pak přidává chuti jemných ovocitých vín z Nového Světa.

Východoevropský dub
Východoevropský dub, latinsky Quercus Robur, je stejný druh dubu jako Dub Francouzský. Mezi vinaři je stále ve větší oblibě, protože vlastnosti dřeva stromů z Východní Evropy jsou téměř stejné jako Francouzského Dubu, ale jeho cenaje mnohem nižší. Nejčastěji je používán pro zrání plných a bohatých vín jako Malbec a Petite Verdot, jejichž chuť doplní o bohaté ořechové tóny. Co do kvality je považován za zlatou střední cestu.

Jde to i bez dubu?
Použití dubového dřeva na výrobu sudů sebou nese i několik nevýhod. Tak předně je to drahé. Ze dřeva jednoho dubu vyrobíte zhruba dva sudy, takže v případě větších producentů vína se náklady na výrobu vína šplhají do astronomických výšin. A to se pro levnější vína prostě nevyplatí. Druhým problémem je, že zásoba kvalitního dubového dřeva není neomezená. Když uvážíte, že z jednoho stromu se dají vyrobit zhruba dva sudy, připočteme k tomu neustále rostoucí poptávku po víně, brzy Vám bude jasné, že za pár let by se dub stal ohroženým druhem. A to i přes to, že životnost takového sudu se pohybuje kolem 100 let. Přitom se velká část aromatických látek „vyplýtvá“ na nepoužívané části sudu, tedy hlavně na jeho vnější část, která do styku s vínem vůbec nepřijde.

Efektivita je klíč
Vinaři velmi rychle přišli na to, že existuje i jiná, mnohem efektivnější a levnější cesta, jak vínu předat aromatické látky z dubového dřeva. V moderním vinařství se proto pro barikování vína používají dubové štěpky, dýhy a pelety. Což je nejen podstatně levnější, ale také mnohem ekologičtější, protože ze stromu je využita podstatně větší část. Tím méně trpí dubové lesy, které tak dostanou větší šanci se přirozeně obnovovat.

Až se vrátíte domů z procházky lesem, zajděte do své oblíbené vinotéky a ochutnejte tam sklenku barikovaného vína. Myslím, že kromě chutě vanilky, karamelu, nebo zemitého koření, které víno získalo zráním v dubovém sudu, najdete ještě jednu věc, kterou dřevo vínu předalo. Majestátnost dřevěných obrů, po staletí rostoucích v lesích a čekajících na vrcholnou chvíli svého života.

11.4.2018

Co bolí, to přebolí aneb aby hlava nebolela

Stalo se to snad každému z nás. Večírek s přáteli se protáhl, vína jsme vypili o trochu víc než ty slibované dvě deci, a ani do postele jsme se nedostali před půlnocí, jak jsme měli v plánu. Teď je ráno a my jsme se do nového dne vzbudili nejen se vzpomínkami na úžasný večer, ale také s pocitem, že uvnitř naší hlavy se usadila kovářská dílna, doprovázená orchestrem ze samých tympánů. Ano, dnes ráno nás bolí hlava. I když by nemusela. Stačí jen vyzkoušet pár následujících triků a tipů, které vám příště pomohou k tomu, abyste se příště vzbudili jen s těmi vzpomínkami.

Celý článek

Stalo se to snad každému z nás. Večírek s přáteli se protáhl, vína jsme vypili o trochu víc než ty slibované dvě deci, a ani do postele jsme se nedostali před půlnocí, jak jsme měli v plánu. Teď je ráno a my jsme se do nového dne vzbudili nejen se vzpomínkami na úžasný večer, ale také s pocitem, že uvnitř naší hlavy se usadila kovářská dílna, doprovázená orchestrem ze samých tympánů. Ano, dnes ráno nás bolí hlava. I když by nemusela. Stačí jen vyzkoušet pár následujících triků a tipů, které vám příště pomohou k tomu, abyste se příště vzbudili jen s těmi vzpomínkami.

Rada č. 1 - Voda a zase voda

Pitím vína doplňujeme tekutiny. Tak tohle tvrzení je jedním z největších mýtů o víně. Víno tož, jak víme, obsahuje alkohol. A právě alkohol je příčinou toho, že ačkoliv pijeme, tak se naše tělo odvodňuje a nás druhý den bolí hlava. Dobrá zpráva je, že řešení je velmi jednoduché. Stačí ke každé sklence vína vypít stejnou sklenku vody. Když to na příštím večírku vyzkoušíte, Vaše hlava se Vám za to určitě odvděčí.

 

Rada č. 2 – Aspirin je lék

Pokud víno, a alkohol všeobecně, pijete opravdu velmi výjimečně, zkuste si před večírkem, o kterém víte, že se na něm konzumaci vína nevyhnete, vzít dva Aspiriny, nebo obdobný lék proti bolesti.. Podotýkám, že předpokladem je, jako při jakémkoliv jiném užití léků, konzultace s Vaším lékařem. Přesto, pokud neradi užíváte léky, držte se raději rady č. 1.

 

Rada č. 3 – Sladké raději jenom ke kávě

 Možná je pro Vás lákavá představa, že po si sklence dobrého vína dáte navrch ještě něco sladkého. Pokud ano, právě jste vykročili na cestu za bolestí hlavy. Kombinace cukru a alkoholu je totiž pro bolest hlavy tím nejlepším předpokladem. A víno, jak víme obsahuje cukr samo o sobě, takže pokud jej ještě tělu dodáme nějakým tím zákuskem, máme na bolest hlavy celkem úspěšně zaděláno. Sladké zkrátka patří raději ke kávě.

 

Co dodat závěrem? Snad jen to, že ani dodržování výše uvedených rad a tipů neznamená, že Vás po víně už nikdy nebude bolet hlava. Je tu však velmi slušná šance, že i po vydařeném večírku s dobrým vínem a dobrými přáteli se ráno vzbudíte svěží a bez bolestí hlavy mnohem častěji než tomu bylo doposud. 

4.4.2018

Červené víno podle barvy

Červená, nebo dokonce rudá, barva bývá spojována s vášní, s láskou, se sluncem. Když nad tím tak přemýšlím, červená barva se k vínu vlastně dokonale hodí. Všechny tyhle věci totiž hledáme právě ve víně.

Celý článek

Červená, nebo dokonce rudá, barva bývá spojována s vášní, s láskou, se sluncem. Když nad tím tak přemýšlím, červená barva se k vínu vlastně dokonale hodí. Všechny tyhle věci totiž hledáme právě ve víně.

Charakter červeného vína podle barvy
To co jsme si říkali o bílém víně, platí bezezbytku i o víně červeném. Stačí jediný pohled a budete mít jasno. Budete ve víně číst jako v otevřené knize. Věk, odrůda, plnost chuti. To vše vyčtete ze sklenky vína jediným pohledem. 

 

Jak číst v barvě vína 

Intenzita barvy
Čistě technicky, čím déle nechá vinař při výrobě vína slupky z hroznů ve vylisovaném moštu, tím bude mít víno intenzivnější barvu.  A čím je intenzivnější a sytější barva, tím je víno plnější a má vyšší obsah tříslovin. Nicméně pozor, nic se nemá přehánět. Spolu se slupkami jsou v moštu i jadérka a stopky, a při jejich příliš dlouhém louhování se může stát, že tříslovin bude ve víně až příliš mnoho a víno bude hořké a příliš suché. Takže, nejen v tomto případě, platí známé - všeho s mírou. 

Čirost
Dokážete přes sklenku vína přečíst text, nebo je víno úplně neprůhledné, jakoby zamlžené? Nebojte se, není to žádná vada. Neprůhlednost vína naznačuje, že se jedná o starší, vyzrálé, víno, nebo víno, které nebylo přefiltrováno. To je typické například pro některá italská vína, která nejsou filtrována záměrně, aby v nich zůstala zachována bohatá struktura a dynamická chuť. 

Barva
Barva vína a zejména to jak se mění od středu k okraji, nám pomůže odhalit jeho věk.  Levnější, průmyslově vyráběná vína, ztrácejí plnost barevné pigmentace mnohem rychleji, než vína určená ke zrání. Čím pomaleji se mění barva vína, tím déle mu trvá, než dozraje ve sklepě do plné chuti. 

Sekundární barvy
I v tomto případě platí pro červené víno to samé, co pro víno bílé. Jemné podtóny v barvě prozrazují jemné podtóny chuti. Zatímco u bílých vín jsou to náznaky zelených, nebo slámových odstínů, u vína červeného nacházíme odstíny oranžové, hnědé, purpurové, nebo cihlové barvy. Obvykle je můžeme najít při okraji skleničky. 

Variace barev u lemu
Široká variace barev u lemu může znamenat starší víno, naopak čím je variace barev jednodušší, tím je víno mladší. A například modrý nádech u horního lemu vína znamená vyšší kyselost. 

 

Červené víno podle barvy

Cabernet Sauvignon
Mladé víno odrůdy Cabernet Sauvignon je téměř neprůhledné, tmavě rubínové uprostřed, purpurové u okraje. Intenzita barvy závisí i na oblasti původu a tím i na klimatických podmínkách. V chladnějším podnebí, například ve francouzské oblasti Bordeaux, se Cabernet Sauvignon rodí bledší, s nižším obsahem pigmentu. Jako u všech červených vín i tady platí, že intenzitu barvy lze ovlivnit delší dobou louhování slupek v moštu. Světlejší barvu zpravidla provází vyšší kyselost.

Starší Cabernet Sauvignon
Jak víno stárne, klesá množství pigmentu, mění se intenzita barev a v barvě se objevují tóny oranžové, někdy až hnědé barvy. Obecně platí, že u jemných vín trvá tenhle přechod kolem 10 let, zatímco u citlivějších odrůd jako jsou Pinot Noir, Merlot, nebo Zinfandel je tato doba zhruba poloviční.

Merlot
Často bývá mírně světlejší než Cabernet Sauvignon, nicméně vždy jej spolehlivě prozradí mírně oranžové tóny na okraji. Cihlově červená barva je velmi podobná odrůdám Tempranillo, Sangiovese, nebo Montepulciano.

Syrah, Shiraz
Podobně jako Malbec, Petite Syrah nebo španělské Mourvedre temné, neprůhledné víno. V mladém věku je jeho barva černo fialová ve středu a purpurová přímo na okraji, s velmi malou variací barev u lemu.

Mladé Pinot Noir nebo Burgundské
jasně červená barva, ve které na první pohled identifikujte odstíny brusinek, nebo malin. Díky své specifické jasné a čiré barvě, je to jedno z nejsnáze, pohledem, rozpoznatelných vín. Podobnou barvu může mít i italské Nebbiolo z oblasti Langhe, nebo vína z odrůy Grenache, pocházející z chladnějších oblastí.

Staré Pinot Noir nebo Burgundské
Jasná malinově červená barva se s věkem přejde do slabší a světlejší barvy cihlově červených odstínů.

Při pohledu na všechny ty úžasné odstíny a barvy červeného vína mě napadá, jak má víno k té na začátku zmiňované vášni a lásce vlastně blízko. Tak jako existují desítky a stovky druhů, vůni, barev a chutí vína, existují i desítky a stovky lásek a vášní. A nejkrásnější na tom je, že každý máme někde tu svou. Vzpomeňte si na tu Vaší, třeba nad sklenkou nádherného La Pauline Platine Cuvée Jubilée Cabernet-Sauvignon Merlot.

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 31)
1 2 3 4 »

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!