Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
0 Kč

Blog

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 23)
1 2 3 »
11.4.2018

Co bolí, to přebolí aneb aby hlava nebolela

Stalo se to snad každému z nás. Večírek s přáteli se protáhl, vína jsme vypili o trochu víc než ty slibované dvě deci, a ani do postele jsme se nedostali před půlnocí, jak jsme měli v plánu. Teď je ráno a my jsme se do nového dne vzbudili nejen se vzpomínkami na úžasný večer, ale také s pocitem, že uvnitř naší hlavy se usadila kovářská dílna, doprovázená orchestrem ze samých tympánů. Ano, dnes ráno nás bolí hlava. I když by nemusela. Stačí jen vyzkoušet pár následujících triků a tipů, které vám příště pomohou k tomu, abyste se příště vzbudili jen s těmi vzpomínkami.

Celý článek

Stalo se to snad každému z nás. Večírek s přáteli se protáhl, vína jsme vypili o trochu víc než ty slibované dvě deci, a ani do postele jsme se nedostali před půlnocí, jak jsme měli v plánu. Teď je ráno a my jsme se do nového dne vzbudili nejen se vzpomínkami na úžasný večer, ale také s pocitem, že uvnitř naší hlavy se usadila kovářská dílna, doprovázená orchestrem ze samých tympánů. Ano, dnes ráno nás bolí hlava. I když by nemusela. Stačí jen vyzkoušet pár následujících triků a tipů, které vám příště pomohou k tomu, abyste se příště vzbudili jen s těmi vzpomínkami.

Rada č. 1 - Voda a zase voda

Pitím vína doplňujeme tekutiny. Tak tohle tvrzení je jedním z největších mýtů o víně. Víno tož, jak víme, obsahuje alkohol. A právě alkohol je příčinou toho, že ačkoliv pijeme, tak se naše tělo odvodňuje a nás druhý den bolí hlava. Dobrá zpráva je, že řešení je velmi jednoduché. Stačí ke každé sklence vína vypít stejnou sklenku vody. Když to na příštím večírku vyzkoušíte, Vaše hlava se Vám za to určitě odvděčí.

 

Rada č. 2 – Aspirin je lék

Pokud víno, a alkohol všeobecně, pijete opravdu velmi výjimečně, zkuste si před večírkem, o kterém víte, že se na něm konzumaci vína nevyhnete, vzít dva Aspiriny, nebo obdobný lék proti bolesti.. Podotýkám, že předpokladem je, jako při jakémkoliv jiném užití léků, konzultace s Vaším lékařem. Přesto, pokud neradi užíváte léky, držte se raději rady č. 1.

 

Rada č. 3 – Sladké raději jenom ke kávě

 Možná je pro Vás lákavá představa, že po si sklence dobrého vína dáte navrch ještě něco sladkého. Pokud ano, právě jste vykročili na cestu za bolestí hlavy. Kombinace cukru a alkoholu je totiž pro bolest hlavy tím nejlepším předpokladem. A víno, jak víme obsahuje cukr samo o sobě, takže pokud jej ještě tělu dodáme nějakým tím zákuskem, máme na bolest hlavy celkem úspěšně zaděláno. Sladké zkrátka patří raději ke kávě.

 

Co dodat závěrem? Snad jen to, že ani dodržování výše uvedených rad a tipů neznamená, že Vás po víně už nikdy nebude bolet hlava. Je tu však velmi slušná šance, že i po vydařeném večírku s dobrým vínem a dobrými přáteli se ráno vzbudíte svěží a bez bolestí hlavy mnohem častěji než tomu bylo doposud. 

4.4.2018

Červené víno podle barvy

Červená, nebo dokonce rudá, barva bývá spojována s vášní, s láskou, se sluncem. Když nad tím tak přemýšlím, červená barva se k vínu vlastně dokonale hodí. Všechny tyhle věci totiž hledáme právě ve víně.

Celý článek

Červená, nebo dokonce rudá, barva bývá spojována s vášní, s láskou, se sluncem. Když nad tím tak přemýšlím, červená barva se k vínu vlastně dokonale hodí. Všechny tyhle věci totiž hledáme právě ve víně.

Charakter červeného vína podle barvy
To co jsme si říkali o bílém víně, platí bezezbytku i o víně červeném. Stačí jediný pohled a budete mít jasno. Budete ve víně číst jako v otevřené knize. Věk, odrůda, plnost chuti. To vše vyčtete ze sklenky vína jediným pohledem. 

 

Jak číst v barvě vína 

Intenzita barvy
Čistě technicky, čím déle nechá vinař při výrobě vína slupky z hroznů ve vylisovaném moštu, tím bude mít víno intenzivnější barvu.  A čím je intenzivnější a sytější barva, tím je víno plnější a má vyšší obsah tříslovin. Nicméně pozor, nic se nemá přehánět. Spolu se slupkami jsou v moštu i jadérka a stopky, a při jejich příliš dlouhém louhování se může stát, že tříslovin bude ve víně až příliš mnoho a víno bude hořké a příliš suché. Takže, nejen v tomto případě, platí známé - všeho s mírou. 

Čirost
Dokážete přes sklenku vína přečíst text, nebo je víno úplně neprůhledné, jakoby zamlžené? Nebojte se, není to žádná vada. Neprůhlednost vína naznačuje, že se jedná o starší, vyzrálé, víno, nebo víno, které nebylo přefiltrováno. To je typické například pro některá italská vína, která nejsou filtrována záměrně, aby v nich zůstala zachována bohatá struktura a dynamická chuť. 

Barva
Barva vína a zejména to jak se mění od středu k okraji, nám pomůže odhalit jeho věk.  Levnější, průmyslově vyráběná vína, ztrácejí plnost barevné pigmentace mnohem rychleji, než vína určená ke zrání. Čím pomaleji se mění barva vína, tím déle mu trvá, než dozraje ve sklepě do plné chuti. 

Sekundární barvy
I v tomto případě platí pro červené víno to samé, co pro víno bílé. Jemné podtóny v barvě prozrazují jemné podtóny chuti. Zatímco u bílých vín jsou to náznaky zelených, nebo slámových odstínů, u vína červeného nacházíme odstíny oranžové, hnědé, purpurové, nebo cihlové barvy. Obvykle je můžeme najít při okraji skleničky. 

Variace barev u lemu
Široká variace barev u lemu může znamenat starší víno, naopak čím je variace barev jednodušší, tím je víno mladší. A například modrý nádech u horního lemu vína znamená vyšší kyselost. 

 

Červené víno podle barvy

Cabernet Sauvignon
Mladé víno odrůdy Cabernet Sauvignon je téměř neprůhledné, tmavě rubínové uprostřed, purpurové u okraje. Intenzita barvy závisí i na oblasti původu a tím i na klimatických podmínkách. V chladnějším podnebí, například ve francouzské oblasti Bordeaux, se Cabernet Sauvignon rodí bledší, s nižším obsahem pigmentu. Jako u všech červených vín i tady platí, že intenzitu barvy lze ovlivnit delší dobou louhování slupek v moštu. Světlejší barvu zpravidla provází vyšší kyselost.

Starší Cabernet Sauvignon
Jak víno stárne, klesá množství pigmentu, mění se intenzita barev a v barvě se objevují tóny oranžové, někdy až hnědé barvy. Obecně platí, že u jemných vín trvá tenhle přechod kolem 10 let, zatímco u citlivějších odrůd jako jsou Pinot Noir, Merlot, nebo Zinfandel je tato doba zhruba poloviční.

Merlot
Často bývá mírně světlejší než Cabernet Sauvignon, nicméně vždy jej spolehlivě prozradí mírně oranžové tóny na okraji. Cihlově červená barva je velmi podobná odrůdám Tempranillo, Sangiovese, nebo Montepulciano.

Syrah, Shiraz
Podobně jako Malbec, Petite Syrah nebo španělské Mourvedre temné, neprůhledné víno. V mladém věku je jeho barva černo fialová ve středu a purpurová přímo na okraji, s velmi malou variací barev u lemu.

Mladé Pinot Noir nebo Burgundské
jasně červená barva, ve které na první pohled identifikujte odstíny brusinek, nebo malin. Díky své specifické jasné a čiré barvě, je to jedno z nejsnáze, pohledem, rozpoznatelných vín. Podobnou barvu může mít i italské Nebbiolo z oblasti Langhe, nebo vína z odrůy Grenache, pocházející z chladnějších oblastí.

Staré Pinot Noir nebo Burgundské
Jasná malinově červená barva se s věkem přejde do slabší a světlejší barvy cihlově červených odstínů.

Při pohledu na všechny ty úžasné odstíny a barvy červeného vína mě napadá, jak má víno k té na začátku zmiňované vášni a lásce vlastně blízko. Tak jako existují desítky a stovky druhů, vůni, barev a chutí vína, existují i desítky a stovky lásek a vášní. A nejkrásnější na tom je, že každý máme někde tu svou. Vzpomeňte si na tu Vaší, třeba nad sklenkou nádherného La Pauline Platine Cuvée Jubilée Cabernet-Sauvignon Merlot.

27.3.2018

Bílé víno podle barvy

Prohlásit o bílém víně, že má bílou barvu, je to samé, jako prohlásit o Manetově „Snídani v trávě“, že je to celkem pěkný obraz. Ani jedno tvrzení není lež, a přesto ani jedno z nich nemůže být dál od pravdy.

Celý článek

Prohlásit o bílém víně, že má bílou barvu, je to samé, jako prohlásit o Manetově „Snídani v trávě“, že je to celkem pěkný obraz. Ani jedno tvrzení není lež, a přesto ani jedno z nich nemůže být dál od pravdy.

Charakter bílého vína podle barvy
Stačí jediný pohled na sklenku bílého vína, abyste věděli, jak asi víno bude chutnat. Ať už se budeme bavit o světlounkém Pinot Grigio, nebo medově zlatém Chardonnay z dubových sudů, je to právě barva vína, která Vám o chuti prozradí mnohem více, než třeba vůně.


Jak číst v barvě vína

Jak světlo prochází vínem
Zdvihněte sklenku, přidržte ji proti světlu a vnímejte světlo, které prochází vínem. Pozorujte, jestli má víno jiskru, nebo je temně zlatavé a dozvíte se o něm vše podstatné. Jiskrná vína jsou většinou vína mladá, lehká, s vysokou kyselostí. Tmavší barvu pak mají vína zralá, plná a s bohatou chutí, vína která zrála v dubových sudech, nebo intenzivní sladká vína s vysokým obsahem cukru.

 

Intenzita barvy
Intenzita a sytost barvy je nádherná ukázka toho, jak je svět vína úžasně rozmanitý. Například barva Chardonnay se může pohybovat velmi světle žluté s nádechem platiny, až po temně slámově zlatou. Světlé Charodnnay je rázné a plné elánu, zatímco tmavé Chardonnay bude pravděpodobně hutné a máslové. Některá sladká vína, u kterých je jejich sladkost výsledkem delší doby, po kterou byly slupky hroznů v kontaktu s vylisovanou šťávou, budou obsahovat větší množství pigmentu, a jejich barva bude opravdu výrazná. Nádherným příkladem je jasně žluté Sauternes z hroznů odrůdy Semillon.

 

Barevné odstíny
Jemné nuance odstínů toho o víně také docela dost prozradí. Je barva vína měděně zlatá, nebo zeleno žlutá? Vína odstíny zelené jsou většinou sladší, s travnatou příchutí limetky, papriky, pepře nebo fazolí. Naopak v chuti zlatožlutých vín často nacházíme ovocné tóny meruněk, broskví, ananasu a pomerančů.

 

Bílé víno podle barvy

Mladé víno a Pinot Grigio
Bledé, někdy dokonce téměř bezbarvé víno s nízkým podílem zbytkového cukru. Typickým příkladem jsou vína odrůd Ryzlink, Pinot Grigio nebo Müller-Thurgau. Pokud hledáte lehké a osvěžující suché víno, vyzkoušejte například:

Vinho Verde (Portugalsko)
Hondarribi zuri (Španělsko)
Assyrtoko (Řecko)
Ugni blanc (Francie)

 

Sauvignon Blanc
Světlá, nevýrazná a lehce nazelenalá barva, tolik typická pro odrůdu Sauvignon Blanc. Barevně i chuťově podobná vína jsou například:

Grüner Veltliner (Rakousko)
Verdejo (Španělsko)
Albariño (Španělsko)
Muscadet (Francie)
Trebbiano (Itálie)
Vermentino (Itálie)
Cortese (Itálie)

 

Chenin Blanc, Viognier, Marsane
Méně výrazná barva se zlatavými odlesky, která se pohybuje, v závislosti na stupni zralosti hroznů při sklizni, od bledé až po žlutou. Pokud patříte k milovníkům středně intenzivních bílých vín, určitě Vás nezklame třeba:

Chardonnay
Marsanne
Viognier
Chenin Blanc
Pinot Blanc
Semillon
Macabeo

 

Chardonnay
Chardonnay patří mezi nejvýraznější bílá vína. Velmi často bývá barikováno v dubových sudech, které mu dají bohatou chuť a nádherně intenzivní zlatou barvu. Při pohledu na tohle víno se podvědomě chystáte na doušek něčeho nádherného. Pokud Vám učarovalo právě tohle víno, vyzkoušejte i pár zajímavých alternativ:

Směs barikovaného Semillon a Sauvignon Blanc
Barikované Rioja
Barikované Trebbiano
Barikované Antao Vaz
Barikované Verdejo

 

Vyzrálá bílá vína
Obecně vzato nejsou bílá vína určena k dlouhodobému ukládání, a měla by být vypita v několika málo letech po stočení do láhve. Jsou totiž velmi citlivá na světlo a tak jejich barva může s věkem přejít od bledě žluté až téměř k hnědé. Vždy však bude o něco světlejší, než zlatohnědá barva silných dezertních vín. Jestli ovšem toužíte po ochutnání, rozhodně Vám můžeme doporučit:

Chardonnay
Německý Ryzlink
Španělské bílé Rioja
Italské Soave
Maďarské Tokajské

 

Sherry a dezertní vína
Sladká dezertní vína získávají svou barvu už při výrobě ze slupek hroznů, které se ponechávají ve vylisovaném moštu. Na intenzitu barvy má vliv i vlhkost obsažená v hroznech, a následná řízená oxidace vína, která vínu dodá někdy až oříškově hnědý odstín.  V této kategorii určitě nezpomeňte ochutnat:

Sherry
Madeira
Pedro Ximenez

  

Tuším, že až si příště nalijete sklenku bílého, první čeho si budete všímat, bude jeho barva. A doufám, že najdete dostatek příležitostí, prohlédnout si těch barev co nejvíce. Protože to bude znamenat, že ochutnáte spoustu krásných a úžasných vín.    

21.3.2018

Jak kupovat víno na párty

Vybrat správné víno na večírek, letní grilovačku, nebo dokonce na svatbu, to je velmi náročná disciplína. I když vínu celkem rozumíte. Nebo možná právě proto. Své chutě a preference znáte dokonale, víte které víno Vám chutná. Ale znáte stejně dobře i chutě svých přátel a hostů? Pár následujících rad a tipů Vám výběr usnadní a zajistí Vám uznání jak od běžných konzumentů, tak i od skutečných znalců.

Celý článek

Vybrat správné víno na večírek, letní grilovačku, nebo dokonce na svatbu, to je velmi náročná disciplína. I když vínu celkem rozumíte. Nebo možná právě proto. Své chutě a preference znáte dokonale, víte které víno Vám chutná. Ale znáte stejně dobře i chutě svých přátel a hostů? Pár následujících rad a tipů Vám výběr usnadní a zajistí Vám uznání jak od běžných konzumentů, tak i od skutečných znalců.

Tip č. 1 – Buďte připraveni
Nenechávejte nic na poslední chvíli. Vyhnete se tak zmatkování a stresu. Zajistěte, aby víno bylo na stole ještě dříve, než usadíte své hosty, nebo alespoň co nejdříve potom. Ušetříte si tím spoustu nervů a svým přátelům ukážete, že máte vše pod kontrolou a Váš večírek bude dokonalý.

 

Tip č. 2 – Víno jako dárek? Na velikosti záleží!
Velká většina z nás si myslí, že opravdu hodnotný dárek musí být velký. Existuje celá řada nádherných a vynikajících vín v menších láhvích. Pokud chcete víno dát jako dárek, vyhněte se jim obloukem. Vychutnejte si je sami, v klidu a pohodlí domova, a na večírek přijďte s něčím větším. A pokuste se o víně, které dáváte jako dárek, i něco zjistit, ať to nevypadá, že jste v supermarketu koupili první velkou láhev. Věřte, že ten komu je dárek určen to určitě ocení.

 

Tip č.3 – Pravidlo tří čtvrtin
Bez ohledu na to, jestli pořádáte zahradní grilovačku v parném létě, nebo oslavu narozenin uprostřed zimy, vyberou si tři čtvrtiny Vašich hostů červené víno. Na to při výběru vína pamatujte. Vybírejte tedy vína s ohledem na roční dobu, na druh akce. Přizpůsobte se podmínkám. Bude se večírek konat v létě na zahradě? Volte světlejší červená vína jako Pinot Noir, nebo Merlot. Zuří venku sněhová vánice? Je čas na plná a odvážná vína jako Fruity Carignan-Grenache-Merlot!

 

Tip č. 4 – Svůj k svému
Sedíte s přáteli v restauraci, v ruce držíte opravdu dlouhý vinný lístek a ne a ne si vybrat? Čas běží, vy začínáte být nervózní a to Vám na klidu nepřidá. A přitom je to tak jednoduché. Sedíte v restauraci, která je proslulá svou francouzskou kuchyní? Vsaďte na jistotu a dejte si francouzské víno. Uvidíte, že nebudete litovat.

 

Možná sami sebe považujete za znalce vína. Můžeme Vám ale zaručit, že pokud se budete držet našich jednoduchých rad, budou Vás za něj považovat i Vaši přátelé a známí.

14.3.2018

Korek, nebo špunt

Možná se Vám bude zdát, že zabývat se něčím tak banálním jako je korkový uzávěr láhve vína, je celkem zbytečné. Jenže i korek má ve světě své nezastupitelné místo. I proto jsme se rozhodli téhle malé věci věnovat celý jeden článek.

Celý článek

Možná se Vám bude zdát, že zabývat se něčím tak banálním jako je korkový uzávěr láhve vína, je celkem zbytečné. Jenže i korek má ve světě své nezastupitelné místo. I proto jsme se rozhodli téhle malé věci věnovat celý jeden článek.

Není to jako zavřít knihu
Posláním korkového uzávěru je uzavřít láhev a udržet v ní víno při manipulaci. Pro tuto funkci byl navržen, vyroben a nakonec i použit. Nic víc? Ale kdepak! Korek má ještě jednu veledůležitou funkci. Kromě toho, že brání tomu, aby se z láhve cokoliv dostalo ven, brání i tomu, aby se naopak cokoliv dostalo dovnitř. Cokoliv, tedy i vzduch. Dokonalým uzavřením láhve tak bráníme nekontrolované oxidaci vína, která, jak už jsme si říkali, dokáže ovlivnit barvu a chuť vína. Už chápete, že korkový uzávěr není zase tak banální věc?

Fakta o korku
Korek pro výrobu zátek se získává z kůry korkového dubu a je to proces poměrně složitý, vyžadující zručnost, zkušenost, speciální vybavení a hlavně spoustu času. Původní kůra stromů, která není pro výrobu korku vhodná, se totiž nejprve odstraní speciálními noži a poté se nechává znovu dorůst do požadované tloušťky. Tato fáze trvá 9 a 15 let, u nejkvalitnějších druhů korku až 30 let. To je důvod, proč jsou korkové uzávěry tak drahé, a také důvod proč se vinaři neustále snaží najít dostupnější a levnější alternativu. 

Řeč peněz
Tlak na snížení nákladů vede k tomu, že v moderním vinařství je korek stále častěji nahrazován hliníkem a umělou hmotou. Když pomineme estetické hledisko, o kterém se dá sáhodlouze diskutovat, je tu ještě hledisko ekologické. Výroba hliníku a umělých hmot představuje obrovskou zátěž pro životní prostředí. Omezení poptávky po přírodním korku navíc v Portugalsku, které je světovou jedničkou v produkci korku, dokonce vedlo k tomu, že byl počet stromů zredukován a nahrazen jinými průmyslovými odvětvími.

Poznejte svět zátek

100% korek
Jediná korková zátka, která je hodna toho jména. Vyrobena z jednoho kusu korku, z nejkvalitnější vnitřní vrstvy. Víno uzavřené touhle zátkou vydrží v láhvi i víc jak 5 let. Rozhodně ta nejlepší volba. 

Doplňovaný korek
Vyrábí se z vrchních, méně kvalitních vrstev korkové kůry, které jsou velmi porézní. Póry se proto musí vyplnit speciálním lepidlem smíchaným s korkovým prachem. Zátky ze skládaného korku jsou vhodné pro střední dobu skladování vína. 

Skládaný korek
Zátka je vyrobena z několika slepených kusů korku. Pro výrobu větších velikostí zátek je to často jediná možnost, protože i kůra stromů má své limity, co do velikosti a tloušťky. I tyhle zátky jsou vhodné pro maximálně střední dobu skladování. 

Korkový konglomerát
V podstatě se je to korkový prach smíchaný s lepidlem a zformovaný do tvaru zátky. Nejlevnější varianta s dobou skladování vína maximálně 1 rok. 

Technické zátky
Jsou tak trochu záludné a falešné. Na středu z korkového konglomerátu jsou z obou stran nalepeny kroužky pravého korku. Což tedy není příliš korek-tní.


Takže teď už víme, že ke kvalitnímu vínu patří kvalitní korková zátka. Až si příště otevřete své oblíbené víno, zkuste si jen tak, ze zvědavosti, prohlédnout z čeho a jak je zátka vyrobena. Třeba se o svém oblíbeném víně dozvíte něco nového.

7.3.2018

Víno a mineralita

Možná si ještě vzpomenete na své rané dětství. A možná si i vzpomenete a na chvíle, kdy Vám Vaši rodiče tvrdili, že kamení do pusy rozhodně nepatří. Jako všichni rodiče, měli i ti Vaši pravdu. A přece se dnes budeme zabývat tím, jakou chuť má kamení.

Celý článek

Možná si ještě vzpomenete na své rané dětství. A možná si i vzpomenete a na chvíle, kdy Vám Vaši rodiče tvrdili, že kamení do pusy rozhodně nepatří. Jako všichni rodiče, měli i ti Vaši pravdu. A přece se dnes budeme zabývat tím, jakou chuť má kamení.

Jak chutná kamení
Abychom naše rodiče uklidnili, rozhodně se nechystáme jíst kamení. Nebo přinejmenším ne tak úplně. To už za nás udělalo víno, a my se dnes naučíme, jak v něm tuhle důležitou složku chuti objevit.

Chuť jako geologické kladívko
Dá se říci, že víně rozlišujeme tři druhy minerálních chutí. Tak si je pojďme v krátkosti představit

Břidlice – chuť břidlice je spojována hlavně s Ryzlinkem. Jako všechny chutě minerality je velmi obtížné ji popsat, leda byste chtěli opravdu olíznout skutečnou břidlici. Pokud ano, zkuste ji nejdřív raději pořádně vyčistit. Poznání sice vyžaduje oběti, ale zas tak moc to za to nestojí.

Křída – při troše představivosti se dá chuť křídy přirovnat k houbě, která vysaje z okolí veškerou vlhkost. Chuťově se dá přirovnat k velmi suchému šampaňskému, nicméně nejspíše ji najdete v italských vínech Chiantzi, Barolo a Barbaresco, která mají vysoký obsah tříslovin.

Říční kámen – chuť typická pro odrůdy Chenin Blanc, Pinot Noir, Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Vínu dodává hrubou, někdo by řekl, že až nepříjemnou chuť vlhkého štěrku.

Mineralita je vážná věc
Na předcházejících řádcích jsme to možná vzali trochu zlehka, a tak to pojďme trochu napravit. Takže co je to vlastně mineralita? Mnoho lidí si myslí, že mineralita je chuť kterou víno „vysaje“ z podloží na kterém roste. Ale tak tomu rozhodně není. Mineralita je spíš neuchopitelný soubor vlastností vína, které záleží na mnoha okolnostech. Definovat mineralitu je stejně nemožné, jako definovat lidskou duši.

Než se pokoušet o nemožné, zkuste se raději zaměřit na krásná vína a sami si v nich najít to podstatné:

Ryzlink – typická německá odrůda, vyznačující se chutí břidlice, nebo pazourku

Chardonay z oblasti Chablis – se silnou příchutí křídy

Sangiovese – Italské víno se silnou zemitou chutí

Assyrtiko – řecké víno s písčitou příchutí

Bordeaux – červené francouzké víno se štěrkovitou příchutí

Pinot Noir – víno z Burgundska, rustikální chuť dřevěných prken

Tuším, že až si dnes večer otevřete láhev vína, budete v jeho chuti hledat víc než jen tóny květin, ovoce, nebo exotického dřeva. Budete hledat i chuť a vůni kopců, říčních břehů, lesů nebo majestátných hor. Budete hledat samotnou duši vína.

28.2.2018

Tekuté kalorie

Většině z nás při vyslovení slova kalorie okamžitě naskočí představa tučného a nezdravého jídla, nebo přeslazené limonády plné éček. Je-li Vaším oblíbeným zvykem dát si před spaním sklenku, nebo dokonce láhev vína, zbystřete pozornost. Ano, i ve víně jsou kalorie.

Celý článek

Většině z nás při vyslovení slova kalorie okamžitě naskočí představa tučného a nezdravého jídla, nebo přeslazené limonády plné éček. Je-li Vaším oblíbeným zvykem dát si před spaním sklenku, nebo dokonce láhev vína, zbystřete pozornost. Ano, i ve víně jsou kalorie. 

Cukr za to (skoro) nemůže
Ač se to nezdá, víno a hubnutí si spolu moc nerozumí. Na vině je hlavně alkohol. A také cukr. Jak už jsme si říkali, obsahuje víno zbytkový cukr, který je velmi důležitý pro chuť vína, a bez kterého to prostě nejde. Alkohol a cukr to jsou kalorie. Hodně kalorií. V jedné sklence vína jich může být, v závislosti na druhu vína, až 300. A pozor, nebavíme se o nějaké obří číši, ale o úplně normální skleničce vína.

Alkohol – kalorická bomba
Kalorická hodnota alkoholu je zhruba 7 kalorií na jeden gram. Proto pro Vás asi nebude překvapením, že nejkaloričtější jsou vína s vysokým obsahem alkoholu. Cukr má kalorií o něco méně, zhruba 4 kalorie na jeden gram. A tak může lehce dojít k tomu, že sladké víno s nižším obsahem alkoholu je méně kalorické, než suché víno. Na vině je právě alkohol, kterého suché víno obsahuje kolem 15%. Prostým výpočtem pak zjistíme, že klasická dvojka suchého vína má zhruba 175 kalorií.

Těžká váha
Je logické, že sladká a vysokoalkoholická vína typu portské, budou nejvíce kalorická. Jednak proto, že hodnota cukru se v těchto vínech pohybuje kolem 100 gramů na litr vína, a jednak proto, že díky fortifikaci, se u nich podíl alkoholu pohybuje kolem 20%. Přepočteno na kalorie to je zhruba 100 kalorií v půl deci vína.

Šumivá lehkost
Přesně opačným případem je šampaňské a také šumivá vína.  Cukr se do něj přidává i v průběhu kvašení, nicméně pouze v menších, nebo dokonce nulových dávkách. Objem alkoholu se pohybuje od 9% do 15%, u pravého šampaňského z oblasti Champagne je ale zákonem stanoven na maximálně 12,5%. Díky tomu má klasická 1,5 decilitrová sklenka suchého Brut Zero 120 kalorií, sladkého Doux pak 175 kalorií.

Víno a dieta k sobě opravdu moc nejdou. Život ale naštěstí není jen o dietách a hubnutí. A myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, dobré víno za nějaký ten drobný dietní hříšek stojí.

21.2.2018

Jak na červený úsměv po červeném.

Když se pár lidí zeptáte, co je na druhém člověku často upoutá jako první, odpovědí Vám, že úsměv. Zářivý, běloskvoucí úsměv, kterým celému světu dáváte na odiv svou dobrou náladu, svou radost ze života. A protože víno a dobrá nálada k sobě patří, dáme Vám dnes pár rad a tipů, jak o zářivý úsměv nepřijít ani po červeném vínu.

Celý článek

Když se pár lidí zeptáte, co je na druhém člověku často upoutá jako první, odpovědí Vám, že úsměv. Zářivý, běloskvoucí úsměv, kterým celému světu dáváte na odiv svou dobrou náladu, svou radost ze života. A protože víno a dobrá nálada k sobě patří, dáme Vám dnes pár rad a tipů, jak o zářivý úsměv nepřijít ani po červeném vínu.

 

Úsměv hraběte Drákuly

Jistě už se Vám to také stalo. Po pár sklenkách červeného vína se Váš zářivý, hollywoodský úsměv někam vytratil a ze zrcadla se na Vás najednou usmívá hrabě Drákula kombinovaný s čachtickou paní. A může za to červené víno.

 

Červené víno vs. zářivý úsměv

Jak už víme z předchozích článků, je červené víno směsí přírodních barviv, kyselin a tříslovin. Právě tyhle složky vína způsobují to trošičku hororové zabarvení Vašich zubů. Pokud máte za sebou maraton degustací červených vín z oblasti Bordeaux, jedná se pravděpodobně o zabarvení krátkodobé, které zmizí tak rychle, jako se objevilo. Problém nastává v okamžiku, kdy červené víno popíjíte často a pravidelně.

Kyseliny obsažené ve víně totiž mohou narušovat Vaší zubní sklovinu a zuby tak oslabovat. Pokud hned poté co dopijete poslední sklenku, sáhnete po zubním kartáčku a budete se  snažit zbavit se zabarvení zubů zbavit jejich intenzivním čištění, děláte chybu. Zkuste se nejprve napít vody, aby se kyselina z vína neutralizovala, a chvilku počkejte, než se zubní sklovina trochu vzpamatuje. Jen tak svým zubům neublížíte. Mimochodem, tenhle postup platí i pro bílé víno, byť u něj není zabarvení tak patrné.

 

Pár tipů na běloskvoucí úsměv

Ať už jste se ocitli na svatbě, firemním večírku, nebo na letní grilovačce, vždycky dojde na společné focení. A přeci nebudete jediní, kdo se na obrázku mračí. Proto jsme pro Vás připravili pár rad a tipů, jak si zachovat úsměv i po sedmičce červeného.

 

Pijte perlivou vodu

Poděkují Vám za to nejen Vaše zuby, ale druhý den i Vaše hlava. Bublinky obsažené v perlivé vodě budou na zuby působit jako velmi jemný zubní kartáček, a tak budou neustále odstraňovat nepříjemný červený povlak.

 

Bílé víno raději vynechejte

Pokud jste někdy doma malovali, nebo cokoliv natírali, určitě víte, že barva nejlépe drží na podkladu natřeném základní barvou. A v případě vína, je právě bílé víno tím základním nátěrem, na kterém se bude skvěle držet červená barva jinak vynikajícího Merlotu.

 

Před pitím červeného si vyčistěte zuby.

Zubní kartáček Vaše zuby vyhladí téměř do dokonalosti. A protože na hladkém povrchu se i barviva obsažená ve víně udrží jen velmi obtížně, máte vyhráno. Pozor, nikdy si ale zuby nečistěte těsně před pitím vína, protože víno s příchutí zubní pasty rozhodně není ideální chuťová kombinace.

 

Zkuste jídlo s vysokým obsahem vlákniny

Vláknina obsažená v jídlech působí na Vaše zuby jako kartáček. Možná to na první pohled vypadá dost šíleně, ale zkuste se zamyslet jaké víno by se dalo spárovat se salátem z čerstvého špenátu. Co třeba ……. (doporučení someliéra).

 

Kombinujte víno se sýrem

Sýry totiž obsahují pro zuby tolik potřebný vápník. Je sice pravda, že na dostatečný přísun vápníku budete muset sníst opravdu hodně sýra, ale myslím, že to zase není tak strašná oběť, co říkáte? Ideální jsou tvrdé sýry, které zubní sklovinu jemně obrušují do hladka. A na hladkém povrchu …. Ale to už bychom se opakovali.

 

Pozor na bělení zubů

Zářivý úsměv je dnes zkrátka v módě. A s moderními metodami je velmi snadné jej získat. Bělení zubů ovšem změkčuje sklovinu a ta je tím o mnoho náchylnější k zabarvení červeným vínem.

Až si dnes večer otevřete láhev dobrého červeného vína, jistě Vám jeho chuť a vůně vykouzlí na tváři zářivý úsměv. Možná o to zářivější, že teď už víte, že ani červené víno Vás o jeho zářivost už nepřipraví.

14.2.2018

Láhev nebo skleničku?

Tuším, že podobnou otázku si každý milovník vína pokládá velmi často. A tuším i jak zní nejčastější odpověď. Ale pozor, dnešní téma se netýká ideálního množství vypitého vína. Tedy alespoň ne přímo.

Celý článek

Tuším, že podobnou otázku si každý milovník vína pokládá velmi často. A tuším i jak zní nejčastější odpověď. Ale pozor, dnešní téma se netýká ideálního množství vypitého vína. Tedy alespoň ne přímo.

Sklenka vína

Pokud jste někdy navštívili solidní restauraci, jistě jste si všimli, že ve vinném lístku jsou často udávány ceny vína jak za celou láhev, tak za skleničku.  Tento stále běžnější a populárnější způsob servírování vína v sobě ovšem skrývá několik úskalí, kterým je třeba věnovat pozornost.

 

Když víno znáte

Sklenka vína se v restauraci obvykle prodává za cenu o něco málo nižší, než je cena celé láhve v běžném obchodě. To znamená, že zaplatíte-li za sklenku vína v restauraci dejme tomu 120 Kč, stála by celá láhev v obchodě zhruba 200 Kč. Ceny vína se navíc mohou výrazně lišit i podle „úrovně restaurace. Lehce se tak může stát, že v luxusní restauraci zaplatíte za sklenku stejného vína i dvojnásobek ceny než byste dali v méně luxusním podniku.

Řešení: Kupte si v obchodě celou láhev.  I když se nepočítáte mezi odborníky, prostě důvěřujte svojí intuici. Za cenu jedné sklenky vína v restauraci dostanete zhruba čtyřnásobné množství, které hravě postačí pro dvě osoby.

Jak velká je dvojka vína?

Na dvojku vína chodili už naši rodiče, a tak i my máme zafixováno, že dvě deci jsou nepsaný standard. Ale pozor, není Vám na tom nic podezřelé? Tak zkuste počítat se mnou! Víme, že objem běžné láhve je 750 ml. Zkusili jste to vydělit? A kolik Vám to vyšlo? Myslím, že už tušíte, kam tím mířím. Pro restauraci je mnohem logičtější, a také výhodnější, nalévat víno po 1,5 dl. A to rozhodně nejsou dvě deci.

Řešení: V restauraci se vždy raději zeptejte na velikost sklenky vína. A pokud v restauraci nabízejí jen menší porci, zkuste to změnit. Opravdu dobrá restaurace by mínění svých hostů měla věnovat pozornost.

 

Vinný lístek, nebo encyklopedie vína?

V některých restaurací připomíná vinný lístek encyklopedii vína. A to může být problém. Často se totiž stává, že je láhev vína v restauraci otevřená od předchozího večera, a nebo dokonce několik dní. A to, jak už víme z předchozích kapitol, kvalitě rozlévaného vína rozhodně neprospívá.

Řešení: Objednávejte hlavou a držte se jednoduchého pravidla: ve francouzské restauraci se nejvíce prodávají francouzská vína. Jdete na večeři do steakhousu? Dejte si plné červené víno.

 

Pozor na velké producenty

Velcí producenti vína si mohou dovolit investovat do podpory svých produktů velké peníze. A s velkým rozpočtem v zádech je snadné motivovat restauratéry, číšníky a someliéry, aby za patřičnou odměnu, nabízeli svým hostům v restauraci ta „správná“ vína. Bohužel víno je v takovém případě párováno spíš s bonusem pro prodávajícího, než podle jídla. A to je prostě chyba.

Řešení: Využijte místní zdroje. V malé místní restauraci pravděpodobně narazíte i na místní vína. Zkuste se zeptat číšníka, jaká vína se v restauraci nejvíc prodávají a jaká jsou jeho dvě oblíbená vína. To Vám nejlépe pomůže zorientovat se v nabídce a udělat si představu.

----

Takže láhev nebo skleničku? Věřím, že na tuhle otázku jsme Vám dnes pomohli najít odpověď, a že i s tíhle problémem si díky nám hravě poradíte.

7.2.2018

Šampaňské a co k němu...

Dát si na začátku párty sklenku šampaňského a k tomu zakousnout něco malého, to je léty prověřená klasika. Stejně tradiční jsou pokrmy, které se na většině večírků k šampaňskému podávají. Šampaňské a kaviár, šampaňské a ústřice, šampaňské a … ale ne, takhle by to dál nešlo, protože to začíná být celkem nuda. A my si s vínem chceme užít hlavně zábavu. Nastal čas vyzkoušet i méně tradiční kombinace. Slibuji, že nudit se rozhodně nebudete.

Celý článek

Dát si na začátku párty sklenku šampaňského a k tomu zakousnout něco malého, to je léty prověřená klasika. Stejně tradiční jsou pokrmy, které se na většině večírků k šampaňskému podávají. Šampaňské a kaviár, šampaňské a ústřice, šampaňské a  …  ale ne, takhle by to dál nešlo, protože to začíná být celkem nuda. A my si s vínem chceme užít hlavně zábavu. Nastal čas vyzkoušet i méně tradiční kombinace. Slibuji, že nudit se rozhodně nebudete.

Smažené houby

Není žádným tajemstvím, že šampaňské se skvěle hodí ke smaženým jídlům. Ale zkusili jste už dát si k šampaňskému smažené houby? Zemitost hub, kombinovaná s ovocnou chutí Blanc de Noir (šumivé víno, vyrobené z tmavého hroznu odrůdy Pinot Noir), to je překvapivě úžasná kombinace. Vyzkoušejte i o něco sladší Gruet, Chandon, nebo Gloria Ferer. Prostě pohádka.

Gratinované domácí těstoviny se sýrem

Další skvělá kombinace. Jen je důležité věnovat pozornost detailům. Dejte přednost jemnějším a smetanovějším sýrům, dobrou volbou je například uzená Gouda. A vyberte také raději o něco kyselejší víno, které dá vyniknout chuti sýra. Pro jemné doladění chuti použijte třeba opečenou pancetu, lanýže, nebo opraženou strouhanku.

Ravioli plněné dýňovým pyré, s máslem a šalvějí

Chuťově bohaté a zároveň delikátní jídlo. Nasládlá chuť opečené dýně, v kombinaci se zemitostí šalvěje tolik typická pro tenhle italský pokrm skvěle vynikne se sladším šumivým vínem Franciacorta z oblasti Lombardie, které se vyrábí z hroznů Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, tedy ze stejných odrůd jako jeho známější příbuzný z oblasti Champagne. S větším podílem Pinot Noir získává Franciacorta ovocnou chuť jahod. Oproti jiným šumivým vínům má v sobě o něco méně kyselosti a stárnutím získává jemnou chuť pražených mandlí. Pokud toužíte tohle víno ochutnat, doporučuji Ca del Bosco Franciacorta a nebo Bellavista Franciacorta, se kterými nemůžete udělat chybu.

Sendvič s grilovaným kuřecím masem

Ideální v kombinaci s úžasným Cava. Zvolte raději BBQ omáčku s jemným aroma kouře, naopak se raději vyhněte ostrým kořeněným BBQ omáčkám. Chcete-li to doladit do absolutní dokonalosti, přidejte ještě trochu karamelizované cibule a pár kousků gorgonzoly. Pokud mohu doporučit, před výraznějším vepřovým nebo hovězím, dejte přednost kuřecímu masu, nebo tofu, jste-li vegetariáni, které se k šumivému vínu hodí přímo skvěle.

Rybí Tacos

Nebojte se experimentovat a být trochu kreativní. Vyzkoušejte kombinaci ryby a suchého Extra Brut, Brut Nature nebo Brut Zero s velmi nízkým, nebo dokonce žádným přidaným cukrem. K rybímu masu ochucenému citrónovou šťávou pak zkuste najít víno s vyšší kyselostí, aby se chutě dokonale sladily. Pozor na víno s nízkou mineralitou a přílišnou jemností, nebude to ono. Skvěle se hodí například Pierre Peters, Jean Baillette – Prudhomme a nebo Brut Nature Blanquette z oblasti Limoux jako Antech nebo Martinolles.

Párek smažený v kukuřičném těstíčku s dijonskou hořčicí

Pamatujete si, co jsme si říkali o kombinaci šumivého vína a smaženého jídla? Tak tohle je přesně ono. A možná ještě lepší. Tajemství geniality téhle kombinace spočívá v ostré dijonské hořčici. Stačí jen najít víno, které se bude vhodně doplňovat s kyselou ostrostí hořčice. Hledejte tedy víno spíše sladší, s nižší kyselostí. Dobrou volbou bude bezesporu Lucien Albrecht Brut z Cremant d´Alsace, které se vyznačuje dostatečně „vtíravou“ chutí.

Vegetariánské chilli z červených fazolí

Přímo neuvěřitelná kombinace ostrého chilli a lahodného Cava. Exploze ostré chuti spláchnutá jemností vína. Určitě vyzkoušejte.

Rukolový salát s parmazánem, hruškou a pekanovými ořechy

Salát a šumivé víno, to je kombinace, která funguje překvapivě dobře. Šampaňské se skvěle doplňuje s kyselou chutí zálivky vinagrette, sladkou ostrostí hrušky a jemnou nasládlostí parmazánu. Festival chutí ještě zdárně doplňují opražené pekanové ořechy, pověstný zlatý hřeb pak představuje zemitá rukola s příchutí bylin. Tenhle salát bude vynikající z Proseccem, šumivým vínem z italské oblasti Veneto. Vyzkoušejte třeba Prosecco la Marca. Takový ohňostroj chuti jste ještě nezažili.

Chléb s olivovým olejem a kořením Dukkha

Překvapivě jednoduché, překvapivě lahodné. Kousek chleba namočte v olovovém oleji, jemně okořeňte směsí koření a oříšků Dukkha. Vložte do pusy a pak zalijte douškem nádherným Pugliese. Zavřete oči a vychutnejte si vůni čerstvě posečené trávy a čerstvého chleba. Znáte něco lepšího?

Čerstvé jarní rolky s pikantní chilli omáčkou

Zapomeňte na smažená jídla a zkuste pro změnu něco čerstvého. Díky nízkému obsahu tuku tohle jídlo skvěle funguje s vínem, které má nižší obsah kyselin. A zvolíte-li opravdu pikantní omáčku, a trochu sladší víno, například …. doporučení someliéra …., vystřelí Vás tahle netradiční kombinace rovnou do chuťového nebe.  Možná by stálo za pokus přidat kousek tofu a citrónové trávy, ale to už necháme na Vás.

Myslím, že dnešní povídání o víně bylo opravdu zajímavé a hlavně inspirativní. A těším se, až vyzkoušíte některé z kombinací, které jsme si dnes představili. Zklamaní rozhodně nebudete.

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 23)
1 2 3 »

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!