Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
0 Kč

Blog

28.11.2017

Víno a teplota

Víno a teplota Správná teplota vína při podávání je tak trochu alchymie. A vychytat všechny ty jemné nuance se na první pohled zdá těžší, než najít kámen mudrců. Na správné teplotě vína totiž záleží víc než by se na první pohled zdálo. Špatná teplota vína při jeho podávání totiž Vás totiž může úplně připravit o požitek z chuti a vůně vína. A to by rozhodně byla škoda. No a protože chceme, aby Vaše chvíle strávené s vínem byly jen příjemné, připravili jsme pro Vás následující přehled jaké má mít víno při podávání správnou teplotu.

Celý článek

Víno a teplota
Správná teplota vína při podávání je tak trochu alchymie. A vychytat všechny ty jemné nuance se na první pohled zdá těžší, než najít kámen mudrců. Na správné teplotě vína totiž záleží víc než by se na první pohled zdálo. Špatná teplota vína při jeho podávání totiž Vás totiž může úplně připravit o požitek z chuti a vůně vína. A to by rozhodně byla škoda. No a protože chceme, aby Vaše chvíle strávené s vínem byly jen příjemné, připravili jsme pro Vás následující přehled jaké má mít víno při podávání správnou teplotu.

Ne vždy se podaří správnou teplotu dodržet, ale nezoufejte, ještě není nic ztraceno.

Příliš studené víno
Obvyklý problém vína chlazeného v chladničce. Přechlazené víno ztrácí vůni a získává kyselost. Naštěstí stačí sklenku s vínem sevřít v dlaních a nechat v nich víno trochu ohřát. 

Příliš teplé víno
Přivoníte k vínu a v nose Vás začne pálit a místo krásné vůně cítíte desinfekci?  Pak bylo víno, obvykle červené s vyšším obsahem alkoholu, skladováno při vysoké pokojové teplotě. I v tomto případě je pomoc snadná. Stačí láhev dát na 15 minut do chladničky.

28.11.2017

Naléváme víno

Naléváme víno Uznávám, že otevřít láhev vína není jako zdolat Mount Everest. A přeci někdy máte stejný pocit jako Edmund Hillary. Pocit nevýslovného štěstí a úlevy, že jste to po urputném boji a námaze konečně dokázali. A přitom je to tak jednoduché. A stačí k tomu tři jednoduché kroky.

Celý článek

Jak otevřít tiché víno
Prvním krokem je odstranění fólie, která kryje korkovou zátku. Není celkem důležité, zda fólii naříznete pod kroužkem hrdla, nebo nad ním, ale znalci dodržovaná tradice velí řezat pod ním.

Vývrtku zapíchněte do korku lehce mimo střed a zašroubujete ji zhruba na 95%její délky. Nikdy ne více, protože pak hrozí, že se korek odštípne a spadne do vína. Poté pomalu táhněte vývrtku ven z lahve. Pomalu, abyste korkový špunt nepřetrhli.

Do sklenky nalijte zhruba 150 až 180 ml vína, sklenici nikdy nelijte plnou. Víno si tak při konzumaci zachová správnou teplotu.

               

Jak otevřít šumivé víno
Odstraňte fólii a uvolněte drátěnou klec držící korkový špunt. K tomu by mělo stačit šest otočení. Palec stále držte na špuntu s klecí, odstranit by se měly společně.

Dlaní jedné ruky obejměte špunt s klecí, druhou rukou uchopte spodek láhve a pomalu s lahví otáčejte. 

Láhev mírně nakloňte a pomalu uvolňujte tlak palce a sevření dlaně. Po odstranění špuntu nechte láhev ještě chvilku nakloněnou, zabráníte tak napěnění vína a jeho vytečení za láhve.

Nechte víno nadechnout
Aby se plně rozvinula chuť a vůně zejména červeného vína, je nutné jej nechat nadechnout. Odborně se tento krok nazývá dekantování a víno díky němu získá jemnější chuť. Dekantováním se totiž z chutě a vůně vína odstraní ostré tóny kyselin a tříslovin. Dekantování je prostě takové malé kouzlo, kterým z vína vykouzlíte ještě lepší chuť a vůni. A zabere to jen pár minut.

Přelijte víno z lahve do dekantovací karafy tak, aby stékalo po celém vnitřním povrchu. Tak se do vína dostane vzduch a víno se nadechne.

 Nechte víno v karafě 15 a 30 minut odpočívat, aby se chuť a vůně měla čas plně rozvinout. 

Na začátku to vypadalo složitě, že? A přitom stačí pár jednoduchých kroků a Vaše radost z vína bude zase o něco větší. Takže nechte víno nadechnout a mezitím si přichystejte sklenici. Nebo raději dvě, protože dobré víno si vždy nejvíc vychutnáte ve dvou. 

28.11.2017

Jak podávat víno

Jak podávat víno Určitě jste si už někdy objednali v restauraci víno. A jistě jste si všimli, že bílé víno se podává v jiných sklenicích než víno červené, nebo že některá vína se přelévají do karafy s širokým hrdlem a jiná se zase podávají v nádobě s ledem. Možná už tušíte, že dnes si budeme povídat právě o tom jak a v čem správně servírovat víno.

Celý článek

Sklenka vína
Za časů středoškolských studií jsme to, jaký tvar má sklenice vína považovali za nepodstatný detail. A mnohem důležitější než buket pro nás byla cena a množství. Jenže studentská léta odvál čas, a my jsme pochopili, že od vína čekáme trochu víc, než jen co největší lahev za co nejnižší cenu. Přišli jsme na to, že si chceme víno vychutnat se vším všudy, do posledního detailu. A to bez správné sklenice jde jen velmi špatně.

Co dokáže tvar?
Špatné víno nalité do sebelepší sklenice zůstane pořád špatným vínem. Sklenice samotná chuť vína nijak nevylepší. Na druhou stranu správně vybraný tvar sklenice umožní, aby se vůně dobrého vína plně rozvinula. 


A jakou vybrat skleničku?

22.11.2017

Základní vlastnosti vína

Základní vlastnosti vína Kdyby všechna vína na světě chutnala stejně, byla by to obrovská nuda. Ze života by se nám vytratila rozmanitost, kterou na víně milujeme, kterou u vína hledáme a vlastně i očekáváme. A myslím, že budete souhlasit s názorem, že to by byla veliká škoda. Naštěstí nic takového jako nuda u vína nehrozí, a my si tak můžeme vychutnat desítky a stovky různých variant chutí. No a aby nám to vychutnávání šlo co nejlépe, naučili jsme se rozeznávat 5 základních vlastností vína. Pojďme se na ně podívat trochu podrobněji.

Celý článek

Sladkost
Dáte si suché, nebo polosuché? Tak přesně tahle otázka způsobí většině začátečníků mírné mrazení v zádech. Jak může být víno suché? A jak může být suché jenom napůl? O čem to ten člověk mluví? Nebojte se, ten člověk, pravděpodobně číšník nebo someliér, si z Vás rozhodně nedělá legraci. Zajímá ho, jaké má mít Vámi vybrané víno množství zbytkového cukru, což je cukr, který ve víně zbyl po jeho fermentaci, cukr který nebyl při kvašení „spotřebován“. Hodnota zbytkového cukru se udává v gramech na litr a podle této hodnoty dělíme vína na:

SUCHÁ – maximálně 4g zbytkového cukru na litr vína
Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Garnacha, Merlot, Sauvignon Blanc, Syrah, Tempranillo

POLOSUCHÁ – 4 až 12 g zbytkového cukru na litr vína
Pinot Blanc, Viognier , Grüner Veltliner, Müller, Malbec, Primitivo, Zinfandel

POLOSLADKÁ – až 45 g zbytkového cukru na litr vína
Lambrusco, Muškát, Tramín červený, Brachetto

SLADKÁ – minimálně 45 g zbytkového cukru na litr vína
Tokaj, Portské víno, Ledové víno, Pozdní sběr, Santorini

Kyselost
Protiklady se přitahují. To platí nejen pro život, ale i pro víno. Kde je sladké, musí být i kyselé. Jen tak se ve výsledné chuti vína objeví přesně ta harmonie, kterou v ní každý milovník vína hledá. Jistě už tušíte, že víno obsahuje kyseliny. Celou řadu kyselin. I jejich hodnota se udává v gramech na litr a je to právě podíl kyselin a zbytkového cukru, co určuje výslednou chuť vína. Pokud je podíl kyselin příliš nízký, je chuť vína nevýrazná, pokud je moc vysoká, chutná víno trpce a kysele. Zásadní vliv to jak budou hrozny kyselé má podnebí, ve kterém jsou pěstovány. Obecně platí, že čím méně slunce, tím více kyselosti.

Třísloviny
Velké muže dělají velké činy. A velká vína zase dělají taniny. Že jste výraz tanin nikdy neslyšeli? Ale  pojem tříslovina určitě znáte? Tak vidíte! A co že to vlastně třísloviny jsou? Třísloviny, neboli taniny,  jsou přírodní látky pocházející ze slupek, stopek a jader hroznů. Jsou to látky, které dávají vínu svíravost a hořkou chuť. Zabraňují vínu v předčasné oxidaci, a tím mu dávají možnost déle zrát a správně stárnout. Větší množství taninu obsahují červená vína. Do vína se taniny dostávají také ze dřeva nových sudů, ve kterých víno zraje.

Alkohol
Ve víně je pravda. A také alkohol. Někteří lidé tvrdí, že to spolu úzce souvisí. Nicméně faktem je, že ve výsledném aroma a chuti vína hraje alkohol velmi důležitou roli. Představte si alkohol jako výtah, který dopraví vůni vína ze sklenky až k vašemu nosu a chuť do vašeho krku. Alkohol vzniká při fermentaci šťávy z hroznů a jeho podíl se udává v % objemu. Do vína lze alkohol přidávat i uměle, v takovém případě hovoříme o tzv. fortifikovaných vínech.

Tělo
To nejlepší nakonec. Všechny předchozí veličiny se dají změřit a zvážit. A přece spojeny do jednoho celku se stanou pojmem neměřitelným. A přeci je to čemu říkáme tělo vína ze všech těchto vlastností asi nejdůležitější. Ale nenechte se mýlit. Tělo vína není o pouhém smíchání cukrů, kyselin, tříslovin a alkoholu. Tělo vína je o harmonii všech složek, všech částí, všech chutí a všech jejich vrstev. Jen pokud se takové propojení podaří, můžeme mluvit o víně s plným a dokonalým tělem.

Možná Vám dnešní povídání o víně trochu připomínalo kdysi tak nenáviděné hodiny chemie. Ale pro pochopení komplexnosti a složitosti vína je tahle trocha teorie prostě nezbytná. A  nebojte se, ta pravá zábava ještě přijde. Třeba až budeme teorii ověřovat v praxi.

15.11.2017

Jak si vychutnat víno

V minulých kapitolách jsme si pověděli něco málo o barvě a vůni vína. Ale kdo by se na víno chtěl jenom dívat a očichávat? Víno je především nápoj, a každý z nás touží po tom jej hlavně ochutnat. Mám pro Vás dvě zprávy. Jednu dobrou a jednu řekněme méně dobrou. Tak hezky popořadě. Ta dobrá zpráva je, že dnes konečně víno ochutnáme. A ta méně dobrá? Že ani dnes to nebude tak úplně snadné.

Celý článek

Chuť a jak na ní

Rodiče Vás určitě učili, že pití se nesrká. Jenže když chcete odhalit všechny chutě skryté ve víně, budete muset na tuhle radu zapomenout. Takže usrknětě jeden větší doušek, následovaný několika menšími tak, aby víno zaplavilo celý povrch Vašeho jazyka. Jen tak máte šanci odhalit všechny jemné nuance chuti vína. Schválně, zkusíte hned napoprvé najít ve víně alespoň tři ovocné tóny a tři další podtóny. Povedlo se? A teď si zkuste vzpomenout na kapitolu o základních vlastnostech vína. Všechny složky by se Vám mělo podařit v chuti spolehlivě identifikovat. Sladkost se rozvine na špičce Vašeho jazyka, kyselinka  zaplaví Vaše ústa, tříslovina dodá chuti texturu a alkohol zaplní Vaše hrdlo teplem. Víno ve Vaší puse plně rozvine své tělo a dá Vám šanci vychutnat si všechny tóny chuti. Zkuste popsat své pocity a zkuste si je zapamatovat, nebo si je i zapsat. Pokud se víno stane Vaším koníčkem, bude mít z čeho vycházet, až si budete vytvářet svůj vlastní seznam oblíbených odrůd.

 

Věda zvaná genetika

Čtete rádi detektivní příběhy? Pak jistě víte, že každý z nás má jedinečné otisky prstů. Ale tušili jste, že to samé platí i o uspořádání chuťových buněk na jazyku? Je to tak. Každý člověk je jedinečný a to nejen svým vzhledem, nebo DNA, ale i vnímáním vůně a chuti. Co jednomu připadá jako nebeská mana, může druhému chutnat jako ta nejhorší věc na světě. A tak jako rozdílně vnímáme chuť, můžeme rozdílně vnímat i její intenzitu. Tohle máme dáno geneticky a nic moc s tím neuděláme. Nepomůže dokonce ani poctivý tréning. Pro zjednodušení se naše „chuťové“ schopnosti do tří kategorií:

Nízká citlivost – zhruba 10% až 25% lidí není schopno rozeznat v chuti vína jemné rozdíly. Patříte-li do této skupiny, jsou pro Vás vhodná vína se silnou a intenzivní chutí.

Průměrná citlivost – to téhle skupiny patří kolem 50% až 75% milovníků vína. Lidé patřící do této skupiny jsou schopni si vychutnat mnoho krásných vín a v jejich chuti odhalit mnoho tónů.

Superchuť – v této kategorii by chtěl být každý milovník vína, ale bohužel se to poštěstí pouze 10% až 25% procentům z nás. Vaše chuťové buňky odhalí vše co se v chuti vína skrývá – chutě slané, sladké, kyselé i hořké. Umožní Vám tak vychutnat si i jemná a delikátní vína.

Co k tomu dodat? Snad jen to, že dvakrát častěji mají dar „superchuti“ ženy než muži, a že větší predispozice narodit se se „superchutí“ mají lidé pocházející z Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

 

Můj milý deníčku

Pokud chcete své znalosti a dovednosti týkající se vína zlepšovat a rozvíjet, pokuste se po každém ochutnání nového vína zapamatovat, nebo ještě lépe si zapsat, své dojmy a poznatky. Vytvořte si svůj vlastní systém hodnocení jak Vám víno chutnalo. Nemusí to být nic složitého, stačí si víno rozdělit například do kategorií NECHUTNALO – CELKEM CHUTNALO – VÝBORNÉ – ZÁZRAK. Přidejte pár poznámek k celkovému dojmu jaký na Vás víno udělalo, jakou mělo barvu, viskozitu, jak byla chuť vyvážená a jaké jste ve víně cítili tóny a podtóny. Časem zkuste hledat rozdíly ve vínech stejných odrůd pocházejících z odlišných regionů. A pokud chcete u ochutnávání vína zažít i pořádnou porci zábavy, vyzkoušejte s přáteli slepý test. Vybaveni znalostmi z našeho blogu se stanete hvězdou každého večírku.

8.11.2017

Vady vína

Nic na světě není vždy a za každých okolností dokonalé. A bohužel to platí i o víně. A tak se občas stane, že narazíme na láhev, která místo vína kvalitního, dobrého a chutného, obsahuje víno, které se prostě nedá pít.

Celý článek

Když se vínu nedaří

Nic na světě není vždy a za každých okolností dokonalé. A bohužel to platí i o víně. A tak se občas stane, že narazíme na láhev, která místo vína kvalitního, dobrého a chutného, obsahuje víno, které se prostě nedá pít.

Dobrou zprávou je, že takové víno se dá poznat ještě dříve, než se poprvé napijete. Právě proto Vás v předchozí kapitole tak dlouho trápili a oddalovali Váš první doušek. Většina nedokonalostí a vad vína se totiž dá rozeznat právě zrakem a čichem.

 

Korkové víno

Jistě si dovedete představit to zklamání, když si otevřete víno, které má podle etikety mít svěží vůni rozkvetlé louky s ovocnými podtóny a místo toho na Vás dýchne zatuchlina s podtónem zatuchlého celeru. I takové věci se bohužel stávají. Příčinou tohoto jevu je přítomnost chemické sloučeniny nazvané 2, 4, 6 trichloroanisol, zkráceně TCA. Korkové víno není zdraví nijak nebezpečné, nicméně většinou je naprosto nepoživatelné.

 

Zoxidované víno
Oxidaci, neboli maderizaci vína má na svědomí reakce kyslíku s některými složkami vína. U některých vín je jemná oxidace žádoucí a záměrná, nicméně je nutné ji velmi pečlivě kontrolovat. V případě nekontrolované oxidace dojde ke znehodnocení vína, které má za následek mdlou a na patře nepříjemnou chuť, víno je tzv. mrtvé. U červených vín oxidace velmi často způsobuje zhnědnutí.

 

Reduktivní aroma vína, tzv. sirka
Jedná se o vadu vína způsobenou např. nedostatečnou výživou kvasinek při fermentaci, nebo nedostatkem kyslíku při kvašení. Víno napadené sirkou je často cítit po česneku, cibuli, nebo zkažených vejcích. Lehký odér síry se dá z vína odstranit při dekantování, případně jej lze z vína „vyšlehat“ čistou stříbrnou lžičkou.

 

Perlení
Perlení v tzv. tichých vínech, to znamená neperlivých vínech,  většinou nevěstí nic dobrého. Znamená to, že se víno v láhvi znovu rozkvasilo, nebo že je jiným způsobem nestabilní. Tato vada se dá někdy identifikovat i podle lehkého zakalení vína.

 

 

Poškození teplem
Při skladování vína při teplotách kolem 30 stupňů dojde velmi snadno k poškození vína, které je tzv. uvařeno. Na první nádech tahle vada nevypadá nijak ze. Uvařené víno voní po karamelu a vařeném ovoci. Jeho chuť je ale plochá a nemá začátek, střed a ni konec. Vlivem působení teploty také víno často zhnědne.

 

Poškození světlem
Pokud je víno příliš dlouho vystaveno pod umělým osvětlením v regálu supermarketu, nebo bylo delší dobu vystavenu přímému slunečnímu záření, dojde k jeho poškození. Světlo většinou způsobí redukci (viz. reduktivní aroma). Víno proto vždy skladujte ve tmě.

 

Vady vína máme snad zdárně za sebou, a nám nezbývá Vám popřát, abyste se s nimi na svých cestách do říše vína setkávali co nejméně. A nebo raději vůbec.

 

 

 

  

24.10.2017

Jak ochutnávat víno?

Konečně nastala ta dlouho očekávaná chvíle a Vy držíte v ruce láhev vytouženého vína. Dlouho jste vybírali, podrobně studovali etiketu, ti pečlivější z Vás se možná i poradili s odborníkem....

Celý článek

Jak si vychutnat víno

Konečně nastala ta dlouho očekávaná chvíle a Vy držíte v ruce láhev vytouženého vína. Dlouho jste vybírali, podrobně studovali etiketu, ti pečlivější z Vás se možná i poradili s odborníkem, nebo jste si alespoň prošli internet, a teď se chystáte vychutnat si ten okamžik štěstí a radosti, kdy víno pohladí Vaše chuťové pohárky. Ale zkuste ještě chvilku vydržet. Koneckonců trpělivost prý přináší růže. To u vína platí dvojnásob.

 

Láska na první pohled

Viděli jste někdy, jak k vínu přistupuje opravdový znalec? A všimli jste si co udělá jako první? Nakloní sklenku, zakrouží s ní a pak věnuje vínu dlouhý zkoumavý pohled. A když to tak dělá odborník, má to jistě smysl. Zrak Vám totiž o víně může prozradit mnohé. Pojďme teď podívat trochu podrobněji na to, co Vám víno o sobě prozradí na první pohled.

 

Barva

První čeho si všimnete je určitě barva a její odstín. Barva vlastně není až tak důležitá. Tedy pokud nechcete srovnávat odstíny stejných druhů vína odlišných ročníků nebo producentů. 

 

 

 Intenzita

Pozorujte víno ve skleničce od okraje ke středu. Uvidíte drobné rozdíly v intenzitě odstínu. Intenzita barvy záleží na mnoha faktorech jako odrůda, oblast původu, nebo věk vína.

 

Viskozita

Víno stékající po stěnách skleničky zanechává jemnou, ale znatelnou stopu, které se říká vinné slzy. Odborně se tento jev nazívá Marangoniho efekt, a je způsoben povrchovým napětím vína na stěnách sklenice. Pomalu stékající „slzy“ indikují vyšší obsah alkoholu ve víně.

 

 

 

 

Všechny barvy vína

Přestože barva samotná není na víně to nejdůležitější, může nám sama o sobě o víně ledacos prozradit.

Světlá platina – Světlé, téměř čiré bílé víno. Tahle barva nám prozrazuje, že se jedná o mladé víno, které neprošlo stařením v dubovém sudu

Střední limetka – Barva vína s odstíny zelené. Tuhle barvu má mnoho bílých vín, např. Sauvignon Blanc

Temně zlatá – Barva, kterou bílému vínu dokáže staření vína v dubových sudech, kde víno prochází procesem přírodní oxidace

 

 

 

 

Světlá granátová – Vína této barvy obsahují méně přírodního barviva anthokyaninu. Jedná se např. o Pinot Noir, Gamay, Grenache    (pozn. počeštit odrůdy!!!!)

Středně rudá – tahle vína mají většinou vyšší kyselost, než vína s nádechem do fialova. Mezi vína se středně červenou patří např. Merlot, Tempranillo, Sangiovese      (pozn. počeštit odrůdy!!!!)

Temně fialová – vína s vysokým obsahem anthokyaninu, např. Petit Sirah, Malbec, Syrrah  (pozn. počeštit odrůdy!!!!)


 

 Každý špičkový šéfkuchař Vám řekne, že to jak jídlo vypadá je přinejmenším stejně důležité jako to, jak chutná a voní. S vínem je to stejné. Když Vás víno okouzlí barvou a vůní, je pravděpodobné, že Vám bude i chutnat.  Koneckonců můžete si to dnes doma vyzkoušet.

 

 

26.9.2017

Co o víně (ne)víte

Pokud už jste vypili svou první sklenku, nebo dokonce láhev vína pak jste už udělali první důležitý krok do světa, ve kterém víno není jen pouhým nápojem, který vás má ukolébat po náročném dni.

Celý článek

o o víně (ne)víte

Pokud už jste vypili svou první sklenku, nebo dokonce láhev vína pak jste už udělali první důležitý krok do světa, ve kterém víno není jen pouhým nápojem, který vás má ukolébat po náročném dni. Ochutnat opravdu dobré víno je radost a zážitek, srovnatelný opravdu s málo čím. A jestli jste dospěli k rozhodnutí dozvědět se o víně trochu více, než jen to, že existuje víno bílé a víno červené, pak jste tu správně.

S vínem žijeme stovky let

Historie vína je stejně dlouhá, jako samo lidstvo. Réva Vinná (latinsky Vitis Vinifera) je jednou z nejstarších člověkem pěstovaných a šlechtěných rostlin. A protože se réva díky své genetické variabilitě šlechtí celkem snadno, bylo postupně člověkem vyšlechtěno na 1300 odrůd a variant. K výrobě většiny na světě vyprodukovaného vína se dnes používá „jen“ 150 z nich, ale i tak si to zkuste představit. Jedno sto a k tomu ještě padesát variant chutí, vůní a barev vína. Víno miluje slunce, dostatek vláhy a mírné klima bez vysokých teplotních výkyvů. Jižní svah možná zní jako otřepané klišé, ale pro dobré víno neexistuje lepší stanoviště.

Co to vlastně je víno?

Víno je alkoholický nápoj vyrobený z vylisované a následně fermentované šťávy hroznů vinné révy. To je definice velmi přesná, ale přiznejme, že hodně suchá a to si tak ušlechtilý nápoj přece jenom nezaslouží. Víno totiž není jenom výsledek nějakého chemického procesu se složitým vzorcem. Víno je nápoj, za jehož vznikem se skrývá obrovská spousta těžké práce a náročné péče, vyžadující množství času. Jedině pak se může z malých sladkých bobulí zrodit dobré a kvalitní víno, které přináší radost v každém doušku. Popsat podrobně celý proces přípravy vína není svým rozsahem jen na samostatný článek, ale zcela jistě na celou knihu.

Láhev? Láhev!

Hrozny jsou nejprve vylisovány a následně víno pracuje, zraje a odpočívá v sudech. Jenže takový sud se domů vejde málokomu z nás. Takže se musíme poohlédnout po něčem trochu přenosnějším. Láhev? Láhev! Taková docela obyčejná věc. A na první pohled na víně to nejméně podstatné. Nemá vliv na chuť, barvu ani vůni vína, není v ní nic z toho, co dělá víno vínem. A přeci je to vlastně ta jediná hmatatelná věc, to jediné co z vína můžete opravdu vzít do ruky, odnést si sebou domů. A ač se to nezdá i o obyčejné láhvi vína se lze dozvědět spoustu zajímavého. Tak například věděli kromě nejběžnější „sedmičky“, která má mimochodem objem 750 ml, existuje dalších deset běžně používaných velikostí. Ano opravdu deset! Některé velikosti lahví jsou dokonce pojmenovány podle biblických panovníků - například největší z používaných lahví o objemu 18l nese jméno krále Melichara, jednoho ze Tří králů. Uznejme, že výraz „dát si lahvinku“ v tomto případě dostává úplně jiný rozměr. Svou velikostí totiž „Melichar“ odpovídá 24 běžným lahvím.

Pokud vás svět vína okouzlil a zaujal vydejte se s námi na dlouhou a zajímavou cestu a sledujte naše příspěvky. A dejte si k nim skleničku něčeho dobrého! Pro začátek třeba (doporučeni sommeliera) . Takže na zdraví!

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!