Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
0 Kč

Blog

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 16)
1 2 »
21.2.2018

Jak na červený úsměv po červeném.

Když se pár lidí zeptáte, co je na druhém člověku často upoutá jako první, odpovědí Vám, že úsměv. Zářivý, běloskvoucí úsměv, kterým celému světu dáváte na odiv svou dobrou náladu, svou radost ze života. A protože víno a dobrá nálada k sobě patří, dáme Vám dnes pár rad a tipů, jak o zářivý úsměv nepřijít ani po červeném vínu.

Celý článek

Když se pár lidí zeptáte, co je na druhém člověku často upoutá jako první, odpovědí Vám, že úsměv. Zářivý, běloskvoucí úsměv, kterým celému světu dáváte na odiv svou dobrou náladu, svou radost ze života. A protože víno a dobrá nálada k sobě patří, dáme Vám dnes pár rad a tipů, jak o zářivý úsměv nepřijít ani po červeném vínu.

 

Úsměv hraběte Drákuly

Jistě už se Vám to také stalo. Po pár sklenkách červeného vína se Váš zářivý, hollywoodský úsměv někam vytratil a ze zrcadla se na Vás najednou usmívá hrabě Drákula kombinovaný s čachtickou paní. A může za to červené víno.

 

Červené víno vs. zářivý úsměv

Jak už víme z předchozích článků, je červené víno směsí přírodních barviv, kyselin a tříslovin. Právě tyhle složky vína způsobují to trošičku hororové zabarvení Vašich zubů. Pokud máte za sebou maraton degustací červených vín z oblasti Bordeaux, jedná se pravděpodobně o zabarvení krátkodobé, které zmizí tak rychle, jako se objevilo. Problém nastává v okamžiku, kdy červené víno popíjíte často a pravidelně.

Kyseliny obsažené ve víně totiž mohou narušovat Vaší zubní sklovinu a zuby tak oslabovat. Pokud hned poté co dopijete poslední sklenku, sáhnete po zubním kartáčku a budete se  snažit zbavit se zabarvení zubů zbavit jejich intenzivním čištění, děláte chybu. Zkuste se nejprve napít vody, aby se kyselina z vína neutralizovala, a chvilku počkejte, než se zubní sklovina trochu vzpamatuje. Jen tak svým zubům neublížíte. Mimochodem, tenhle postup platí i pro bílé víno, byť u něj není zabarvení tak patrné.

 

Pár tipů na běloskvoucí úsměv

Ať už jste se ocitli na svatbě, firemním večírku, nebo na letní grilovačce, vždycky dojde na společné focení. A přeci nebudete jediní, kdo se na obrázku mračí. Proto jsme pro Vás připravili pár rad a tipů, jak si zachovat úsměv i po sedmičce červeného.

 

Pijte perlivou vodu

Poděkují Vám za to nejen Vaše zuby, ale druhý den i Vaše hlava. Bublinky obsažené v perlivé vodě budou na zuby působit jako velmi jemný zubní kartáček, a tak budou neustále odstraňovat nepříjemný červený povlak.

 

Bílé víno raději vynechejte

Pokud jste někdy doma malovali, nebo cokoliv natírali, určitě víte, že barva nejlépe drží na podkladu natřeném základní barvou. A v případě vína, je právě bílé víno tím základním nátěrem, na kterém se bude skvěle držet červená barva jinak vynikajícího Merlotu.

 

Před pitím červeného si vyčistěte zuby.

Zubní kartáček Vaše zuby vyhladí téměř do dokonalosti. A protože na hladkém povrchu se i barviva obsažená ve víně udrží jen velmi obtížně, máte vyhráno. Pozor, nikdy si ale zuby nečistěte těsně před pitím vína, protože víno s příchutí zubní pasty rozhodně není ideální chuťová kombinace.

 

Zkuste jídlo s vysokým obsahem vlákniny

Vláknina obsažená v jídlech působí na Vaše zuby jako kartáček. Možná to na první pohled vypadá dost šíleně, ale zkuste se zamyslet jaké víno by se dalo spárovat se salátem z čerstvého špenátu. Co třeba ……. (doporučení someliéra).

 

Kombinujte víno se sýrem

Sýry totiž obsahují pro zuby tolik potřebný vápník. Je sice pravda, že na dostatečný přísun vápníku budete muset sníst opravdu hodně sýra, ale myslím, že to zase není tak strašná oběť, co říkáte? Ideální jsou tvrdé sýry, které zubní sklovinu jemně obrušují do hladka. A na hladkém povrchu …. Ale to už bychom se opakovali.

 

Pozor na bělení zubů

Zářivý úsměv je dnes zkrátka v módě. A s moderními metodami je velmi snadné jej získat. Bělení zubů ovšem změkčuje sklovinu a ta je tím o mnoho náchylnější k zabarvení červeným vínem.

Až si dnes večer otevřete láhev dobrého červeného vína, jistě Vám jeho chuť a vůně vykouzlí na tváři zářivý úsměv. Možná o to zářivější, že teď už víte, že ani červené víno Vás o jeho zářivost už nepřipraví.

14.2.2018

Láhev nebo skleničku?

Tuším, že podobnou otázku si každý milovník vína pokládá velmi často. A tuším i jak zní nejčastější odpověď. Ale pozor, dnešní téma se netýká ideálního množství vypitého vína. Tedy alespoň ne přímo.

Celý článek

Tuším, že podobnou otázku si každý milovník vína pokládá velmi často. A tuším i jak zní nejčastější odpověď. Ale pozor, dnešní téma se netýká ideálního množství vypitého vína. Tedy alespoň ne přímo.

Sklenka vína

Pokud jste někdy navštívili solidní restauraci, jistě jste si všimli, že ve vinném lístku jsou často udávány ceny vína jak za celou láhev, tak za skleničku.  Tento stále běžnější a populárnější způsob servírování vína v sobě ovšem skrývá několik úskalí, kterým je třeba věnovat pozornost.

 

Když víno znáte

Sklenka vína se v restauraci obvykle prodává za cenu o něco málo nižší, než je cena celé láhve v běžném obchodě. To znamená, že zaplatíte-li za sklenku vína v restauraci dejme tomu 120 Kč, stála by celá láhev v obchodě zhruba 200 Kč. Ceny vína se navíc mohou výrazně lišit i podle „úrovně restaurace. Lehce se tak může stát, že v luxusní restauraci zaplatíte za sklenku stejného vína i dvojnásobek ceny než byste dali v méně luxusním podniku.

Řešení: Kupte si v obchodě celou láhev.  I když se nepočítáte mezi odborníky, prostě důvěřujte svojí intuici. Za cenu jedné sklenky vína v restauraci dostanete zhruba čtyřnásobné množství, které hravě postačí pro dvě osoby.

Jak velká je dvojka vína?

Na dvojku vína chodili už naši rodiče, a tak i my máme zafixováno, že dvě deci jsou nepsaný standard. Ale pozor, není Vám na tom nic podezřelé? Tak zkuste počítat se mnou! Víme, že objem běžné láhve je 750 ml. Zkusili jste to vydělit? A kolik Vám to vyšlo? Myslím, že už tušíte, kam tím mířím. Pro restauraci je mnohem logičtější, a také výhodnější, nalévat víno po 1,5 dl. A to rozhodně nejsou dvě deci.

Řešení: V restauraci se vždy raději zeptejte na velikost sklenky vína. A pokud v restauraci nabízejí jen menší porci, zkuste to změnit. Opravdu dobrá restaurace by mínění svých hostů měla věnovat pozornost.

 

Vinný lístek, nebo encyklopedie vína?

V některých restaurací připomíná vinný lístek encyklopedii vína. A to může být problém. Často se totiž stává, že je láhev vína v restauraci otevřená od předchozího večera, a nebo dokonce několik dní. A to, jak už víme z předchozích kapitol, kvalitě rozlévaného vína rozhodně neprospívá.

Řešení: Objednávejte hlavou a držte se jednoduchého pravidla: ve francouzské restauraci se nejvíce prodávají francouzská vína. Jdete na večeři do steakhousu? Dejte si plné červené víno.

 

Pozor na velké producenty

Velcí producenti vína si mohou dovolit investovat do podpory svých produktů velké peníze. A s velkým rozpočtem v zádech je snadné motivovat restauratéry, číšníky a someliéry, aby za patřičnou odměnu, nabízeli svým hostům v restauraci ta „správná“ vína. Bohužel víno je v takovém případě párováno spíš s bonusem pro prodávajícího, než podle jídla. A to je prostě chyba.

Řešení: Využijte místní zdroje. V malé místní restauraci pravděpodobně narazíte i na místní vína. Zkuste se zeptat číšníka, jaká vína se v restauraci nejvíc prodávají a jaká jsou jeho dvě oblíbená vína. To Vám nejlépe pomůže zorientovat se v nabídce a udělat si představu.

----

Takže láhev nebo skleničku? Věřím, že na tuhle otázku jsme Vám dnes pomohli najít odpověď, a že i s tíhle problémem si díky nám hravě poradíte.

7.2.2018

Šampaňské a co k němu...

Dát si na začátku párty sklenku šampaňského a k tomu zakousnout něco malého, to je léty prověřená klasika. Stejně tradiční jsou pokrmy, které se na většině večírků k šampaňskému podávají. Šampaňské a kaviár, šampaňské a ústřice, šampaňské a … ale ne, takhle by to dál nešlo, protože to začíná být celkem nuda. A my si s vínem chceme užít hlavně zábavu. Nastal čas vyzkoušet i méně tradiční kombinace. Slibuji, že nudit se rozhodně nebudete.

Celý článek

Dát si na začátku párty sklenku šampaňského a k tomu zakousnout něco malého, to je léty prověřená klasika. Stejně tradiční jsou pokrmy, které se na většině večírků k šampaňskému podávají. Šampaňské a kaviár, šampaňské a ústřice, šampaňské a  …  ale ne, takhle by to dál nešlo, protože to začíná být celkem nuda. A my si s vínem chceme užít hlavně zábavu. Nastal čas vyzkoušet i méně tradiční kombinace. Slibuji, že nudit se rozhodně nebudete.

Smažené houby

Není žádným tajemstvím, že šampaňské se skvěle hodí ke smaženým jídlům. Ale zkusili jste už dát si k šampaňskému smažené houby? Zemitost hub, kombinovaná s ovocnou chutí Blanc de Noir (šumivé víno, vyrobené z tmavého hroznu odrůdy Pinot Noir), to je překvapivě úžasná kombinace. Vyzkoušejte i o něco sladší Gruet, Chandon, nebo Gloria Ferer. Prostě pohádka.

Gratinované domácí těstoviny se sýrem

Další skvělá kombinace. Jen je důležité věnovat pozornost detailům. Dejte přednost jemnějším a smetanovějším sýrům, dobrou volbou je například uzená Gouda. A vyberte také raději o něco kyselejší víno, které dá vyniknout chuti sýra. Pro jemné doladění chuti použijte třeba opečenou pancetu, lanýže, nebo opraženou strouhanku.

Ravioli plněné dýňovým pyré, s máslem a šalvějí

Chuťově bohaté a zároveň delikátní jídlo. Nasládlá chuť opečené dýně, v kombinaci se zemitostí šalvěje tolik typická pro tenhle italský pokrm skvěle vynikne se sladším šumivým vínem Franciacorta z oblasti Lombardie, které se vyrábí z hroznů Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, tedy ze stejných odrůd jako jeho známější příbuzný z oblasti Champagne. S větším podílem Pinot Noir získává Franciacorta ovocnou chuť jahod. Oproti jiným šumivým vínům má v sobě o něco méně kyselosti a stárnutím získává jemnou chuť pražených mandlí. Pokud toužíte tohle víno ochutnat, doporučuji Ca del Bosco Franciacorta a nebo Bellavista Franciacorta, se kterými nemůžete udělat chybu.

Sendvič s grilovaným kuřecím masem

Ideální v kombinaci s úžasným Cava. Zvolte raději BBQ omáčku s jemným aroma kouře, naopak se raději vyhněte ostrým kořeněným BBQ omáčkám. Chcete-li to doladit do absolutní dokonalosti, přidejte ještě trochu karamelizované cibule a pár kousků gorgonzoly. Pokud mohu doporučit, před výraznějším vepřovým nebo hovězím, dejte přednost kuřecímu masu, nebo tofu, jste-li vegetariáni, které se k šumivému vínu hodí přímo skvěle.

Rybí Tacos

Nebojte se experimentovat a být trochu kreativní. Vyzkoušejte kombinaci ryby a suchého Extra Brut, Brut Nature nebo Brut Zero s velmi nízkým, nebo dokonce žádným přidaným cukrem. K rybímu masu ochucenému citrónovou šťávou pak zkuste najít víno s vyšší kyselostí, aby se chutě dokonale sladily. Pozor na víno s nízkou mineralitou a přílišnou jemností, nebude to ono. Skvěle se hodí například Pierre Peters, Jean Baillette – Prudhomme a nebo Brut Nature Blanquette z oblasti Limoux jako Antech nebo Martinolles.

Párek smažený v kukuřičném těstíčku s dijonskou hořčicí

Pamatujete si, co jsme si říkali o kombinaci šumivého vína a smaženého jídla? Tak tohle je přesně ono. A možná ještě lepší. Tajemství geniality téhle kombinace spočívá v ostré dijonské hořčici. Stačí jen najít víno, které se bude vhodně doplňovat s kyselou ostrostí hořčice. Hledejte tedy víno spíše sladší, s nižší kyselostí. Dobrou volbou bude bezesporu Lucien Albrecht Brut z Cremant d´Alsace, které se vyznačuje dostatečně „vtíravou“ chutí.

Vegetariánské chilli z červených fazolí

Přímo neuvěřitelná kombinace ostrého chilli a lahodného Cava. Exploze ostré chuti spláchnutá jemností vína. Určitě vyzkoušejte.

Rukolový salát s parmazánem, hruškou a pekanovými ořechy

Salát a šumivé víno, to je kombinace, která funguje překvapivě dobře. Šampaňské se skvěle doplňuje s kyselou chutí zálivky vinagrette, sladkou ostrostí hrušky a jemnou nasládlostí parmazánu. Festival chutí ještě zdárně doplňují opražené pekanové ořechy, pověstný zlatý hřeb pak představuje zemitá rukola s příchutí bylin. Tenhle salát bude vynikající z Proseccem, šumivým vínem z italské oblasti Veneto. Vyzkoušejte třeba Prosecco la Marca. Takový ohňostroj chuti jste ještě nezažili.

Chléb s olivovým olejem a kořením Dukkha

Překvapivě jednoduché, překvapivě lahodné. Kousek chleba namočte v olovovém oleji, jemně okořeňte směsí koření a oříšků Dukkha. Vložte do pusy a pak zalijte douškem nádherným Pugliese. Zavřete oči a vychutnejte si vůni čerstvě posečené trávy a čerstvého chleba. Znáte něco lepšího?

Čerstvé jarní rolky s pikantní chilli omáčkou

Zapomeňte na smažená jídla a zkuste pro změnu něco čerstvého. Díky nízkému obsahu tuku tohle jídlo skvěle funguje s vínem, které má nižší obsah kyselin. A zvolíte-li opravdu pikantní omáčku, a trochu sladší víno, například …. doporučení someliéra …., vystřelí Vás tahle netradiční kombinace rovnou do chuťového nebe.  Možná by stálo za pokus přidat kousek tofu a citrónové trávy, ale to už necháme na Vás.

Myslím, že dnešní povídání o víně bylo opravdu zajímavé a hlavně inspirativní. A těším se, až vyzkoušíte některé z kombinací, které jsme si dnes představili. Zklamaní rozhodně nebudete.

30.1.2018

Je šampaňské lepší na koupel, nebo na pití?

Ptáte se co má šampaňské víno společného s očistnou koupelí? Co spojuje tyhle dvě zdánlivě nespojitelné věci? Nalijte si sklenku šampaňského, napijte se a řešení tohoto rébusu budete mít přímo na jazyku. Už tušíte? Jistě, jsou to bublinky!

Celý článek

Ptáte se co má šampaňské víno společného s očistnou koupelí? Co spojuje tyhle dvě zdánlivě nespojitelné věci? Nalijte si sklenku šampaňského, napijte se a řešení tohoto rébusu budete mít přímo na jazyku. Už tušíte? Jistě, jsou to bublinky!

Víno a bublinky
Pro většinu z nás je šampaňské synonymem šumivého vína. Ale pozor, ne každé šumivé víno se může nazývat šampaňským. Aby tomu tak bylo, musí šumivé víno splňovat dost přísná pravidla.

 

Tajemství rodokmenu
Na původu zkrátka záleží. Jediné skutečné šampaňské pochází z vinařské oblast Champagne- Ardenne, která se nachází na severovýchodě Francie u hranic s Belgií. Výroba šampaňského je povolena pouze ze tří schválených odrůd vína – Chardonnay, Pinot Noir a Meunier.

 

Bublinky, bublinky, bublinky
Pokud Vás napadlo, že šampaňské je něco na způsob sycené limonády, jen vyrobené z vína, jste na omylu. Bublinky oxidu uhličitého v pravém šampaňském nejsou do vína přidávány uměle, ale vznikají v něm druhotným kvašením v láhvích, přirozeným procesem, při kterém je do vína přidávána směs cukru a kvasinek. Traduje se, že tuto metodu objevil benediktínský páter Dom Perignon. Dnes sice už víme, že je to pouhá legenda, nicméně faktem je, že se otec Perignon metodou druhotného kvašení skutečně intenzivně zabýval a posunul ji o notný kus vpřed. Na jeho počest vlajkové víno společnosti Moët a Chandon nese jeho jméno.

 

Jen tak se natřásat
Šampaňské zraje minimálně 9 měsíců, většinou se však doba zrání pohybuje kolem tří a více let. V průběhu zrání se z odumírajících kvasinek do vína uvolňuje specifická chuť a vůně. Vrcholná fáze výroby ale víno teprve čeká. Láhve jsou obráceny zátkou dolů a každý den se ručně setřásají. Poté se hrdla láhví ochladí, a po otevření lahví se z nich „vystřelí“ zmrzlý sediment. Obsah láhve se doplní buď suchým vínem  - pak dostaneme vyhlášený Brut Nature, nebo směsí vína a cukru nazývanou liqueur d´expedition – pak vznikne, v závislosti na množství cukru, celá řada šampaňských od suchého Brut Extra po sladké Doux.

 

Plná vana šampaňského
Tak tahle kratochvíle by Vás asi vyšla pořádně draho, obzvlášť pokud, byste zvolili některý z kvalitních ročníků jako je třeba Chassenay d'Arce Champagne jehož cena se pohybuje kolem 1000 Kč za láhev. Ovšem pokud se v šampaňském chcete opravdu vykoupat, nemusíte naštěstí do vany nalít víno, jehož cena dosahuje hodnoty Vašeho ročního platu. Většinou se totiž používá výtažek ze šampaňského, doplněný o další přísady jako je například vinný olej, zamíchaný do vody, jejíž teplota je rozhodně příjemnější, než teplota správně vychlazeného šampaňského.

 

Je šampaňské lepší na koupel, nebo na pití? Myslím, že v tom už máme celkem jasnou. A pokud by jste si přece jenom nebyli jistí, zkuste to jednoduše zkombinovat. Napusťte si vanu, nalijte si sklenku šampaňského a užijte si bublinky.

24.1.2018

Prosecco

Jsou na světě lidé, o kterých se říká, že se uměli dobře narodit. Takoví lidé mívají většinou v životě štěstí, daří se jim vše, na co sáhnou. Svět vína se od světa lidí zas tak moc neliší. I ve světě vína totiž existují vína, která se uměla dobře narodit.

Celý článek

Jsou na světě lidé, o kterých se říká, že se uměli dobře narodit. Takoví lidé mívají většinou v životě štěstí, daří se jim vše, na co sáhnou. Svět vína se od světa lidí zas tak moc neliší. I ve světě vína totiž existují vína, která se uměla dobře narodit. 

Champagne je jenom jedna
Aby se šumivé víno mohlo nazývat šampaňským, musí být vyrobeno ve francouzské vinařské oblasti Champagne – Ardenne.  A ta je bohužel na světě jenom jedna. To ale neznamená, že šumivá vína, která se nemohou chlubit tak vybraným původem, by měla být méně kvalitní a méně zajímavá.

 

Na původu (ne)záleží
Tak jako pravé šampaňské pochází z oblasti Champagne, která mu dává jméno,  je i Prosecco charakteristické místem původu. Velká většina vinic, ze kterých Prosecco pochází, najdeme v italské provincii Treviso, regionu Conegliano – Valdobbiadene, který zároveň dává jméno nejvyšší kategorii Prosecca.

 

Tajemství bublinek
Při výrobě Prosecca je používána tzv. Charmatova metoda, při které druhotné kvašení probíhá v uzavřeném ocelovém tanku a při které všechny kroky zpracování vína probíhají v uzavřených okruzích tak, aby z vína neunikl oxid uhličitý. Metoda Charmat je oproti tradičnímu způsobu výroby šumivého vína mnohem jednodušší a také podstatně levnější. Proto bývá Prosecco často považována za levnější náhradu šampaňského. Od roku 2009 je název Prosecco označen ochranou garantovaného původu DOCG (Denominazione di origine controllata e Garantita), která je obdobou francouzského apelačního systému AOC.

 

Tenhle svěží italský švihák možná nemá tak ušlechtilý původ jako jeho francouzský příbuzný. To ale neznamená, že bychom na něj při našich toulkách světem vína měli zapomenout. Rozhodně bychom tím totiž přišli o zajímavou zkušenost. A to by jistě byla škoda.

17.1.2018

Jak párovat víno se sýrem.

Víno a sýr. Na první pohled dvojice, která nemůže být odlišnější. A přitom víno a sýr dokážou být tak krásný pár. A stačí k tomu jen pár jednoduchých pravidel.

Celý článek

Víno a sýr. Na první pohled dvojice, která nemůže být odlišnější. A přitom víno a sýr dokážou být tak krásný pár. A stačí k tomu jen pár jednoduchých pravidel.

 

Tip č.1 – Párujte víno a sýr se stejnou intenzitou

Asi nejdůležitější pravidlo pro správné párování vína se sýrem. Jemná a delikátní chuť sýra Gruyere by se ve spojení s plným a výrazným Cabernet Sauvignon úplně vytratila, ale ve spojení s Pinot Noir je to úplně jiný příběh.

Obecně platí, že vína s obsahem alkoholu nad 14,5%, která mají intenzivní chuť se hodí sýry s výraznou chutí. A naopak méně intenzivní vína s obsahem alkoholu pod 12% tvoří ideální pár se sýry jemnými a méně výraznými.


Tip č. 2 – K plným vínům patří vyzrálé sýry

Protože se v sýru zráním snižuje obsah vody, mají starší a vyzrálé sýry vyšší obsah tuku a tím i bohatší chuť. Proto se tak dobře hodí k plným červeným vínům. Vyberte si alespoň rok zrající sýr typu Cheddar, Gouda, Gruyere, Provolone. Chybu neuděláte ani s typickým italským sýrem Parmigiano – Regiano, nebo Grana Padano. Vaše chuťové buňky se ocitnou v sedmém nebi. 

 

Tip č. 3 – Když sýr nevoní

Sladší vína jako Moscato, Tramín, desertní vína z pozdního sběru, nebo Portské se skvěle hodí k sýrům s výrazným, někdy až nepříjemným aroma.  Sklenka portského a k tomu vyzrálý Rokfór. Jak lahodné.

 

Tip č. 4 – Šumivé víno a krémový měkký sýr

Díky nasycení oxidem uhličitým a vyšší kyselosti jsou šumivá vína ideální v kombinaci s měkkými a krémovými sýry jako Brie, Munster nebo Camebert. Ta čistá a jemná chuť je prostě neodolatelná.7

 

Tip č. 5 – Ideální spojení vína sýra? Stejný původ.

Vyzkoušejte vína a sýry pocházející ze stejného regionu a neuděláte chybu. Kombinace kozího sýra se Sauvignon Blanc z údolí Loiry, Epoiseses de Bourgogne a Chardonnay z Burgundska, nebo španělské duo Manchege a Garnacha, to je prostě léty vyzkoušená klasika se kterou neuděláte chybu.

 

Tip č. 6 – Když jste na pochybách, vsaďte na klasiku

Pokud se na stole objeví více druhů vína a vy si nejste jisti jaký k nim vybrat ideální sýr, vsaďte na klasický tvrdý sýr typu Ementál, Gouda, Comté Extra nebo Gruyere. Takový sýr bude mít dostatečně vysoký obsah tuku, aby vyvážil tříslovinu v červených vínech, a zároveň dostatečně zvýraznil chutě vína bílého. 

Víno a sýr k sobě zkrátka patří. Snad Vám pár našich tipů ukázalo, že párování vína a sýra není žádná věda. Až se příště na Vaší tabuli potká víno se sýrem, vykouzlí tahle kombinace na Vaší tváři široký úsměv. 

10.1.2018

Párování vína s jídlem.

Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k šampaňskému. Najít správnou kombinaci vína a jídla se na první pohled může jevit jako něco složitého a náročného, ale ve skutečnosti je to hlavně zábava. Stačí, když se budete držet našich rad a doporučení.

Celý článek

Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k šampaňskému. Najít správnou kombinaci vína a jídla se na první pohled může jevit jako něco složitého a náročného, ale ve skutečnosti je to hlavně zábava. Stačí, když se budete držet našich rad a doporučení.

Exploze chuti
Chuť vína a chuť jídla by se měla vzájemně doplňovat, zvýrazňovat, obohacovat, zjemňovat. Vytvořit úžasnou souhru a harmonii, někdy naopak ten správný kontrast, který Vaše chuťové zážitky posune do úplně nové, dosud nepoznané dimenze. Toho všeho lze dosáhnout výběrem toho správného vína, jeho spárování s pokrmem, který máte právě na talíři.

Pár základních tipů

Kyselá jídla
Vyberte víno s vyšší kyselostí, jen tak jeho chuť nezanikne v kyselosti jídla. V opačném případě by se totiž chuť vína stala nevýraznou a plochou.

Ostrá jídla
K ostrým jídlům se skvěle hodí dobře vychlazené sladké víno s nižším obsahem alkoholu. Chuť vína vytvoří nádherný kontrast s ostrou pálivou chutí a úžasně ji doladí.

Bohatá a těžká jídla
Ideální víno má v tomto případě vysoký obsah tříslovin. Ty připraví Vaše chuťové buňky na příliv bohaté chuti tučných jídel.

Výrazná jídla
Výrazná jídla, jako například sýr Gorgonzola, skvěle ladí s vínem s vyšší kyselostí a vyšším obsahem zbytkových cukrů. Nádherná kombinace.

Hořká jídla
Hořké tóny v jídle zvýrazňují hořkost tříslovin ve víně. Zvolte proto vína s nízkým, nebo dokonce nulovým obsahem tříslovin s lehkou slaností a nízkým obsahem zbytkového cukru.

Sladká jídla
Příliš suché víno může v kombinaci se sladkým jídlem získat výrazně nahořklou příchuť. Proto ke sladkým pokrmům volte vína výrazně sladká.

Základní chutě
Člověk je schopen rozlišovat mnoho různých chutí, nicméně samotný základ tvoří šest z nich: slaná, sladká, hořká, kyselá, ostrá a umami (a podle nových výzkumu se brzy přidají i vápníková a tučná). Pro ideální párování vína a jídla je důležitá právě vzájemná kombinace chutí. Tak jako cvičené ucho pozná falešný tón v symfonii, pozná Váš jazyk jakýkoliv nesoulad v chuti. Pro větší přehlednost jsme pro Vás připravili jednoduchý diagram:

Jak párovat víno s jídlem
Je nám jasné, že najít ten správný pár nemusí být ze začátku vůbec jednoduché. Jako vše co souvisí s vínem je to hlavně o zkušenostech. Abychom Vám Vaše začátky na cestě k nelezení ideální kombinace jídla a vína alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro Vás následující přehled.

________

Šumivá vína

Ideální kombinace     

-        ústřice, mušle
-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)

Dobrá kombinace

-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        korýši (krab, humr, krevety)
-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky

 

________

Lehké bílé víno

Ideální kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        ústřice, mušle
-        korýši (krab, humr, krevety)
-        ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
-        brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

Dobrá kombinace

-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek

 

________

Plná bílá vína

Ideální kombinace

-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        houby (hřiby, žampióny, shitake)

Dobrá kombinace

-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
-        aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

 

________

Aromatická bílá vína

Ideální kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        korýši (krab, humr, krevety)
-        kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
-        ořechy, mandle
-        chilli, feferonky
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

 

Dobrá kombinace

-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        rajčata, lilek, paprika, kapie

 

________

Růžové víno

Ideální kombinace

-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
-        chilli, feferonky
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

 

Dobrá kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
-        korýši (krab, humr, krevety)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
-        pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
-        ořechy, mandle 

________

Lehká červená vína

Ideální kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        houby (hřiby, žampióny, shitake)
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)

 

Dobrá kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
-        luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

________

 

Střední červená vína

Ideální kombinace

-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        rajčata, lilek, paprika, kapie
-        houby (hřiby, žampióny, shitake)
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
-        chilli, feferonky
-        aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

 

Dobrá kombinace

-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)

________

Plná červená vína

Ideální kombinace

-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
-        rajčata, lilek, paprika, kapie

 

Dobrá kombinace

-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        houby (hřiby, žampióny, shitake)
-        chilli, feferonky

 

________

Dezertní vína

Ideální kombinace

-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
-        ořechy, mandle


Dobrá kombinace

-        uzeniny (slanina, salámy)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
-        aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

________

Věřím, že jsme Vám dnes vnesli trochu světla do toho, jak správně spárovat víno s jídlem. Možná to na první pohled vypadá složitě a komplikovaně, ale věřte, že nakonec není ani tak důležité, jestli vyberete k jídlu to správné víno. Mnohem důležitější je, aby Vám víno přinášelo radost. V kombinaci s dobrým jídlem, pak může ta radost být dvojnásobná.

3.1.2018

Co s načatou lahví?

Někdy je večer příliš krátký na to, abychom stihli otevřenou láhev vína i dopít. Ale nebuďte smutní, není třeba víno hned vylívat, protože i v takové situaci si víme rady.

Celý článek

Někdy je večer příliš krátký na to, abychom stihli otevřenou láhev vína i dopít. Ale nebuďte smutní, není třeba víno hned vylívat, protože i v takové situaci si víme rady. 

V první řadě je potřeba zabránit tomu, aby se do vína dál dostával vzduch. Jistě Vás napadne, že nejjednodušší by bylo láhev uzavřít korkovým špuntem, kterým byla původně uzavřena. Bohužel tohle řešení není ideální, protože v láhvi bude dál působit vzduch, který v ní uzavřeme spolu s vínem. Takže pokud chcete uzavřít nedopitou láhev vína, raději použijte vakuový uzávěr. Víno v láhvi zůstane čerstvé o mnoho déle.

Nic netrvá věčně
A to bohužel platí i o nedopité láhvi vína. A pokud nemá trpět víno ani Vaše chuťové buňky, máte na dopití otevřené láhve jenom omezený čas.

Domov plný vína
Málokdo z nás má to štěstí, že má doma sklep vhodný k dlouhodobému skladování vína. Většinou si musíme vystačit s podstatně skromnějším prostorem pro uložení našich tekutých pokladů. Aby se však naše domácí zásoby vína neproměnili ve sbírku mnoha druhů vinného octa, je třeba dodržet několik důležitých zásad.

Do skříně patří oblečení
Víno skladované v nevhodných podmínkách stárne až čtyřikrát rychleji, než víno skladované v ideálních podmínkách. A víno v láhvích vystavených nestálé teplotě je podstatně náchylnější ke zkažení. Pokud plánujete vytvořit si větší sbírku vína, určitě nejprve investujte do alespoň základní domácí vinotéky. Jen tak bude možné skladovat víno v ideálních podmínkách, to znamená při teplotě mezi 10°C - 15°C a zhruba 75% vlhkosti.

Věřím, že pro Vás předcházející řádky byly užitečné, a že jste se v nich o víně opět dozvěděli něco nového.  A doufám, že se i příště potkáme nad naším blogem o víně, tentokrát třeba se sklenkou správně vychlazeného Chardonnay.

27.12.2017

Víno a teplota

Správná teplota vína při podávání je tak trochu alchymie. A vychytat všechny ty jemné nuance se na první pohled zdá těžší, než najít kámen mudrců. Na správné teplotě vína totiž záleží víc než by se na první pohled zdálo. Špatná teplota vína při jeho podávání totiž Vás totiž může úplně připravit o požitek z chuti a vůně vína. A to by rozhodně byla škoda. No a protože chceme, aby Vaše chvíle strávené s vínem byly jen příjemné, připravili jsme pro Vás následující přehled jaké má mít víno při podávání správnou teplotu.

Celý článek

Správná teplota vína při podávání je tak trochu alchymie. A vychytat všechny ty jemné nuance se na první pohled zdá těžší, než najít kámen mudrců. Na správné teplotě vína totiž záleží víc než by se na první pohled zdálo. Špatná teplota vína při jeho podávání totiž Vás totiž může úplně připravit o požitek z chuti a vůně vína. A to by rozhodně byla škoda. No a protože chceme, aby Vaše chvíle strávené s vínem byly jen příjemné, připravili jsme pro Vás následující přehled jaké má mít víno při podávání správnou teplotu.

Ne vždy se podaří správnou teplotu dodržet, ale nezoufejte, ještě není nic ztraceno.

Příliš studené víno
Obvyklý problém vína chlazeného v chladničce. Přechlazené víno ztrácí vůni a získává kyselost. Naštěstí stačí sklenku s vínem sevřít v dlaních a nechat v nich víno trochu ohřát. 

Příliš teplé víno
Přivoníte k vínu a v nose Vás začne pálit a místo krásné vůně cítíte desinfekci?  Pak bylo víno, obvykle červené s vyšším obsahem alkoholu, skladováno při vysoké pokojové teplotě. I v tomto případě je pomoc snadná. Stačí láhev dát na 15 minut do chladničky.

20.12.2017

Naléváme víno

Uznávám, že otevřít láhev vína není jako zdolat Mount Everest. A přeci někdy máte stejný pocit jako Edmund Hillary. Pocit nevýslovného štěstí a úlevy, že jste to po urputném boji a námaze konečně dokázali. A přitom je to tak jednoduché. A stačí k tomu tři jednoduché kroky.

Celý článek

Uznávám, že otevřít láhev vína není jako zdolat Mount Everest. A přeci někdy máte stejný pocit jako Edmund Hillary. Pocit nevýslovného štěstí a úlevy, že jste to po urputném boji a námaze konečně dokázali. A přitom je to tak jednoduché. A stačí k tomu tři jednoduché kroky.

Jak otevřít tiché víno
Prvním krokem je odstranění fólie, která kryje korkovou zátku. Není celkem důležité, zda fólii naříznete pod kroužkem hrdla, nebo nad ním, ale znalci dodržovaná tradice velí řezat pod ním.

Vývrtku zapíchněte do korku lehce mimo střed a zašroubujete ji zhruba na 95%její délky. Nikdy ne více, protože pak hrozí, že se korek odštípne a spadne do vína. Poté pomalu táhněte vývrtku ven z lahve. Pomalu, abyste korkový špunt nepřetrhli.

Do sklenky nalijte zhruba 150 až 180 ml vína, sklenici nikdy nelijte plnou. Víno si tak při konzumaci zachová správnou teplotu.

               

Jak otevřít šumivé víno
Odstraňte fólii a uvolněte drátěnou klec držící korkový špunt. K tomu by mělo stačit šest otočení. Palec stále držte na špuntu s klecí, odstranit by se měly společně.

Dlaní jedné ruky obejměte špunt s klecí, druhou rukou uchopte spodek láhve a pomalu s lahví otáčejte. 

Láhev mírně nakloňte a pomalu uvolňujte tlak palce a sevření dlaně. Po odstranění špuntu nechte láhev ještě chvilku nakloněnou, zabráníte tak napěnění vína a jeho vytečení za láhve.

Nechte víno nadechnout
Aby se plně rozvinula chuť a vůně zejména červeného vína, je nutné jej nechat nadechnout. Odborně se tento krok nazývá dekantování a víno díky němu získá jemnější chuť. Dekantováním se totiž z chutě a vůně vína odstraní ostré tóny kyselin a tříslovin. Dekantování je prostě takové malé kouzlo, kterým z vína vykouzlíte ještě lepší chuť a vůni. A zabere to jen pár minut.

Přelijte víno z lahve do dekantovací karafy tak, aby stékalo po celém vnitřním povrchu. Tak se do vína dostane vzduch a víno se nadechne.

 Nechte víno v karafě 15 a 30 minut odpočívat, aby se chuť a vůně měla čas plně rozvinout. 

Na začátku to vypadalo složitě, že? A přitom stačí pár jednoduchých kroků a Vaše radost z vína bude zase o něco větší. Takže nechte víno nadechnout a mezitím si přichystejte sklenici. Nebo raději dvě, protože dobré víno si vždy nejvíc vychutnáte ve dvou. 

Zobrazené záznamy: od 1 do 10 (celkem 16)
1 2 »

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!