Jak se dělá portské

Nestává se to často, ale někdy se i z ne zrovna příjemné události nakonec zrodí něco milého a příjemného.  A přesně takový je i příběh zrození obliby portského vína, na jejímž počátku stojí konflikt mezi evropskými mocnostmi.

 

Trocha historie

Když se na počátku 18. století pomazané hlavy evropských panovnických rodů nepohodly, na které z nich by měla skončit osiřelá španělská koruna, a na podporu svých argumentů jedna druhé vyhlásily válku, ocitla se Francie a Velká Británie na opačných stranách barikády.  Vína milovní Britové tím ovšem přišli o pravidelné dodávky červeného francouzského vína, a tak se museli v zájmu zachování svého duševního zdraví poohlédnout po jiném zdroji milovaného moku. Hledání naštěstí netrvalo dlouho, a už v roce 1703 byla podepsána obchodní dohoda, díky které mohli portugalští obchodníci importovat do Velké Británie zboží za velmi výhodných podmínek. Bohužel při dlouhých plavbách po moři se víno velmi často kazilo a tak se pro zvýšení jeho trvanlivosti začalo víno dolihovávat vinným alkoholem, čili fortifikovat. Právě tehdy se zrodilo portské.

p_blog_thumb_(8) 

Kam nemůže vítr

Portské víno se vyrábí výhradně z hroznů pocházejících z vinic v údolí řeky Douro, kopcovité krajiny obklopené vysokými horami pohoří Marão a Montemuro, které oblast chrání před vlhkými západními větry vanoucími od Atlantiku. Díky tomu se oblast vyznačuje velmi chladnými zimami a naopak horkými a suchými léty. Unikátnost regionu dokazuje i to, že v roce 1756 se oblast Douro stala po maďarském regionu Tokaj a italském regionu Chianti třetí nejstarší apelací, tedy chráněným vinařským regionem. Dnes je region zapsán v seznamu světového dědictví UNESCO.

 

Jak se vyrábí portské

Hrozny pro výrobu portského vína se i dnes sbírají výhradně ručně, protože vinice jsou pro příliš úzké pro jakoukoliv mechanizaci. Šťáva vylisovaná z rozdrcených hroznů se nechá kvasit v uzavřených sudech a po vykvašení zhruba poloviny cukru se víno přelije do sudů, ve kterých je už připravena 70% vinná pálenka, která okamžitě zastaví proces kvašení. Nezkvašený cukr zůstane ve víně a přidáním pálenky se obsah alkoholu zvýší na zhruba 20%. Víno se poté nechá zrát v sudech, aby se jeho chuť vybrousila do dokonalosti. Nakonec se stáčí do lahví.

 

Jaké si dát portské

Na první pohled to vypadá, že vyznat se v tom, čím se od sebe odlišují portská vína jedno od druhého, není zrovna jednoduché. Tak se na to pojďme podívat.

Tawny
Portské víno Tawny je vyrobené z červených hroznů. Víno zraje v dřevěných sudech a je záměrně vystaveno postupné oxidaci a odpařování. Díky tomu dozrává do zlatohnědé barvy a získává jemnou ořechovou příchuť. Portská vína tawny jsou sladká nebo polosuchá a jsou obvykle podávána jako dezertní vína. 

Ruby
Nejlevnější a nejrozšířenější varianta portského vína. Víno je po fermentaci uloženo v betonových nebo nerezových nádržích tak, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Tím se zachová jeho sytě červená barva. Stárnutím se jeho chuť obvykle nezlepšuje. 

Bílé portské
Bílé portské se vyrábí z bílých hroznů a existuje celá řada druhů bílého portského, od suchého až po velmi sladké. Pokud bílá portská vína zrají po dlouhou dobu v dřevěných sudech, ztmavnou, někdy až do té míry, že je jen podle vzhledu obtížné určit, zda bylo původní víno červené nebo bílé. Nejlépe chutná dobře vychlazené.  

Růžové portské
Růžové portské je na trhu relativně krátko dobu, poprvé bylo představeno v roce 2008. Technologicky se o portské typu ruby, které je ovšem fermentované podobným způsobem jako růžové víno, to znamená, že doba po kterou je vystaveno působení hroznových slupek je omezena, díky čemuž získá růžovou barvu.   

Garrafeira
Neobvyklý a vzácný druh portského vína. Víno nejprve zraje 6 až 8 let v dřevěných sudech a poté dalších 8 let ve skleněných demižonech. 

Vintage
Jednoročníkové portské, zrající v 2 roky v sudech a poté stáčené do láhví. 

Crusted
Směs několika ročníků Vintage portského vína.  

Pozdně stáčené Vintage
Jednoročníkové portské, zrající v sudech 4 až 6 let. Stáčené do láhví. 

Vznik portského vína je patrně jediným historicky zaznamenaným případem, kdy vysoké daně a clo, vedly k něčemu dobrému. O to je portské víno výjimečnější a úžasnější. I proto si portské víno zaslouží si, abychom mu věnovali pozornost.