Víno jako investice

Žijeme ve světě plném bouřlivých změn. Co dříve bylo možné jen v nejdivočejších snech, se dnes stává běžnou realitou, co dříve šlo jen s největšími obtížemi, je dnes možné zvládnout jedním dotykem prstu. A přece stále existují klasické hodnoty, do kterých se vyplatí investovat nejen čas, ale i peníze.

 

Když je víno nejen zábava

Možná jste na pochybách, jestli má investice do vína vůbec nějaký smysl, nebo jestli se taková investice může vyplatit. Odpověď je velmi jednoduchá. Má a může. A není to ani tak složité.

 

Jak začít investovat

Investice do vína se nijak zásadně neliší od investice do jakékoliv jiné komodity. Snad jenom s jedním podstatným rozdílem. Kromě peněz vyžaduje hlavně čas. Zatímco se akciové a komoditní trhy zmítají a přelévají během hodin, minut a někdy i vteřin, investice do vína je na dlouhé roky. A věřte, že odolat pokušení ochutnat chce někdy spoustu odhodlání a sebezapření.

 

Co Vás čeká a nemine

Buďte trpěliví – už jsme zmiňovali, že víno není klasická krátkodobá investice. Připravte se na to, že na zhodnocení bude čekat minimálně 5 let. Pokud by jste chtěli krátkodobější investici, zkuste vína En Premier z Bordeaux.

 shutterstock_1288566439-(1)

 

Bez vybavení to nepůjde – Pokud uvažujete o investici do vína, rovnou se poohlédněte po vhodném místě, kde bude možné víno uložit. Mělo by se jednat o místo se stabilní teplotou a kvalitním vybavením pro ukládání vína. Jestli to myslíte opravdu vážně, ukládejte investiční víno raději u profesionálů. Případný kupec totiž určitě nebude riskovat nákup vína, o jehož skladování bude mít jakékoliv pochybnosti.

 

Nebude to levné – Základem každé investice je dostatek kapitálu. V tom se investice do vína nijak neliší od jiných investic. Počítejte s tím, že investice, která se má vyplatit nebude nejnižší. Například londýnský vinařský investiční fond vyžaduje základní investici 10.000 liber.

 

Jedna láhev nestačí – Investiční víno je většinou prodáváno po 3, 6 nebo 12 láhvích. Někdy i po 13 láhvích, to pro případ, že nechcete kupovat zajíce v pytli, a svoji investici chcete ochutnat.

 

Určete si cíl

Jestli vážně uvažujete o tom, že budete investovat do vína, stanovte si co od investice očekáváte. Má vám výnos zaplatit dovolenou, nebo si chcete pořídit pár nových pokladů do Vaší vinotéky? Podle toho je třeba pečlivě volit druh vína, do kterého budete investovat.

 

Jaké je nejlepší investiční víno?

Víno určené k investici by mělo být především kvalitní. Nejoblíbenějšími investičními víny jsou Bordeaux a burgundské Grand Cru. Jejich cena začíná na 12.000 Kč za láhev a prodávány jsou v dřevěných bedýnkách po 6 kusech. Při koupi vždy vyžadujte certifikát pravosti, aby jste nekoupili padělek. Vedle francouzských Bordeaux jsou pro investici také velmi dobře hodnocena vína Napa Cabernet Suvignon a Téte de Cuvée Champagně.

 

Sestavte si své portfolio

Při výběru investičního vína je nejlepší zaměřit se na konkrétní region. V něm se pokuste najít jednoho až dva producenty, o kterých si myslíte, kteří ve Vás budí důvěru. Určitě se pokuste získat co nejvíce informací jak o vinařstvích, tak i o vybraných vínech., která samozřejmě dobré ochutnat. Ze seznamu favoritů si vyberte jednu, maximálně dvě varianty.  Pak už stačí jen pár let počkat.

 

Investování do vína může být velká zábava. Možná nákladná, časově náročná a s nejistým výsledkem, ale stále zábava. A koneckonců v případě, že by Vaše investice nebyla úplně úspěšná dle Vašich očekávání, můžete v nejhorším případě víno prostě vypít.