Není víno jako víno

Už Vás někdy napadlo, jak by chutnalo víno vyrobené z hroznů, které se prodávají v supermarketu? Upřímně, pokud by se Vám to vůbec povedlo, asi by to stejně nebyl žádný zázrak, na kterém byste si nějak zvlášť pochutnali. Ono totiž není víno jako víno. 

Víno vs. Víno

Ten rozdíl byste poznali už na první pohled. Pokud by před Vás někdo položil hrozen vína z obchodu a hrozen vína určený k tomu aby se z něj stalo víno, zaručeně se Vám bude víc líbit ten první z nich. Krásné, velké a šťavnaté hrozny, většinou navíc bez pecek a s tenkou slupkou, prostě víno jedna báseň. Seznamte se, právě jste poznali stolní víno. 

Stolní víno

Jak už jsme si řekli, jsou hrozny stolního vína, které je primárně pěstované pro přímou konzumaci, větší, šťavnatější a na první pohled atraktivnější, než běžné vinné hrozny. Zatímco u těch je kladen důraz zejména na maximální podíl cukru a extraktních látek, je stolní víno pěstováno za jediným účelem. A tím je atraktivita pro zákazníka. Jinak řečeno, hrozny se musí se především líbit. 

Vinohrady …

Rozdíl mezi stolním vínem a vinnými hrozny poznáte už při pohledu na samotnou vinici. Určitě jste si všimli, že vinice není jen tak nějaký sad, ale že je to celkem sofistikovaný systém tyčí, tyček, drátů a drátků, které mají jediný úkol, a to podepřít stromky vinné révy tak, aby z ní vinař dostal to nejlepší. Vinné hrozny se pěstují tak, aby k nim mohlo slunce, a tím se v nich co nejvíce koncentrovala chuť a vůně budoucího produktu. Vinař je také schopen kontrolovat množství hroznů, což je velmi důležité pro výslednou kvalitu vína, protože příliš mnoho hroznů znamená nižší kvalitu moštu. A naopak.

shutterstock_105338771

… a vinice

Stolní hrozny jsou pěstovány poněkud odlišným způsobem, protože nejdůležitějším kritériem je u nich hlavně množství vypěstovaných hroznů. A protože to vyžaduje aby měly hrozny pro svůj růst i dostatek místa a nebyly pokud možno v kontaktu s ostatními hrozny a ideálně ani listy, používá se pro pěstování stolních hroznů tzv. mřížkový systém. Až uvidíte vinici, která zdálky připomíná řadu telegrafních sloupů, nebo rozpažených cvičenců na sokolském sletu, pěstuje se na ní víno, které se vínem nikdy nestane.

Až příště v obchodě vložíte do svého nákupního košíku veliký hrozen vína, nebuďte smutní, že se tak krásné hrozny nedostali do láhví, které najdete v tom samém obchodě, jen o pár uliček dál. I tohle víno si totiž můžete doma vychutnat. Jen k tomu nebudete potřebovat otvírák a skleničku.