Jak se stát znalcem vína

Rozumět vínu je umění. Nedokáže to každý, stejně jako každý nenamaluje obraz, nevytvoří sochu nebo nesloží symfonii. Ovšem na rozdíl od lehkých múz, které kromě píle a dřiny vyžadují i obrovskou dávku talentu, se znalcem vína může stát téměř každý.

 

Znalcem vína v 9 krocích

Aby hned na úvod bylo jasno, být znalcem vína může někdy být dost skličující. Ne snad kvůli samotnému vínu, to za to opravdu nemůže. Ale jako v každém oboru se i kolem vína pohybuje hromada lidí, kteří sami sebe považují na znalce a odborníky, aniž by opravdu o víně něco věděli. A věřte, že debata s takovým „rádobyznalcem“ Vám dovede pořádně zkazit chuť. Bohužel, pokud to s vínem myslíte opravdu Vážně, budete na tenhle typ lidí narážet velmi často. Jediné co Vám mohu doporučit je, abyste se obrnili notnou dávkou trpělivosti a velkorysosti. Odměna pak bude sladká. Anebo suchá?

 

Krok první – Ke znalostem se musíte propít

Většina špičkových someliérů Vám potvrdí, že jejich láska k vínu rostla s každou vypitou lahví. A s každou vypitou lahví zároveň rostla i jejich touha vyzkoušet něco nového a nepoznaného. Udělejte to stejně. Začněte vínem, které Vám chutná. A je úplně jedno jestli je to doporučení someliéra,  nebo třeba doporučení someliéra. Teprve až budete mít něco „odpito“ budete schopni vína nejen porovnávat, ale i v nich nacházet něco víc, než jen zábavu na jeden večer.

 

Krok druhý – Najděte své „Hmmm“ víno

Do světa vína jste skočili rovnýma nohama, a podařilo se Vám ochutnat spoustu nádherných a lahodných vín od Cabernet Sauvignon, přes Chardonnay až po Pinot Grigio. A pak, jednoho dne nastane okamžik, kdy objevíte své  „Hmmm“ víno, víno které všechny Vaše doposud získané zkušenosti spláchne hned první douškem, zatímco  Vy vydechnete v němém úžasu a nezmůžete se na nic víc, než na překvapené „Hmmmm“.

 

Krok třetí – Vytrvejte

Je to jako zdolávat osmitisícovku. Za sebou máte už pěkný kus cesty, překonali jste řadu nástrah, vyvázli z mnoha nebezpečí, ale k vrcholu je to pořád zatraceně daleko. Přitom otočit se a vzdát to je tak snadné. Tady Vám poradíme jediné. Vytrvejte. Vytrvejte a nenechte se rozhodit tím, že zatímco známý someliér popisuje chuť vína jako výrazně třešňovou, Vy z něj cítíte tak maximálně cihly. Zatněte zuby a pokračujte. Cesta je dlouhá, ale vrchol se přibližuje s každým dalším krokem.

02 

Krok čtvrtý – I teorie je důležitá

O víně byly napsány stovky a tisíce knih. Některé  se zaměřují na výrobu vína, některé na jeho pěstování, a jiné zase jeho chuť a jednotlivé odrůdy. Pokud opravdu chcete vínu porozumět, bez odborné literatury to asi nepůjde. Jen tak získáte přehled o tom jak se co dělá, jak víno vzniká, zraje a jak se pije. Zkrátka pochopíte souvislosti. Jedna malá rada: vyberte si takovou knihu, která nebude příliš obecná, jděte po detailech. Kniha ve které se dočtete, že nejlepší vína pocházejí z Francie Vás nikam neposune. I kdyby to byla tisíckrát pravda.

Krok pátý – Nedržte se při zemi

S každým dalším vínem, které se Vám podařilo ochutnat, rostou Vaše zkušenosti. A také se blíží okamžik, kdy budete muset učinit další odvážný krok. Nastal čas opustit svět „obyčejných“ vín, a vydat se do světa vín „neobyčejných“. Nemějte strach, bude to stát za to. 

 

Krok šestý – Hledání elegance

Dosáhli jste úrovně znalostí, o kterých si většina milovníků vína může nechat jen zdát. Víte co od kterého vína čekat, víte i jak si jej správně vychutnat. Naučili jste se milovat plná a neobyčejná vína, která Vás uhranula svou chutí a vůní. Stáváte se skutečným znalcem, který ve víně začíná objevovat jeho komplexnost a eleganci. A to není vůbec jednoduché.

 

Jak poznat komplexní víno?

V jeho chuti najdete minimálně dva ovocné tóny
Následně v ní můžete rozeznat další tři tóny jako skořice, koření, nebo třeba křída
Chuť vína se ve Vašich ústech rozvíjí a mění od chvíle, kdy se napijete až do chvíle, kdy víno spolknete

 

Krok sedmý – Nechte svou chuť odpočinout

Když budete každý večer chodit do stejné restaurace a dávat si tam pořád to samé jídlo, brzy se na něj nebudete moct ani podívat. A s vínem je to stejné. Ta skvělá plná vína Vám po čase začnou připadat všechna stejná. Je na čase zvolnit a zkusit pro změnu vína jemná. Že je to krok zpět? Ale kdepak. S Vašimi znalostmi v nich objevíte nuance, o kterých jste dříve neměli ani tušení.

 

Krok osmý – Objevte zapomenuté chuti

Vzpomeňte si na dobu, kdy jste svět vína teprve začali objevovat. Na dobu, kdy jste milovali sladká vína, nebo třeba šampaňské. Objevte dávno zapomenuté chuti, objevte dávno zapomenutá vína. Vychutnávejte si jejich variace, vyzkoušejte několik ročníků. Nebojte se experimentovat a zkoušet, protože teď už víte, co hledáte.

 

Krok devátý – Znalec vína

Gratuluji, Vaše cesta na vrchol je u konce. Rozlišujete vína podle odrůd a regionů, párování vína s jídlem máte v malíčku. Patříte k lidem, kteří se podívají na vinný lístek, a v něm vidí staré známé. A pokud je v nabídce víno, které jste ještě neochutnali, nebojíte se ho. Právě naopak. Těšíte se n nový zážitek, a také na to, co nového se o víně ještě dozvíte. Protože víno je radost, která nikdy nekončí.