Chardonnay
Chardonnay pochází z francouzského Burgundska, kde dokonce leží vesnice se stejným názvem. Věděli jste, že bílé Burgundské téměř nikdy nemá na lahvi Chardonnay? Je to proto, že je to jediná bílá odrůda, která se zde používá, takže je to jen formalita. Lahodná láhev Chablis? Ano, to je také Chardonnay. Existuje jedna výjimka z burgundských vín: bílé víno z vesnice Bouzeron. Tam se bílá vína vyrábějí z odrůdy Aligoté. Kromě Burgundska se Chardonnay stalo nedílnou součástí mnoha vinařských oblastí. Tato odrůda hraje klíčovou roli v Champagne, v Rakousku se nazývá Morillon a v Jižní Americe se používá k výrobě lahodných vín. Úspěch této odrůdy spočívá v její schopnosti produkovat vína atraktivní kvality prakticky na jakémkoli typu půdy.
Chenin Blanc
Další krásná odrůda pocházející z Francie, v tomto případě z údolí Loiry. Chenin Blanc pochází z Anjou a Touraine a je známý svou výraznou kyselostí a jedinečným charakterem. Hraje hlavní roli v šumivých vínech z této oblasti: Crémant de Loire a Crémant de Vouvray. Tato odrůda se také stala nedílnou součástí jihoafrického vinařského světa. Tam má dokonce i svůj vlastní název: „steen“ (kámen). V Jižní Africe Chenin Blanc často zraje v dubových sudech, což vínu dodává plnější a výraznější charakter. Zajímavost: Chenin Blanc je příbuzný Sauvignon Blanc, další odrůdy, kterou si popíšeme.
Sauvignon Blanc
Odrůda, která se stejně jako Chardonnay pěstuje po celém světě. Původně pochází z Bordeaux a vinařských oblastech na Loiře. Zde se z této odrůdy vyrábějí nádherná vína; stačí si vzpomenout na svěží a ovocné Sancerre a Pouilly-Fumé! V Kalifornii se odrůda nechává zrát v dubových sudech a prodává se jako Californian Fumé Blanc. Skvělý Sauvignon Blanc pochází z Chile, Austrálie a Jižní Afriky, ale zemí, kde je tato odrůda nejrozšířenější, je Nový Zéland. Tam z této odrůdy vyrábějí nádherně aromatické, svěží a živé víno s tóny zeleného ovoce, citrusů a nádechem trávy.
Viognier
Francouzská odrůda, která se pěstuje převážně v údolí Rhôny, má mnoho různých využití. V Rhôně se v Condrieu vyrábějí těžší dlouhotrvající bílá vína s relativně vysokým obsahem alkoholu. V Côte Rôtie lze červené víno dokonce doplnit až 20 procenty Viognier. Viognier, jak ho většina lidí zná, je silné, lehce aromatické víno s květinovou vůní a zralými tóny broskve a meruňky. Víno se skvěle hodí ke grilovanému lososu, pikantnímu zeleninovému salátu s mangem a kešu oříšky nebo k meruňkovému koláči.
Pinot Blanc (Rulandské bílé)
Charakteristická vína Pinot Blanc mají střední kyselost a lehký, ovocný charakter. Tato původní francouzská odrůda je ovocným koktejlem odrůd, které se vyskytují především v Německu, severní Francii a severní Itálii, kde jsou vína broskvová, osvěžující a suchá. Z této odrůdy se vyrábějí tichá, šumivá a dezertní vína. V některých regionech se nazývá Weissburgunder. Vzhledem k jejímu názvu vás pravděpodobně nepřekvapí, že Pinot Blanc je příbuzný s Pinot Noir a Pinot Gris.
Macabeo
Odrůda révy vinné, která je nedílnou součástí španělského vinařského světa. Macabeo se používá k výrobě svěžích bílých vín. Protože tato odrůda dobře snáší vodní stres, daří se jí v mnoha regionech Španělska. Spolu s dalšími místními odrůdami je klíčovou složkou vína Cava a v oblasti Rioja se jí často říká Viura. Významnou roli hraje i ve Francii, kde se často přidává do cuvée v Roussillonu.
Grüner Veltliner (Veltlínské zelené)
Hvězda Rakouska! Třetina zdejší výsadby je Grüner Veltliner, což z něj činí nejoblíbenější odrůdu. Styly Grüner Veltliner se velmi liší, od lehkých, šumivých vín s peprnou kořeněností, která se nejlépe vychutnávají mladá, až po pozdně sklizená rezervní vína s velkým potenciálem pro zdokonalení zráním. Zkuste toto lahodné víno podávat s rakouským řízkem – je to čistý požitek!
Verdejo
Verdejo je starobylá a ušlechtilá španělská odrůda vinné révy, která byla v 70. letech 20. století obnovena v Kastilii. Nyní je hlavní odrůdou v regionu Rueda. Vyrábí se z ní svěží a ovocné víno, ideální pro vychutnání za slunečného dne. Víno má jemnou chuť čerstvých citrusů a smyslné broskve. Verdejo také někdy zraje v dubových sudech, což mu dodává komplexnost a jemné tóny medu a ořechů.
Ryzlink rýnský
Opravdová klasika, kterou mnoho lidí dobře zná. Ryzlink rýnský se pěstuje především v Německu, ale vyrábějí se z něj kvalitní vína i v Rakousku a Alsasku. Je to náročná odrůda, která dozrává pozdě a dozrává až při dostatečném zahřátí. V chladném Německu se proto vinná réva pěstuje na teplých, strmých svazích orientovaných na jih. Jen tak hrozny optimálně dozrávají.Pro vinaře je to podstatně náročnější, protože to vyžaduje velké množství ruční práce ve vinicích. Tato odrůda se pyšní aromatickou silou, vysokou kyselostí a příjemnou mineralitou a jemností.
Pinot Grigio
Při odpočinku na terase jste si pravděpodobně někdy přáli sklenku Pinot Grigio.Lahodná odrůda z Itálie, ve Francii známá jako Pinot Gris. Původně se jedná o stejnou odrůdu, ale obě mají svůj vlastní charakter. Italský Pinot Grigio se pěstuje především v Benátsku. Ve vinici je náchylný k hnilobě. Jeho charakteristickým znakem je svěží a ovocný styl s vůní citrusů, lesních plodů a broskví. Cin cin!



