Chenin blanc

 

chenin

Chenin blanc je bílá odrůda z údolí řeky Loiry ve Francii. Její vysoká kyselost znamená, že se může použít na výrobu jakéhokoli vína, od šumivého po dobře vyvážené dezertní víno, i když také může produkovat velmi nevýrazná, neutrální vína, pokud není kontrolována přirozená vitalita révy. Mimo oblast Loiry se pěstuje ve většině vinařských oblastí Nového světa; nejvíce v Jihoafrické republice, kde je také známá jako Steen. Je možné, že byla jednou z prvních odrůd, které začal v JAR pěstovat Jan van Riebeeck v roce 1655, nebo ji sem mohli přinést Hugenoti prchající z Francie po zrušení dekretu z Nantes v roce 1685. V Austrálii byl Chenin blanc často chybně identifikován, takže vystopování jeho rané historie v této zemi není snadné.

#rozdeleni-popisku#

Chenin blanc poskytuje poměrně neutrální paletu pro vyjádření terroiru, ročníkové variace a ošetření vinařem. V chladných oblastech je šťáva sladká, ale má vysoký obsah kyselin, paleta je ovocná s plným tělem. V severní Francii, kde jsou léta nespolehlivá, se kyselost nedozrálých hroznů často maskovala chaptalizací s neuspokojivými výsledky, zatímco nyní se z méně vyzrálých hroznů vyrábějí populární šumivá vína jako je Crémant de Loire. Bílá vína z Anjou AOC jsou snad nejlepším vyjádřením Cheninu jako suchého vína, s příchutí kdoule a jablek. V nedalekém Vouvray AOC, kde usilují o sušší styl, získává víno s věkem medové a květinové charakteristiky. Hrozny z nejlepších ročníků lze ponechat na vinici za účelem vzniku ušlechtilé plísně, která produkuje intenzivní, viskózní dezertní víno, které se může s věkem výrazně zlepšit.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení