cervene_1_1

Červené víno

Červené víno

Červené víno se vyrábí ze šťávy modrých hroznů. Poté, co se hrozny sklidí, je rozhodnuto, zda se použijí k fermentaci i stonky a jiné části rostliny. Stonky obsahují třísloviny, které mohou vínu dodat nahořklou chuť.

Jakmile přijdou rozdrcené hrozny do kontaktu s kvasinkovými buňkami, kvasinky spustí proces (fermentaci), během kterého se cukry z hroznů přemění na alkohol. Zní to docela snadně, ale tento proces má několik variant. Vinař vyrábějící špičková červená vína musí být tedy velmi zručný a nadaný. ... Více

Vymazat filtry

12 položek celkem

Cena

7742 814
17742814

Značky

Druh vína

Hodnocení

Obsah alkoholu

Odrůda

Rok

Vinařská oblast

Země

Vymazat filtry

Položek k zobrazení: 12
Hacienda Casa del Valle Seleccion Special
27 %
179 Kč129 Kč / kartón
3143K
Bodegas Vinedos Contralto - Calle Principal Tempranillo  2022 La Mancha
Stříbro Zlato 48 %
270 Kč139 Kč / kartón
71K
Don Carón Gran Reserva
Novinka Stříbro 40 %
269 Kč159 Kč / kartón
3252K
Don Carón Gran Reserva
Stříbro 37 %
269 Kč169 Kč / kartón
2679K
La Pauline 'Classique' Merlot Cabernet
26 %
269 Kč199 Kč / kartón
2597K
Domaine du Grand Planal l'Espoir d'Or
26 %
341 Kč249 Kč / kartón
3191K
Château Tour d'Eyquem Côtes de Bourg
Zlato 18 %
319 Kč259 Kč / kartón
2938K
Château Cangruey Medoc Cru Bourgeois
Zlato 9 %
309 Kč279 Kč / kartón
3247K
Maremma Toscana DOC Pittoresco
40 %
499 Kč299 Kč / kartón
2315K
Château Lacoste Cuvée Louis d‘Or Côtes de Castillon BOX.
8 %
369 Kč339 Kč / kartón
1076K
Château Tour de Bossuet Lalande de Pomerol AOP
28 %
625 Kč449 Kč / kartón
2124K
Maremma Toscana DOC "Silvano"  2018 Toskánsko
32 %
699 Kč469 Kč / kartón
2964K

cervene_1_1

Červené víno

Červené víno se vyrábí ze šťávy modrých hroznů. Poté, co se hrozny sklidí, je rozhodnuto, zda se použijí k fermentaci i stonky a jiné části rostliny. Stonky obsahují třísloviny, které mohou vínu dodat nahořklou chuť.

Jakmile přijdou rozdrcené hrozny do kontaktu s kvasinkovými buňkami, kvasinky spustí proces (fermentaci), během kterého se cukry z hroznů přemění na alkohol. Zní to docela snadně, ale tento proces má několik variant. Vinař vyrábějící špičková červená vína musí být tedy velmi zručný a nadaný.

 

Kvalita červeného vína záleží na způsobu, jakým jsou hrozny sklizeny. Například hrozny, které se sbírají ručně, jsou té nejvyšší kvality, protože nezralé a shnilé hrozny se okamžitě vytřídí a mohou být odstraněny pečlivěji, stejně jako další položky, které do fermentace nepatří, jako jsou kameny, listy, atd. To je důležité zejména v červeného vína, protože během fermentace je rmut neustále v kontaktu se slupkou a semeny hroznů. Pokud není výběr proveden správně, existuje riziko „podivných“ chutí, které se mohou ve víně projevit. Ruční sklizeň a dobrá filtrace před začátkem fermentace zajišťují nejčistší víno. 

Proces zrání

Pokud stonky nejsou součástí fermentace, jsou hrozny mechanicky odstopkovány. Poté se hrozny rozdrtí a rmut se přečerpá do kvasného sudu. Během procesu fermentace se cukry mění na alkohol a na povrchu rmutu vzniká tzv. „matolinový klobouk”. Rmut se buď pravidelně čerpá přes něj nebo se matolinový klobouk pravidelně noří do rmutu s cílem zvýraznit vůni a barvu vína.

Proces fermentace trvá mezi deseti a patnácti dny v závislosti na oblasti, ve které se víno vyrábí. Poté mladé víno zraje v dubových sudech, jak nových tak i starších. Nové dubových sudy dávají vanilkové aroma a dodatečné třísloviny. Starší sudy poskytují komplexnější chuť a více kyslíku. Kromě stáří je to také velikost sudu, která ovlivňuje chuť vína. Obecně platí, že proces zrání trvá osm až dvacet čtyři měsíce.

Doprava ZDARMA nad 1500 Kč

Garance vrácení peněz

Nejlepší ceny v ČR

Výběr vín z celého světa