Červené víno podle barvy

Červená, nebo dokonce rudá barva, bývá spojována s vášní, s láskou, se sluncem. Když nad tím tak přemýšlím, červená barva se k vínu vlastně dokonale hodí. Všechny tyhle věci totiž hledáme právě ve víně.

Charakter červeného vína podle barvy
To co jsme si říkali o bílém víně, platí bezezbytku i o víně červeném. Stačí jediný pohled a budete mít jasno. Budete ve víně číst jako v otevřené knize. Věk, odrůda, plnost chuti. To vše vyčtete ze sklenky vína jediným pohledem. 

 

Jak číst v barvě vína 

Intenzita barvy
Čistě technicky, čím déle nechá vinař při výrobě vína slupky z hroznů ve vylisovaném moštu, tím bude mít víno intenzivnější barvu.  A čím je intenzivnější a sytější barva, tím je víno plnější a má vyšší obsah tříslovin. Nicméně pozor, nic se nemá přehánět. Spolu se slupkami jsou v moštu i jadérka a stopky, a při jejich příliš dlouhém louhování se může stát, že tříslovin bude ve víně až příliš mnoho a víno bude hořké a příliš suché. Takže, nejen v tomto případě, platí známé - všeho s mírou. 

Čirost
Dokážete přes sklenku vína přečíst text, nebo je víno úplně neprůhledné, jakoby zamlžené? Nebojte se, není to žádná vada. Neprůhlednost vína naznačuje, že se jedná o starší, vyzrálé, víno, nebo víno, které nebylo přefiltrováno. To je typické například pro některá italská vína, která nejsou filtrována záměrně, aby v nich zůstala zachována bohatá struktura a dynamická chuť. 

Barva
Barva vína a zejména to jak se mění od středu k okraji, nám pomůže odhalit jeho věk.  Levnější, průmyslově vyráběná vína, ztrácejí plnost barevné pigmentace mnohem rychleji, než vína určená ke zrání. Čím pomaleji se mění barva vína, tím déle mu trvá, než dozraje ve sklepě do plné chuti. 

Sekundární barvy
I v tomto případě platí pro červené víno to samé, co pro víno bílé. Jemné podtóny v barvě prozrazují jemné podtóny chuti. Zatímco u bílých vín jsou to náznaky zelených, nebo slámových odstínů, u vína červeného nacházíme odstíny oranžové, hnědé, purpurové, nebo cihlové barvy. Obvykle je můžeme najít při okraji skleničky. 

Variace barev u lemu
Široká variace barev u lemu může znamenat starší víno, naopak čím je variace barev jednodušší, tím je víno mladší. A například modrý nádech u horního lemu vína znamená vyšší kyselost. 

03

Červené víno podle barvy

Cabernet Sauvignon
Mladé víno odrůdy Cabernet Sauvignon je téměř neprůhledné, tmavě rubínové uprostřed, purpurové u okraje. Intenzita barvy závisí i na oblasti původu a tím i na klimatických podmínkách. V chladnějším podnebí, například ve francouzské oblasti Bordeaux, se Cabernet Sauvignon rodí bledší, s nižším obsahem pigmentu. Jako u všech červených vín i tady platí, že intenzitu barvy lze ovlivnit delší dobou louhování slupek v moštu. Světlejší barvu zpravidla provází vyšší kyselost.

Starší Cabernet Sauvignon
Jak víno stárne, klesá množství pigmentu, mění se intenzita barev a v barvě se objevují tóny oranžové, někdy až hnědé barvy. Obecně platí, že u jemných vín trvá tenhle přechod kolem 10 let, zatímco u citlivějších odrůd jako jsou Pinot Noir, Merlot, nebo Zinfandel je tato doba zhruba poloviční.

Merlot
Často bývá mírně světlejší než Cabernet Sauvignon, nicméně vždy jej spolehlivě prozradí mírně oranžové tóny na okraji. Cihlově červená barva je velmi podobná odrůdám Tempranillo, Sangiovese, nebo Montepulciano.

Syrah, Shiraz
Podobně jako Malbec, Petite Syrah nebo španělské Mourvedre temné, neprůhledné víno. V mladém věku je jeho barva černo fialová ve středu a purpurová přímo na okraji, s velmi malou variací barev u lemu.

Mladé Pinot Noir nebo Burgundské
jasně červená barva, ve které na první pohled identifikujte odstíny brusinek, nebo malin. Díky své specifické jasné a čiré barvě, je to jedno z nejsnáze, pohledem, rozpoznatelných vín. Podobnou barvu může mít i italské Nebbiolo z oblasti Langhe, nebo vína z odrůy Grenache, pocházející z chladnějších oblastí.

Staré Pinot Noir nebo Burgundské
Jasná malinově červená barva se s věkem přejde do slabší a světlejší barvy cihlově červených odstínů.

Při pohledu na všechny ty úžasné odstíny a barvy červeného vína mě napadá, jak má víno k té na začátku zmiňované vášni a lásce vlastně blízko. Tak jako existují desítky a stovky druhů, vůni, barev a chutí vína, existují i desítky a stovky lásek a vášní. A nejkrásnější na tom je, že každý máme někde tu svou. Vzpomeňte si na tu Vaší, třeba nad sklenkou nádherného La Pauline Platine Cuvée Jubilée Cabernet-Sauvignon Merlot.