Co bolí, to přebolí aneb aby hlava nebolela

Stalo se to snad každému z nás. Večírek s přáteli se protáhl, vína jsme vypili o trochu víc než ty slibované dvě deci, a ani do postele jsme se nedostali před půlnocí, jak jsme měli v plánu. Teď je ráno a my jsme se do nového dne vzbudili nejen se vzpomínkami na úžasný večer, ale také s pocitem, že uvnitř naší hlavy se usadila kovářská dílna, doprovázená orchestrem ze samých tympánů. Ano, dnes ráno nás bolí hlava. I když by nemusela. Stačí jen vyzkoušet pár následujících triků a tipů, které vám příště pomohou k tomu, abyste se příště vzbudili jen s těmi vzpomínkami.

Rada č. 1 - Voda a zase voda

Pitím vína doplňujeme tekutiny. Tak tohle tvrzení je jedním z největších mýtů o víně. Víno tož, jak víme, obsahuje alkohol. A právě alkohol je příčinou toho, že ačkoliv pijeme, tak se naše tělo odvodňuje a nás druhý den bolí hlava. Dobrá zpráva je, že řešení je velmi jednoduché. Stačí ke každé sklence vína vypít stejnou sklenku vody. Když to na příštím večírku vyzkoušíte, Vaše hlava se Vám za to určitě odvděčí.

04

Rada č. 2 – Aspirin je lék

Pokud víno, a alkohol všeobecně, pijete opravdu velmi výjimečně, zkuste si před večírkem, o kterém víte, že se na něm konzumaci vína nevyhnete, vzít dva Aspiriny, nebo obdobný lék proti bolesti.. Podotýkám, že předpokladem je, jako při jakémkoliv jiném užití léků, konzultace s Vaším lékařem. Přesto, pokud neradi užíváte léky, držte se raději rady č. 1.

 

Rada č. 3 – Sladké raději jenom ke kávě

 Možná je pro Vás lákavá představa, že po si sklence dobrého vína dáte navrch ještě něco sladkého. Pokud ano, právě jste vykročili na cestu za bolestí hlavy. Kombinace cukru a alkoholu je totiž pro bolest hlavy tím nejlepším předpokladem. A víno, jak víme obsahuje cukr samo o sobě, takže pokud jej ještě tělu dodáme nějakým tím zákuskem, máme na bolest hlavy celkem úspěšně zaděláno. Sladké zkrátka patří raději ke kávě.

 

Co dodat závěrem? Snad jen to, že ani dodržování výše uvedených rad a tipů neznamená, že Vás po víně už nikdy nebude bolet hlava. Je tu však velmi slušná šance, že i po vydařeném večírku s dobrým vínem a dobrými přáteli se ráno vzbudíte svěží a bez bolestí hlavy mnohem častěji než tomu bylo doposud.