Bílé víno

21 položek celkem

Cena

8942814
18942814

Druh vína

Hodnocení

Obsah alkoholu

Odrůda

Rok

Vinařská oblast

Země

Vymazat filtry

Položek k zobrazení: 21
Barón de Lión Verdejo 2021
1 374 Kč –35 %
894 Kč / kartón
2691K
Casa Safra Sauvignon Blanc
1 614 Kč –41 %
954 Kč / kartón
2659K
Le Commandeur Sauvignon Blanc IGP Pays d'Oc 2021
1 194 Kč –20 %
954 Kč / kartón
609K
Marques de Cus Sauvignon Blanc
1 494 Kč –36 %
954 Kč / kartón
2694K
Peter Flemming Estates Chardonnay
1 860 Kč –49 %
954 Kč / kartón
99K
Marques de Cus Verdejo DO Rueda
1 434 Kč –29 %
1 014 Kč / kartón
143K
Cappella della Madonna Catarratto Grillo
1 854 Kč –39 %
1 134 Kč / kartón
2695K
Montereau Beaudart Chardonnay IGP
1 794 Kč –37 %
1 134 Kč / kartón
1096K
La Pauline Platine Chardonnay
1 674 Kč –18 %
1 374 Kč / kartón
337K
Wairau Pacific Sauvignon Blanc
Stříbro Zlato
1 974 Kč –30 %
1 374 Kč / kartón
382K
Wairau Valley Sauvignon Blanc Single Vineyard
2 274 Kč –40 %
1 374 Kč / kartón
736K
Jeffrey's Bay Sauvignon Blanc
Tip
2 310 Kč –38 %
1 434 Kč / kartón
232K
Willow's Green Sauvignon Blanc
1 854 Kč –23 %
1 434 Kč / kartón
2578K
Fratelli A&R Moscato d'Asti
1 974 Kč –15 %
1 674 Kč / kartón
775K
Armand Schreyer Pinot Gris Alsace AOC
2 154 Kč –22 %
1 674 Kč / kartón
1779K
Bons Charmes 'Pièce Privée' Saint Véran
Zlato
2 334 Kč –21 %
1 854 Kč / kartón
2707K
Techni Alipias Sauvignon Blanc Assyrtiko
Stříbro
2 214 Kč –14 %
1 914 Kč / kartón
2577K
Idisma Drios Assyrtiko
2 334 Kč –13 %
Idisma Drios Assyrtiko 2017
Skladem (3 kartón)
2 034 Kč / kartón
2103K
Jean Paul Picard Sancerre
3 900 Kč –29 %
2 754 Kč / kartón
2607K
Domaine de la Coquillerie 'La Religieuse' Chardonnay
3 114 Kč –10 %
2 814 Kč / kartón
2433K

bile

Bílé víno

Bílé víno prochází v podstatě stejným procesem jako červené víno, kdy je na prvním místě samozřejmě alkoholové kvašení. Velký rozdíl je v tom, že se většinou používají bílé odrůdy, a i červené odrůdy se lisují přímo, aby nedošlo k zabarvení od slupek. Kvašení probíhá bez slupek nebo jader a tak vzniká bílé víno.

I když je v bílých hroznech jen málo nebo žádné barvivo, jsou lisovány na přímo a odděleny od šťávy. Šťáva se poté nechá odpočívat a mošt se projasní při ochlazení na zhruba čtyři stupně. Mikroskopické organické částice, které zůstaly po lisování, sednou a mošt je čirý. V této fázi již v moštu samozřejmě nejsou žádné přírodní kvasinky, a proto se musí vždy přidávat externě.

#rozdeleni-popisku# 

Po kvašení se víno nemusí dále macerovat, protože již neobsahuje žádné slupky nebo semena. Bílé víno potřebuje, stejně jako červené, čas na zotavení se z bouřlivé fermentace. Pokud se tak nestane, pak vzniká tzv."stressed wine". Vína, která jsou určena pro okamžitou konzumaci a mají svěží chuť, se lahvují přímo po kvašení a odpočinku v nerezových nádržích. Vína s bohatší chutí, zejména ta z odrůdy Chardonnay dále podstupují kvašení kyselinou mléčnou nebo jablečno-mléčné kvašení.

Ostré čerstvé jablečné kyseliny se poté mění při kontrolované teplotě v jemnější kyselinu mléčnou. Jedná se většinou o vína, která ve spojení s touto fermentací, dozrávají na dřevě.

Zejména vína Sauvignon Blanc se lahvují brzy po odpočinku. Tato vína vždy doporučujeme konzumovat co nejdříve, protože přesně za rok po lahvování si stále zachovávají svůj nádherný, čerstvý a (exotický) ovocný charakter.

 

Zrání

Většina bílých vín se lahvuje v únoru/březnu, na jižní polokouli v srpnu, poté, co  odpočívala v ocelových nádržích při teplotě kolem osmi stupňů. Některé z nejznámějších odrůd jako jsou Chardonnay, Semillon a některé Sauvignony Blanc  získají zráním bohatší chuť, někdy zrají samostatně, obvykle ve směsi. V bílém víně se nenacháuejí taniny.

Některá bílá vína zrají v dubových sudech. Bílá Burgundská jsou toho vynikajícím příkladem. Fermentace bílého vína v dubových sudech je kratší než červeného, protože bílé víno neobsahuje žádné třísloviny.

Existují také vína, která i bez zrání v dubových sudech mají velmi pěknou vůni a chuť. Jsou to vína vyrobená z odrůd Ryzlink, Chenin, Rulandské šedé, Meloun (Muscadet) a často i Sauvignon Blanc. Tato vína se proto často uchovávají v nerezových nádržích; některá, zejména Ryzlink, poté ještě zrájí někdy dvanáct až osmnáct měsíců v dřevěném sudu. Tento dřevěný sud nedělá nic víc, než že umožňuje velmi jemný vývoj vína prostřednictvím velmi pomalé interakce mezi vínem a kyslíkem, který proniká skrz mikroskopické trhliny nebo otvory ve dřevě.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení