Šumivé víno
Šumivé víno
Chcete něco oslavit? Pak jsou bublinky nutností. Šampaňské, Cava, Prosecco nebo Crémant; všechna tato šumivá vína jsou perfektním začátkem úspěšné párty nebo útulné večeře. Ideální i na svátky! Ale i když nemáte nic zvláštního k oslavě, šumivé víno je perfektním aperitivem nebo skvělým způsobem, jak stylově přivítat hosty. Objednejte si šumivé víno na Víno Výhodně a nechte si ho pohodlně doručit domů.
#rozdeleni-popisku#
Druhy šumivých vín
Šumivá vína se dodávají v mnoha odrůdách a typech. Například existuje šampaňské, Cava ze Španělska a Prosecco z Itálie, od červeného a bílého až po růžové. Crémant také spadá do kategorie šumivých vín. Jedná se o francouzské šumivé víno, které nepochází z oblasti Champagne. Poptávka po jiných vínech než šampaňském v poslední době dramaticky roste. Kromě šumivých vín z tradičních zemí existují také šumivá vína ze zemí jako Chile, Jižní Afrika, Anglie a Německo. Většina šumivých vín je brut, což je suché šumivé víno. Existují však i sladší odrůdy. O něco sladší verzí než brut je extra dry, následované sec a demi-sec, nejsladší formou šumivého vína.
Bublinky v šumivém víně
Šumivé víno lze vyrobit několika způsoby. Nejjednodušší metodou je vstřikování oxidu uhličitého. Tomu se říká Vin Gazéifié. Často se jedná o levnější šumivá vína, která se vyznačují silným bublinkami, které rychle mizí ze sklenice. Další metodou je kvašení v tlakově odolné nádrži. Toto druhé kvašení zavádí do vína oxid uhličitý. Vína vyrobená touto metodou jsou relativně dobré kvality. Tato druhá metoda se také nazývá cuve close nebo charmat.
Způsob výroby šumivého vína
Vysoce kvalitní šumivé víno se vyrábí tradičními metodami, známými jako méthode traditionelle. Při této metodě probíhá sekundární kvašení v lahvi. Vzniklý oxid uhličitý je zachycen v lahvi, čímž vzniká tlak a kyselina uhličitá, která vytváří charakteristické bubliny vína. Víno poté zraje nejméně 12 měsíců (často déle) na použitých kvasničných buňkách. Tento proces pomáhá vínu rozvinout komplexní chutě a vůně. Po zrání se víno víří a naklání, což způsobuje usazení kvasničných buněk v hrdle lahve. Hrdlo se poté zmrazí a vzniklé kvasinkové nánosy se uvolní otevřením lahve a ponecháním tlaku působit. Láhev se poté dolije směsí vína a cukru, která určuje sladkost vína. Tato metoda je velmi pracná a časově náročná, ale produkuje úžasná vína, která jsou oblíbená pro svou komplexnost, finesu a eleganci.
Šumivá vína lze vyrábět z různých odrůd hroznů. Často se jedná o Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir. Tyto poslední dvě odrůdy mají červené slupky. Šumivá vína jsou však často bílá. Je to proto, že slupky hroznů se do procesu zpracování nezahrnují. Tyto poslední typy šumivých vín se někdy označují také jako Blanc de noir. Pokud je šumivé víno vyrobeno ze 100% bílých hroznů, označuje se také jako Blanc de blancs. Existují však i červená a růžová šumivá vína.
Rozdíl mezi šampaňským, Cava a Proseccem
Ačkoli šampaňské, Prosecco a Cava spadají do kategorie šumivých vín, mezi těmito styly existují značné rozdíly. Rádi vám je vysvětlíme.
- Šampaňské vděčí za svůj název regionu, kde se vyrábí, konkrétně oblíbené oblasti Champagne ve Francii. Tento styl používá primárně hrozny jako Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Tento způsob výroby využívá „Méthode Traditionelle“, při které víno podléhá druhému kvašení v lahvi. Šampaňské je oblíbené pro svůj komplexní chuťový profil a jemnou pěnu. Díky své výrobní metodě, vysoké kvalitě a názvu je toto víno z těchto tří nejdražší.
Prosecco se vyrábí v Itálii, kde klíčovou roli hraje odrůda Glera (neboli Prosecco). Prosecco se vyrábí metodou Charmat, která zahrnuje také druhou fermentaci. Tentokrát ne v lahvi, ale v nerezových tancích. Prosecco je známé svou mírně sladší chutÍ s výrazným bublinkami.
Cava se vyrábí ve Španělsku. Dominantními odrůdami jsou zde Macabeo, Parellada a Xarel-lo. Cava se vyrábí stejnou metodou jako šampaňské, „Méthode Traditionelle“. Cava je popisována jako sušší víno s jemnými bublinkami.
Párování vína a jídla: co jíst se šumivými víny
Šumivá vína jsou vynikající volbou jako aperitiv. Krásně se hodí k lehkým předkrmům, jako jsou ústřice, uzený losos, bruschetta a španělské tapas. Osvěžující chuť těchto vín krásně doplňuje rybí pokrmy, zejména korýše, jako jsou humři, krevety a slávky. Šumivé víno je také nutností k vašemu sýrovém talíři, obzvláště lahodné s měkkými sýry, jako je Brie a Camembert. Večeři zakončete směsí sladkého a šumivého vína. Krásně se hodí k ovocným dezertům, jako je sorbet a ovocné koláče, ale také lahodné s lehkým čokoládovým dezertem, jako je čokoládová pěna!