Španělské víno

15 položek celkem

Cena

7742394
17742394
Marquesa de Atiza Blanco
1 074 Kč –28 %
774 Kč / kartón
2419K
Marquesa de Atiza Tinto Garnacha
Zlato
1 074 Kč –28 %
774 Kč / kartón
2415K
La Catedral Rioja Crianza
Zlato
1 254 Kč –29 %
894 Kč / kartón
2543K
Casa Safra Sauvignon Blanc
1 404 Kč –32 %
954 Kč / kartón
2659K
OXTE Red Blend Tinto Joven
1 254 Kč –24 %
954 Kč / kartón
2585K
Bodegas Olarra Añares Rioja Crianza
Akce Zlato
2 034 Kč –47 %
1 074 Kč / kartón
952K
Bodegas Olarra Añares Rioja Reserva
Akce Stříbro
2 160 Kč –45 %
1 194 Kč / kartón
72K
Traditions Macabeo Vino Varietal
1 620 Kč –23 %
1 254 Kč / kartón
2147K
Bodegas Williams & Humbert Cedro Sherry DO Cream
1 980 Kč –31 %
1 374 Kč / kartón
508K
Viña Real Barrel Fermented Rioja DOCa Blanco
2 034 Kč –29 %
1 434 Kč / kartón
2371K
Prados Colección Syrah Tinto
2 094 Kč –14 %
1 794 Kč / kartón
1437K
Adegas Castrobrey 'Señorio de Cruces' Albariño
2 214 Kč –16 %
1 854 Kč / kartón
2649K
Emilio Hidalgo Pedro Ximenez Jerez
2 994 Kč –20 %
2 394 Kč / kartón
1094K

spain

Španělská vína

Španělsko tradičně patří k nejvýznamnějším vinařským zemím na světě a po Francii a Itálii je třetím největším výrobce vín. Vinice se nacházejí prakticky po celém Španělsku. Každá vinařská oblast má jedinečné klima, které vytváří rozdílné znaky charakteristické pro jednotlivá vína.

Klasifikační systém

Španělsko používá podobný klasifikační systém jaký se používá ve Francii a Itálii. Od nejnižší k nejvyšší třídě se užívají označení „Vino de Mesa“ (stolní víno), „Vino de Tierra“ (oblastní víno), „Denominación de Origen“ (DO) a „Denominación de Origen a Calificada“ (DOCa nebo DOQ v katalánštině). Pouze dvě oblasti dosáhly označení DOCa, a to Rioja a Priorat. Kromě toho se také používají označení pro zrání vína, která jsou pro Španělsko unikátní. Španělé používají termíny Crianza, Reserva a Gran Reserva, které označují dobu, po kterou víno zrálo v/mimo dubové sudy. Gran Reservy jsou obvykle vyráběny pouze z těch nejlepších ročníků.

#rozdeleni-popisku#

Vinařské oblasti

Rioja

Rioja, která se nachází na severu Španělska, je největší vinařská oblastí a může být považována za vlajkovou loď španělského vinařského průmyslu. V roce 1991 obdržela klasifikaci DOCa, která zaručuje výrobu vysoce kvalitních vín, která prošla přísnými kontrolami. Na území Riojy se nacházejí tři sub-regiony: Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Ačkoliv je Rioja známá převážně svými robustními červenými víny, vyrábí se zde také vína bílá a růžová. Za posledních 10 let došlo v tomto regionu k  modernizaci výroby vína a důraz se soustředil více na výběr a zrání hroznů, což vede k  výrobě  ještě ovocnějších vín. Většina červených vín je směsí alespoň tří odrůd.  Ačkoliv odrůda Tempranillo vždy hraje klíčovou roli, používají se také odrůdy Graciano, Mazuelo a Garnache. Jemnost a široká škála vůní odrůdy Tempranillo (černé/červené ovoce, čokoláda a tabák) dává vínu jeho eleganci, komplexnost, barvu a vyvážené procento alkoholu.Pro výrobu bílých vín jsou povoleny a používány odrůdy Viura, Malvasia a Garnacha Blanca. Viura je svěží odrůda, která produkuje moderní vína, zatímco Malvasia vyrábí vína, která jsou určena spíše milovníkům tradičních vín.

Ribera del Duero

Ribera del Duero je každým rokem populárnější a je považována za nejrychleji se rozvíjející vinařskou oblast ve Španělsku. V roce 1982 ji byla udělena klasifikace "Denominacion de Origen Ribera del Duero ". Exkluzivní červená vína, která jsou zde vyráběna, mohou soutěžit s těmi nejlepšími Riojami.  Tato oblast je také po oblasti Rioja druhým největším španělským výrobcem červeného vína. I když ještě nedávno nebyla ve světě příliš známá,  nacházejí se zde některé velmi staré vinice, z nichž nejznámější je Vega Sicilia. V oblasti Ribera del Duero hraje klíčovou roli pro výrobu červeného vína odrůda Tempranillo. Dále se používají odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a Garnacha, která taktéž produkují plná rustikální vína, charakteristická pro tuto oblast. Tento region se vyznačuje teplotními extrémy, které dávají vínu kyselost a umožňují hroznům, aby se vyvinuly do plného a komplexního aroma s tóny ovoce a dřeva.

Penedès

Vinařskou oblast Penedès nalezneme v blízkosti Barcelony a Středozemního moře. Pokud jste milovníkem šumivého vína cava, možná jste slyšeli o Freixenetu a Codorniu, které se zde vyrábí. Tato oblast také produkuje skvělá bílá a červená vína. Rodina Torres, které patří největší vinařství ve Španělsku, má v Penedès jak své sídlo tak i některé ze svých vinic. Tato oblast je také zajímavá svými rozdílnými mikroklimaty. Penedès je znám svým inovativním přístupem a mimo jiné byl prvním regionem ve Španělsku, kde se začali používat pro výrobu vín zařízení z nerezové oceli. Pro výrobu cavy se používají tři hlavní odrůdy, kterými jsou Macabeo, Xarel-lo a Parellada. Cava se vyrábí stejným způsobem jako šampaňské, tzn. že víno kvasí v láhvi do doby, než se láhev otevře. Vinice na výrobu bílého vína jsou zasazeny v chladnějších oblastech, a pěstují se převážně odrůdy Rýnského ryzlinku, Chardonnay a Parellady. Červená vína se též dostávají do popředí a ve větším množství se vysazují zejména odrůdy Garnacha , Cariñena a Monastrell.

Rias Baixas

Oblast Rias Baixas, což v překladu znamená nižší fjordy, je známá pro své bílé víno vyrobené z odrůdy Albariño, která se velmi dobře hodí k pokrmům z mořských plodů. V porovnání s ostatními vinařskými oblastmi se Rias Baixas nachází v zelené části Španělska - v Haliči, u Atlantického oceánu. Podnebí je zde velmi vlhké, s vydatnými srážkami. Poté, co byl této oblasti v polovině 80-tých let udělen status DO, zde bylo vysazeno mnoho nových vinic. Vína z odrůdy Albariño jsou citrónově bílá vína, která obvykle nezrají v dubových sudech. Přímořský vliv Atlantického oceánu dává vínům jiskrnou svěžest. Ačkoliv jsou zde pěstovány i jiné odrůdy, z marketingových důvodů se výrobci vína zaměřili především na tuto odrůdu.

Valpedeñas

Vinice nacházející se ve středním Španělsku, jsou položeny až 700 metrů nad mořem a jsou téměř zcela obklopeny La Manchou. Kvalita vín se v posledních letech výrazně zvýšila, a to zásluhou nemalých investic, které byli vloženy do modernizace výrobních postupů. Vína z této vinařské oblasti mají pověst vysoké kvality a skvělého poměru ceny vs. kvality. V tomto extrémním kontinentálním podnebí se výborně daří odrůdě bílého Airen, která prakticky pokrývá více než polovinu oblasti. Nejdůležitější odrůdou pro červené víno je Tempranillo, ale pěstují se zde i jiné mezinárodní odrůdy, jako je Cabernet Sauvignon. Tempranilla pocházející z této oblasti jsou vína vyrovnaná, se zralým aroma a s tóny vanilky. Zejména Reservy a Gran Reservy jsou té nejvyšší kvality. Již velmi dlouho se v této oblasti také vyrábí vína ze směsi bílého Airen a Tempranilla (které se též nazývá Cencibel),  která dává vzniku lehkému červenému vínu známému jako Aloque nebo Clarete.

Navarra

Oblast Navarra se nachází na severovýchodě Španělska. Táhne se od Pyrenejí k řece Ebro a hraničí s vinařskou oblastí Rioja. Tradičně se zde vyrábí zejména suché rosé, ale v poslední době se i zde začínají produkovat také skvělá bílá a vysoce kvalitní červená vína. V této oblasti lze zde najít skvělá vína za výbornou cenu.Garnache vždy byla a stále je hlavní odrůdou v této oblasti. Používá se na výrobu červeného, bílého a růžového vína, avšak v poslední době ztrácí rozlohou na nejpopulárnější odrůdu Španělska, Tempranillo. Bílé víno, jehož výroba je v této oblasti okrajová, se vyrábí z lehké, ovocné odrůdy Macabeo.

Priorat

Tato malá hornatá vinařská oblast v okolí Barcelony je druhou španělskou oblastí s klasifikací DOCa (spolu s oblastí Rioja). Právem může být nazývána srdcem španělského vinařství, a to díky své dlouhé historii výroby vína. Pocházejí odsud těžká červená vína. Vzhledem k drsným podmínkám v regionu se zde vyrábí pouze omezené množství vysoce kvalitních vín.V této oblasti najdeme velmi staré vinice s původní odrůdou Garnacha, která je míchána s malým množstvím Cabernetu Sauvignon a Merlotem. Nejslavnější španělská odrůda Tempranillo se zde nepěstuje, protože je zde na ni příliš horké podnebí. Vína pocházející z tohoto regionu jsou obvykle popisována jako teplá, suchá a inkoustově rudá, s tóny zralého červeného ovoce a koření. Víno neprochází oxidačním procesem a krajina z žuly a licorrella (jedinečná oblast z černé břidlice a křemene) dává chuti vína čisté minerální tóny.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení