Španělské víno
Španělská vína
Španělsko tradičně patří k nejvýznamnějším vinařským zemím na světě a po Francii a Itálii je třetím největším výrobce vín. Vinice se nacházejí prakticky po celém Španělsku. Každá vinařská oblast má jedinečné klima, které vytváří rozdílné znaky charakteristické pro jednotlivá vína.
Klasifikační systém
Španělsko používá podobný klasifikační systém jaký se používá ve Francii a Itálii. Od nejnižší k nejvyšší třídě se užívají označení „Vino de Mesa“ (stolní víno), „Vino de Tierra“ (oblastní víno), „Denominación de Origen“ (DO) a „Denominación de Origen a Calificada“ (DOCa nebo DOQ v katalánštině). Pouze dvě oblasti dosáhly označení DOCa, a to Rioja a Priorat. Kromě toho se také používají označení pro zrání vína, která jsou pro Španělsko unikátní. Španělé používají termíny Crianza, Reserva a Gran Reserva, které označují dobu, po kterou víno zrálo v/mimo dubové sudy. Gran Reservy jsou obvykle vyráběny pouze z těch nejlepších ročníků.
#rozdeleni-popisku#
Vinařské oblasti
Rioja
Rioja, která se nachází na severu Španělska, je největší vinařská oblastí a může být považována za vlajkovou loď španělského vinařského průmyslu. V roce 1991 obdržela klasifikaci DOCa, která zaručuje výrobu vysoce kvalitních vín, která prošla přísnými kontrolami. Na území Riojy se nacházejí tři sub-regiony: Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Ačkoliv je Rioja známá převážně svými robustními červenými víny, vyrábí se zde také vína bílá a růžová. Za posledních 10 let došlo v tomto regionu k modernizaci výroby vína a důraz se soustředil více na výběr a zrání hroznů, což vede k výrobě ještě ovocnějších vín. Většina červených vín je směsí alespoň tří odrůd. Ačkoliv odrůda Tempranillo vždy hraje klíčovou roli, používají se také odrůdy Graciano, Mazuelo a Garnache. Jemnost a široká škála vůní odrůdy Tempranillo (černé/červené ovoce, čokoláda a tabák) dává vínu jeho eleganci, komplexnost, barvu a vyvážené procento alkoholu.Pro výrobu bílých vín jsou povoleny a používány odrůdy Viura, Malvasia a Garnacha Blanca. Viura je svěží odrůda, která produkuje moderní vína, zatímco Malvasia vyrábí vína, která jsou určena spíše milovníkům tradičních vín.
Ribera del Duero
Ribera del Duero je každým rokem populárnější a je považována za nejrychleji se rozvíjející vinařskou oblast ve Španělsku. V roce 1982 ji byla udělena klasifikace "Denominacion de Origen Ribera del Duero ". Exkluzivní červená vína, která jsou zde vyráběna, mohou soutěžit s těmi nejlepšími Riojami. Tato oblast je také po oblasti Rioja druhým největším španělským výrobcem červeného vína. I když ještě nedávno nebyla ve světě příliš známá, nacházejí se zde některé velmi staré vinice, z nichž nejznámější je Vega Sicilia. V oblasti Ribera del Duero hraje klíčovou roli pro výrobu červeného vína odrůda Tempranillo. Dále se používají odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a Garnacha, která taktéž produkují plná rustikální vína, charakteristická pro tuto oblast. Tento region se vyznačuje teplotními extrémy, které dávají vínu kyselost a umožňují hroznům, aby se vyvinuly do plného a komplexního aroma s tóny ovoce a dřeva.
Penedès
Vinařskou oblast Penedès nalezneme v blízkosti Barcelony a Středozemního moře. Pokud jste milovníkem šumivého vína cava, možná jste slyšeli o Freixenetu a Codorniu, které se zde vyrábí. Tato oblast také produkuje skvělá bílá a červená vína. Rodina Torres, které patří největší vinařství ve Španělsku, má v Penedès jak své sídlo tak i některé ze svých vinic. Tato oblast je také zajímavá svými rozdílnými mikroklimaty. Penedès je znám svým inovativním přístupem a mimo jiné byl prvním regionem ve Španělsku, kde se začali používat pro výrobu vín zařízení z nerezové oceli. Pro výrobu cavy se používají tři hlavní odrůdy, kterými jsou Macabeo, Xarel-lo a Parellada. Cava se vyrábí stejným způsobem jako šampaňské, tzn. že víno kvasí v láhvi do doby, než se láhev otevře. Vinice na výrobu bílého vína jsou zasazeny v chladnějších oblastech, a pěstují se převážně odrůdy Rýnského ryzlinku, Chardonnay a Parellady. Červená vína se též dostávají do popředí a ve větším množství se vysazují zejména odrůdy Garnacha , Cariñena a Monastrell.
Rias Baixas
Oblast Rias Baixas, což v překladu znamená nižší fjordy, je známá pro své bílé víno vyrobené z odrůdy Albariño, která se velmi dobře hodí k pokrmům z mořských plodů. V porovnání s ostatními vinařskými oblastmi se Rias Baixas nachází v zelené části Španělska - v Haliči, u Atlantického oceánu. Podnebí je zde velmi vlhké, s vydatnými srážkami. Poté, co byl této oblasti v polovině 80-tých let udělen status DO, zde bylo vysazeno mnoho nových vinic. Vína z odrůdy Albariño jsou citrónově bílá vína, která obvykle nezrají v dubových sudech. Přímořský vliv Atlantického oceánu dává vínům jiskrnou svěžest. Ačkoliv jsou zde pěstovány i jiné odrůdy, z marketingových důvodů se výrobci vína zaměřili především na tuto odrůdu.
Valpedeñas
Vinice nacházející se ve středním Španělsku, jsou položeny až 700 metrů nad mořem a jsou téměř zcela obklopeny La Manchou. Kvalita vín se v posledních letech výrazně zvýšila, a to zásluhou nemalých investic, které byli vloženy do modernizace výrobních postupů. Vína z této vinařské oblasti mají pověst vysoké kvality a skvělého poměru ceny vs. kvality. V tomto extrémním kontinentálním podnebí se výborně daří odrůdě bílého Airen, která prakticky pokrývá více než polovinu oblasti. Nejdůležitější odrůdou pro červené víno je Tempranillo, ale pěstují se zde i jiné mezinárodní odrůdy, jako je Cabernet Sauvignon. Tempranilla pocházející z této oblasti jsou vína vyrovnaná, se zralým aroma a s tóny vanilky. Zejména Reservy a Gran Reservy jsou té nejvyšší kvality. Již velmi dlouho se v této oblasti také vyrábí vína ze směsi bílého Airen a Tempranilla (které se též nazývá Cencibel), která dává vzniku lehkému červenému vínu známému jako Aloque nebo Clarete.
Navarra
Oblast Navarra se nachází na severovýchodě Španělska. Táhne se od Pyrenejí k řece Ebro a hraničí s vinařskou oblastí Rioja. Tradičně se zde vyrábí zejména suché rosé, ale v poslední době se i zde začínají produkovat také skvělá bílá a vysoce kvalitní červená vína. V této oblasti lze zde najít skvělá vína za výbornou cenu.Garnache vždy byla a stále je hlavní odrůdou v této oblasti. Používá se na výrobu červeného, bílého a růžového vína, avšak v poslední době ztrácí rozlohou na nejpopulárnější odrůdu Španělska, Tempranillo. Bílé víno, jehož výroba je v této oblasti okrajová, se vyrábí z lehké, ovocné odrůdy Macabeo.
Priorat
Tato malá hornatá vinařská oblast v okolí Barcelony je druhou španělskou oblastí s klasifikací DOCa (spolu s oblastí Rioja). Právem může být nazývána srdcem španělského vinařství, a to díky své dlouhé historii výroby vína. Pocházejí odsud těžká červená vína. Vzhledem k drsným podmínkám v regionu se zde vyrábí pouze omezené množství vysoce kvalitních vín.V této oblasti najdeme velmi staré vinice s původní odrůdou Garnacha, která je míchána s malým množstvím Cabernetu Sauvignon a Merlotem. Nejslavnější španělská odrůda Tempranillo se zde nepěstuje, protože je zde na ni příliš horké podnebí. Vína pocházející z tohoto regionu jsou obvykle popisována jako teplá, suchá a inkoustově rudá, s tóny zralého červeného ovoce a koření. Víno neprochází oxidačním procesem a krajina z žuly a licorrella (jedinečná oblast z černé břidlice a křemene) dává chuti vína čisté minerální tóny.