Prosecco


Jsou na světě lidé, o kterých se říká, že se uměli dobře narodit. Takoví lidé mívají většinou v životě štěstí, daří se jim vše, na co sáhnou. Svět vína se od světa lidí zas tak moc neliší. I ve světě vína totiž existují vína, která se uměla dobře narodit.
Champagne je jenom jedna
Aby se šumivé víno mohlo nazývat šampaňským, musí být vyrobeno ve francouzské vinařské oblasti Champagne – Ardenne. A ta je bohužel na světě jenom jedna. To ale neznamená, že šumivá vína, která se nemohou chlubit tak vybraným původem, by měla být méně kvalitní a méně zajímavá.
Na původu (ne)záleží
Tak jako pravé šampaňské pochází z oblasti Champagne, která mu dává jméno, je i Prosecco charakteristické místem původu. Velká většina vinic, ze kterých Prosecco pochází, najdeme v italské provincii Treviso, regionu Conegliano – Valdobbiadene, který zároveň dává jméno nejvyšší kategorii Prosecca.
Tajemství bublinek
Při výrobě Prosecca je používána tzv. Charmatova metoda, při které druhotné kvašení probíhá v uzavřeném ocelovém tanku a při které všechny kroky zpracování vína probíhají v uzavřených okruzích tak, aby z vína neunikl oxid uhličitý. Metoda Charmat je oproti tradičnímu způsobu výroby šumivého vína mnohem jednodušší a také podstatně levnější. Proto bývá Prosecco často považována za levnější náhradu šampaňského. Od roku 2009 je název Prosecco označen ochranou garantovaného původu DOCG (Denominazione di origine controllata e Garantita), která je obdobou francouzského apelačního systému AOC.
Tenhle svěží italský švihák možná nemá tak ušlechtilý původ jako jeho francouzský příbuzný. To ale neznamená, že bychom na něj při našich toulkách světem vína měli zapomenout. Rozhodně bychom tím totiž přišli o zajímavou zkušenost. A to by jistě byla škoda.