Priorat

Tato malá hornatá vinařská oblast v okolí Barcelony je druhou španělskou oblastí s klasifikací DOCa (spolu s oblastí Rioja). Právem může být nazývána srdcem španělského vinařství, a to díky své dlouhé historii výroby vína. Pocházejí odsud těžká červená vína. Vzhledem k drsným podmínkám v regionu se zde vyrábí pouze omezené množství vysoce kvalitních vín.


Odrůdy

 

V této oblasti najdeme velmi staré vinice s původní odrůdou Garnacha, která je míchána s malým množstvím Cabernetu Sauvignon a Merlotem. Nejslavnější španělská odrůda Tempranillo se zde nepěstuje, protože je zde na ni příliš horké podnebí. Vína pocházející z tohoto regionu jsou obvykle popisována jako teplá, suchá a inkoustově rudá, s tóny zralého červeného ovoce a koření. Víno neprochází oxidačním procesem a krajina z žuly a licorrella (jedinečná oblast z černé břidlice a křemene) dává chuti vína čisté minerální tóny.