Pinot Noir

1 položek celkem

Cena

37803781
137803781
D'Armanville Champagne AOC Brut
4 680 Kč –19 %
3 780 Kč / kartón
2726K

pinot2

Pinot Noir

Pinot Noir je vůbec nejoceňovanější odrůdou  mezi odborníky na světě.  Pinot Noir má světlou barvu až průsvitnou a chuť je velmi jemná. Ve vůni i chuti odrůdy Pinot Noir se projevují ovocné tóny brusinek, třešní a malin. Vedle toho se mohou objevovat náznaky vanilky, tabáku, karamelu, lékořice, hřebíčku a dokonce i mokrých listů.

Vína odrůdy Pinot Noir se hodí prakticky ke všemu jídlu. Pinot Noir je dostatečně lehký na to, aby se dal podávat k lososu, ale zároveň jde také o dostatečně komplexní víno, které se hodí například ke kachně. Pinot Noir je velmi nestálý a nabývá různých chutí v závislosti na ročníku a kde je pěstován. Proto je důležité rozlišit oblast, odkud Pinot Noir pochází.

#rozdeleni-popisku#

Francie

Ve Francii je Pinot Noir obvykle s bylinným nádechem a má lehčí charakter. Pinot Noir z Francie je většinou zemitější, přičemž můžete cítit slabou květinovou vůni růží, fialek a ovoce. Občas jsou ve vůni patrné také čerstvě natrhané třešně.

Německo

V Německu se pěstuje Pinot Noir nedaleko francouzských hranic. Tato vína nabízejí aroma malin a třešní.

Itálie

Nejlépe se daří odrůdě Pinot Noir v severní Itálii, kde je klima na italské poměry mnohem chladnější, než je tomu ve zbytku země. Ovocné tóny se podobají do značné míry vínům z Francie, nicméně v německém Pinot Noir je patrný více kouř, tabák, bílý pepř a hřebíček.

USA

Odrůda Pinot Noir se ve Spojených státech amerických značně liší od evropské verze. Zdejší Pinot má větší hrozny, více šťavnatý s více ovocnými tóny v popředí. V chuti ucítíte od sladké černé třešně  až po černou malinu s tóny vanilky, hřebíčku, coca coly a karamelu.

Nový Zéland

Na jižním ostrově Nového Zélandu se rozkládá náhorní plošina „Central Otago“, kde je dostatek slunečního svitu, aby se zde dařilo bohatému Pinot Noir, který je podobný svými vlastnostmi Pinotu z USA (Kalifornie). Co dělá Pinot Noir z Nového Zélandu jedinečným, je silně kořeněná chuť společně se zvěřinovo – masovým aromatem, které doplňují ovocné tóny.

Austrálie

Pinot Noir neroste v Austrálii příliš dobře, s výjimkou některých lokalit v západní Austrálii a v oblasti Mornington Pennisula ve státě Victoria. Můžete očekávat sladší ovocné tóny, které jsou podpořeny náznaky borůvek a ostružin. Kořeněný nádech se podobá vínům odrůdy Pinot Noir z Nového Zélandu.

Jižní Amerika

Pinot Noir z Jižní Ameriky se velmi podobá vlastnostem Pinotu z USA (Oregon, Kalifornie). Po otevření lahve ucítíte vůni fialek, růže a vanilky. Ovocné tóny jsou spíše upozaděny.

Náš tip:

Nejznámějším regionem s výbornou kvalitou Pinot Noir je mezi odborníky Dijon ve Francii. Poptávka po Pinotu Noir z této malé produkce v posledních letech velmi stoupá, zejména v Hong Kongu. Cena Pinotu Noir z Francie (především z oblasti Dijon) v posledních letech konstantně stoupá a vyplatí se tedy archivovat vína z místních vinařství, zejména pak silné ročníky.

Bílý Pinot Noir

Kromě červených vín existují také bílá vína odrůdy Pinot Noir. Přesto se i bílá vína vyrábějí z modrých hroznů. Bílý Pinot Noir byste měli brát vážně, protože tato vína jsou stejně komplexní a mají potenciál k archivaci jako Chardonnay. Pinot Noir je bohatší než je tomu u jiných bílých vín, jelikož se vyrábí z modrých hroznů. Bílý Pinot Noir Vám připomene chuť pečených jablek a hrušek, kterou doprovází tóny medu, pomeranče a zázvoru. Podle toho, jak je bílý Pinot Noir vyroben, může mít barvu od bílého zlata až po temnou šafránovou žlutou barvu.

A jak se bílé víno z odrůdy Pinot Noir vůbec vyrábí?

Bílý Pinot Noir je vyroben stejně jako bílé víno. Víno se fermentuje bez slupek, přičemž se jedná o velmi odlišnou fermentaci ve srovnání s červeným vínem. Některý Pinot Noir se fermentuje jako Chardonnay. Někteří vinaři fermentují Pinot Noir v nerezových tancích. Jedná se o mnohem chladnější a pomalejší fermentaci, než je fermentace u červeného vína.

Popíjet bílý Pinot Noir se skvěle hodí ke krabímu masu s avokádovým salátem a citronovým dresinkem. Rozhodně neprohloupíte, když zkombinujete Pinot Noir s krémovými polévkami. Bílý Pinot Noir si také skvěle rozumí s houbami. Takže, pokud jste milovníky hub, rozhodně do Pinotu jděte. A pro milovníky masa můžeme doporučit zkombinovat Pinot Noir s kuřecím masem, vepřovými kotlety a dokonce i s tradičními fish and chips.