Piemont

Piemonte

Piemont lze přeložit jako "na úpatí hor". Díky své poloze a množství udělených DOC(G) je tato oblast považována za jednu z nejlepších vinařských oblastí v Itálii. Piemont je známý především pro červená vína vyráběná z hroznů Nebbiolo, z nichž nejznámější jsou vína Barolo a Barbaresco. Oblast Piemonte na severozápadě Itálie je díky své proslulé kulinářské tradici jakýmsi protikladem pro „pizzovou kulturu“ na jihu Itálie. V Piemonte se podává kukuřičná kaše Polenta na mnoho způsobů a čerstvá pasta jsou základem kuchyně v Piemonte. Z Piemonte také pocházející chutné lanýže, nekonečná variace sýrů, ořechy, delikátní hovězí maso a zvěřina upravená na desítky variací. A samozřejmě ke gurmánskému zážitku si místní dopřávají patřičné množství kvalitního vína. Nejrozšířenější jsou mohutná červená vína Barolo a Barberesco, ale také Dolcetto. Z bílých vín místní nejčastěji popíjejí Gavi a Roero.

Piemonte znamená v překladu „ chodidlo hory“, přičemž z celkových 71 tis. ha vinic v Piemonte se rozkládá v údolí Alp a Apenin. Nejdůležitějšími vinařskými regiony v oblasti Piemonte jsou Asti, Carema, Canavese, Caluso a dále horská oblast se stejnojmenným městem Vercelli a také podhorská oblast Novara. Ročně se vyprodukuje v celém regionu Piemonte kolem 5 tis. hektolitrů vína. Piemonte je také domovem vermutu. Tento oblíbený nápoj je tzv. dolihované víno, do kterého se následně přidává pelyněk pravý a další byliny.  Pro výrobu vermutu se používá například odrůda Trebbiano. Vermut se podává  jako aperetiv s citronem anebo jako přísada do koktejlů.

Přes 80 % produkce v Piemonte jsou vína červená, nejčastěji pěstovanou odrůdou je pak Barbera (50 % všech vinic), častou odrůdou tmavých hroznů je také Nebbiolo, Bonarda, Cortese, Dolcetto, Freisa a Grignolino.  Spojením odrůdy Muškátu bílého, odrůdy Brachetto a Freiso vzniká velmi chutné místní šumivé víno. Slávu vinařský region Piemonte získal především díky sedmi DOCG vínům, z toho tři jsou šumivá vína, a sice Asti Spumante, Brachetto d´Acqui a Moscato d´Asti a čtyři červená vína od Barola, přes Gattinaru a Barbaresco až po Ghemme. Populární místní vinař Angelo Gaja na svém vinařství produkuje některá z těchto uvedených vín.