Champagne
Značky
Champagne
Výběr toho správného šampaňského pro slavnostní příležitost či pár může být stresující situací. Toto šumivé víno je vyráběno pouze ve francouzské oblasti Champagne. Podnebí, půda a odrůdy hroznů jsou v tomto regionu pro produkci šampaňského ideální. Champagne se nachází v severní Francii, konkrétně východně od Paříže. Mezi nejvýznamnější města v regionu patří Reims a Epernay.
Nejprve je však třeba objasnit jednu věc: ne každé šumivé víno je zákonitě Champagne. Vína z Champagne mají i své speciální názvosloví, které charakterizuje míru obsahu cukru v něm. Sladkost vín z Champagne závisí na tom, jakou formou „slazeného dávkování“ konkrétní víno prochází. Zásadní roli přitom hraje směs vína a cukru, případně hroznového moštu, který se přidává do vína na konci druhého kvašení, proces se souhrnně nazývá „dosage“. Na konci druhého kvašení (fermentace) vznikají tolik typické bublinky pro Champagne. Důvodem pro přidání cukru – dosage je přílišná kyselost vína z oblasti Champagne, víno by bez „přislazení“ nebylo v podstatě poživatelné. Víno z Champagne lze rozdělit dle stupně sladkosti na 7 druhů: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra –Dry, Dry, Demi Sex a Doux. Nejsušší víno Champagne nese označení Brut Nature a obsah cukru se pohybuje od 0 do 3 gramů na jeden litr. Champagne s označením Extra brut je jen o něco málo sladší, v jednom litru vína je od 0 do 6 gramů cukru. Brut má mezi 0 – 12 gramy cukru v jednom litru, víno je přitom stále suché a stále bude také chutnat jako suché víno. Extra dry sice obsahuje až 17 g cukru na litr vína, přesto stále chutná většinou jako suché víno s výraznějším ovocným charakterem oproti předešlým typům Champagne. Dry Champagne je již více „ovocnější“ s bohatou texturou. Toto šampaňské obsahuje od 17 až do 32 g cukru v jednom litru. Znatelně vyšší podíl cukru (32 – 50 g/l) se odráží v chuti dalšího vína z Champagne s označením Demi – Sec. Toto víno se díky své sladké chuti hodí výborně k dezertům, sýrům a ořechům. Nejsladší variantou Champagne je pak Doux, které se v dnešní době dá sehnat jen zřídka. Champagne Doux má velmi sladkou chuť, je vhodné ke krémovým dezertům a obsahuje více než 50 g cukru na jeden litr.
Odrůdy
V oblasti Champagne se používají tři odrůdy, a to Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. Pinot Noir dává vínům tělo a strukturu a v chuti se projevuje celou škálou tónů včetně červených bobulí a jiných výrazných příchutí. Pinot Meunier je odrůda, jejíž hrozny zrají rychleji na podzim a dodávají vínu ovocnost a zaoblenost. Chardonnay, nejvýznamnější představitel, dodává vínu delikátnost, eleganci a svěžest, a projevuje se chutí citrusů a květin. Použité odrůdy pak mají vliv na výsledný „styl“ vína z Champagne. Rozlišujeme přitom 4 styly Champagne - Standard, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs a Rosé. Blanc de Blancs je přezdívano jako „bílé z bílých hroznů“. V překladu to znamená, že Blanc de Blancs je 100% vyrobeno výhradně z bílých hroznů. Nejtypičtější odrůdou je přitom pro tento styl Chardonnay. Blanc de Blancs má typicky citrónový, případně jablečný nádech. Blanc de Noirs je naopak přezdíváno jako „bílé z černých hroznů“, což odpovídá i jeho výrobě výhradně z tmavých odrůd vinné révy. V praxi to znamená, že Champagne je vyrobeno z Pinot Noir anebo Pinot Meunier či jejich kombinací. Pro Blanc de Noirs jsou typické jahodové tóny v chuti nebo také náznaky bílých malin. Rosé je většinou vyrobeno smícháním Blanc Champagne s trochou červeného Pinot Noir anebo Pinot Meunier. Výsledné Champagne Rosé nabízí čisté ovocné chuti, jako je jahoda a malina s vysokou kyselostí a s nízkým či nulovým obsahem tříslovin (taninů). Překvapivě pro vznik Champagne stylu Rosé stačí jen malé množství červeného vína, producenti potřebují většinou 10 % Pinot Noir ale i méně pro výsledné Rosé.
Stáří Champagne
Dalším důležitým faktorem pro výběr vína z Champagne je jeho věk, jinak řečeno „stáří“. Věk vína Champagne - „tirage“ přidává na intenzitě vůně Champagne. Aby bylo Champagne chutnější, nechávají ho vinaři „zrát“ nejčastěji 5 – 7 let. Vína, která zrají maximálně 15 měsíců (non-vintage), mají jednotný charakter, v chuti a vůni se liší jen zanedbatelně. Champagne zrající maximálně 15 měsíců mají ovocnější chuť, méně „kvasnicový“ charakter, než mají vína starší. Šampaňská, která zrají alespoň 36 měsíců a více, jsou označována jako „vintage“. Tyto vína neprodukují vinaři pravidelně, ale vznikají jednou za čas z těch nejlepších hroznů, když je úroda zdařilejší než obvykle. Prodloužení „věku“ Champagne se projeví v chuti, která je více smetanová, méně ovocná a více „kvasnicová“.
Regionální klasifikace
Dalším kritériem, které Vám může usnadnit výběr Champagne, je jeho označení původu. Často má lahev na etiketě název obce, ze které víno pochází. Existují stovky obcí, které produkují víno Champagne, ale jen 42 z nich nese označení „Premier Cru“ vinice a jen 17 může používat označení „Grand Cru“. Toto označení znamená, že vinaři jsou schopni vypěstovat ty nejlepší možné hrozny, aby mohla vzniknout výjimečná vína Champagne.
Oblasti
Geograficky rozlišujeme celkem pět regionů, ze kterých Champagne pochází. První oblastí produkce Champagne je Montagne de Reims. Tato oblast ležící jižně od Remeše se rozkládá na postupně se svažujících kopcích, které umožňují dosáhnout vínům optimální zralosti. Nejčastěji pěstovanou odrůdou v oblasti je Pinot Noir, šampaňské z této odrůdy má plnou a bohatou chuť. V oblasti Vallée de la Marne se nejčastěji pěstuje odrůda Pinot Meunier. Champagne z Vallée de la Marne charakterizuje víno s kouřovými až houbovými tóny. V další oblasti proslulé vínem Champagne s názvem Côte des Blancs se pěstuje nejčastěji Chardonnay. Tento vinařský region je jedinečný v množství slunečního svitu, který zde panuje téměř po celý rok. Oblast Côte des Blancs je královnou Champagne „Blanc de Blancs“ a produkuje ty nejlepší jednobarevné šampaňské. Rovněž v oblasti Côte de Sézanne, která se nachází jižně od Côte des Blancs, se pěstuje nejčastěji odrůda Chardonnay. Poslední proslulou vinařskou oblastí vyrábějící šumivé víno, je region zvaný Côte des Bar. Tato oblast je specifická tím, že se nachází daleko od ostatních oblastí produkujících Champagne a leží na hranici s vinařskou oblastí Burgundsko. V dané oblasti se pěstuje nejvíce Pinot Noir, díky čemuž zde vzniká bohatší šampaňské podobné tomu z Montagne de Reims. Côte des Bar je zárukou toho, že víno bude mít jedinečnou kvalitu.