Červené víno

9 položek celkem

Cena

10742814
110742814

Druh vína

Hodnocení

Obsah alkoholu

Odrůda

Rok

Vinařská oblast

Země

Vymazat filtry

Položek k zobrazení: 9
Peter Flemming Zinfandel
Stříbro Zlato
1 980 Kč –46 %
1 074 Kč / kartón
292K
8423513000275 detail
1 494 Kč –16 %
Azabache Crianza
Skladem (>5 kartón)
1 254 Kč / kartón
2624K
2 oro italiano primitivo manduria
Zlato
2 340 Kč –28 %
1 674 Kč / kartón
2628K
The Blend Collezione Privata Vino Rosso d'Italia
2 694 Kč –36 %
1 734 Kč / kartón
2354K
Azabache Rioja Reserva 2017
2 094 Kč –14 %
Azabache Reserva
Skladem (2 kartón)
1 794 Kč / kartón
2625K
Bodegas Olarra Cerro Anon Rioja DOC Reserva
Stříbro
2 490 Kč –28 %
1 794 Kč / kartón
486K
Salvatore Barolo
Zlato
2 970 Kč –12 %
2 610 Kč / kartón
2713K

cervene_1_1

Červené víno

Červené víno se vyrábí ze šťávy modrých hroznů. Poté, co se hrozny sklidí, je rozhodnuto, zda se použijí k fermentaci i stonky a jiné části rostliny. Stonky obsahují třísloviny, které mohou vínu dodat nahořklou chuť.

Jakmile přijdou rozdrcené hrozny do kontaktu s kvasinkovými buňkami, kvasinky spustí proces (fermentaci), během kterého se cukry z hroznů přemění na alkohol. Zní to docela snadně, ale tento proces má několik variant. Vinař vyrábějící špičková červená vína musí být tedy velmi zručný a nadaný.

#rozdeleni-popisku#

 

Kvalita červeného vína záleží na způsobu, jakým jsou hrozny sklizeny. Například hrozny, které se sbírají ručně, jsou té nejvyšší kvality, protože nezralé a shnilé hrozny se okamžitě vytřídí a mohou být odstraněny pečlivěji, stejně jako další položky, které do fermentace nepatří, jako jsou kameny, listy, atd. To je důležité zejména v červeného vína, protože během fermentace je rmut neustále v kontaktu se slupkou a semeny hroznů. Pokud není výběr proveden správně, existuje riziko „podivných“ chutí, které se mohou ve víně projevit. Ruční sklizeň a dobrá filtrace před začátkem fermentace zajišťují nejčistší víno. 

Proces zrání

Pokud stonky nejsou součástí fermentace, jsou hrozny mechanicky odstopkovány. Poté se hrozny rozdrtí a rmut se přečerpá do kvasného sudu. Během procesu fermentace se cukry mění na alkohol a na povrchu rmutu vzniká tzv. „matolinový klobouk”. Rmut se buď pravidelně čerpá přes něj nebo se matolinový klobouk pravidelně noří do rmutu s cílem zvýraznit vůni a barvu vína.

Proces fermentace trvá mezi deseti a patnácti dny v závislosti na oblasti, ve které se víno vyrábí. Poté mladé víno zraje v dubových sudech, jak nových tak i starších. Nové dubových sudy dávají vanilkové aroma a dodatečné třísloviny. Starší sudy poskytují komplexnější chuť a více kyslíku. Kromě stáří je to také velikost sudu, která ovlivňuje chuť vína. Obecně platí, že proces zrání trvá osm až dvacet čtyři měsíce.