10 nejoblíbenějších odrůd červeného vína

grapes_red

10 nejoblíbenějších modrých odrůd

 

Modré hrozny se vyskytují ve všech tvarech a barvách.Padesát odstínů modré, kde každý hrozen má svůj vlastní jedinečný charakter. To můžete vidět, cítit a ochutnat v krásných červených vínech vyrobených z široké škály modrých hroznů. Které jsou nejoblíbenější? Představujeme deset nejvyhledávanějších odrůd modrých hroznů.



Cabernet Sauvignon

 

Cabernet Sauvignon, tradiční francouzská odrůda, je nejslavnější odrůdou na světě.Je oblíbená u milovníků vína i vinařů. Vznikla zcela náhodou křížením Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Představte si to jako velmi šťastnou náhodu, která se stala v době, kdy odrůdy révy vinné ještě volně rostly na francouzských vinicích. Z tohoto spojení  se vyvinula robustní, plná odrůda, vysoce ceněná na  zámcích v Médocu a Graves. Značí se robustními vůněmi černého rybízu a třešní a krásnými kořeněnými tóny připomínajícími cedr, kůži a tabák. K dosažení této krásy potřebuje odrůda k dozrání dostatek slunce a  štěrkovitou půdu ve vinicích,kde dešťová voda rychle odtéká.Oblázky navíc během dne absorbují teplo a v chladnějších hodinách ho uvolňují. Z Francie se odrůda rozšířila nejprve do Evropy a poté do zemí Nového světa jako je Argentina a  Austrálie.



Merlot

 

Francouzská odrůda,která je pravděpodobně nejstarší odrůdou na světě, se pyšní krásnými tóny červeného a černého ovoce. Často se používá k zjemnění robustního, poněkud strohého Cabernet Sauvignonu. Vinaři z Bordeaux však brzy přišli na to, že Merlot je schopen vytvářet krásná vína i sám o sobě. Stačí se podívat na nádherná vína ze Saint-Émilion a Pomerolu, kde Château Pétrus podle odborníků vyrábí nejlepší (a za cenu kolem 5 000 eur za láhev i nejdražší) víno vyrobené výhradně z Merlotu. Hladké a pohodové, přesto lahodně plné a silné. S třešní, bobulemi a švestkou v mladém víně a hutnými tóny ostružin, zralých švestek, lanýžů, tabáku, čokolády a kávového zrna ve vínech zrajících na dubu. Díky této všestrannosti urazila odrůda, zastíněná odrůdou Cabernet Sauvignon, dlouhou cestu. Doslova. Dostala se i do zemí jako Itálie, Austrálie, Jižní Afrika, Nový Zéland, Chile a Kalifornie. Merlotu se daří v těch nejteplejších polohách a na svahovitých pozemcích.

 

Tempranillo

 

Odrůda Tempranillo proslavila španělské vinařské oblasti Rioja a Ribera del Duero – kde se jí také říká Tinto fino. Je to typická španělská odrůda, pěstuje se však i v mnoha jiných vinařských oblastech světa. Název této odrůdy znamená „raný“ , protože dozrává o několik týdnů dříve než většina španělských červených vín. Z toho se těší hlavně vinaři, protože čím dříve je připravena ke sklizni, tím menší je riziko nepříjemných podmínek, jako je plíseň a hniloba. Tempranillo není tak aromatická odrůda jako třeba Cabernet Sauvignon a Sangiovese, proto se často mísí s odrůdami jako Grenache nebo Carignan. Často se nechává zrát na dřevě, kde vytváří skvělá vína od Jovenu, mladého, ovocného vína až po například Crianzu, která zraje nejméně 24 měsíců, z nichž alespoň 6 měsíců je v dubových sudech. Výsledek? Lahodné sušené ovoce, vanilka, tóny kouřového dubu, kůže a v těch nejlepších případech dokonce i náznak lanýže.



Syrah

 

Pěstuje se především v severní části údolí Rhôny ve Francii, odkud se rozšířila do teplých oblastí celého světa,  a to hlavně do Austrálie, Nového Zélandu, USA a Jihoafrické republiky. Syrah nebo Shiraz? Jedna a tatáž odrůda se dvěma názvy, přičemž Syrah je francouzský název a Shiraz název Nového světa. Všude ale tato odrůda  produkuje hluboká, tmavě červená vína středního až plného těla s tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny nebo třešně, a náznakem pikantního pepře, pevnými tříslovinami . V teplejších částech Nového světa se projevuje mírně zralejší s tmavým ovocem, mírně nižší kyselostí a tóny lékořice.Na etiketě se často objevuje samostatně, kde můžete vidět i označení „GSM“. To nemá nic společného s vysílačem mobilní sítě: GSM je zkratka pro směs Grenache, Syrah a Merlot.

 

Cabernet Franc

 

Je tradiční, starobylá odrůda z Bordeaux. V poslední době zastíněna daleko úspěšnějším Cabernetem Sauvignon. Hraje klíčovou roli ve významných francouzských vinařských oblastech, jako jsou Saint-Émilion a Pomerol. I v údolí Loiry je tato odrůda s lahodnými vůněmi malin, lesních jahod, černého rybízu a fialek velice oblíbená. Údolí Loiry je ve skutečnosti prakticky jedinou vinařskou oblastí na světě, kde je Cabernet Franc důležitější než Cabernet Sauvignon. Tato odrůda se vyskytuje také v zemích, jako je Itálie, Kalifornie, Austrálie, Nový Zéland, Jižní Afrika a Chile, zde zůstává lahodným partnerem pro mísení Cabernetu Sauvignon.

 

Grenache (Garnacha)

 

Ve Španělsku se nazývá Garnacha a ve Francie Grenache. Pochází z bujně rostoucí révy s vysokým výnosem. Tato odrůda dozrává pozdě, proto potřebuje suché a teplé podmínky jako ve Španělsku, jihu Francie, Sardinii a v Kalifornii. Nejvíce se ji daří ve španělských regionech Somontano a Priorat a ve francouzských regionech Provence, Roussillon Languedoc a samozřejmě v Côtes de Rhône, kde je Grenache skutečným tvůrcem chuti. Tato odrůda se vyznačujeí tóny červeného ovoce, jako jsou jahody, červené švestky, třešně a občasný nádech bílého pepře. Díky svému krásnému červenému ovoci a nízkému obsahu taninů je ideálním partnerem pro mísení, například ve světoznámém Châteauneuf-du-Pape a v letních růžových vínech.



Sangiovese

 

Italská odrůda která, patří k nejvýznamnějším a nejrozšířenějším odrůdám Itálie, kde přináší vína jako Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Chianti, Morellino di Scansano nebo Vino Nobile di Montepulciano. Pyšní se svými charakteristickými tóny višní (morello), rafinovanou kyselostí a vysokému obsahu taninů. Dobře vyškolený vinař ví, jak Sangiovese, což se doslova překládá jako „krev Jupitera“, proměnit ve víno s vůní třešní a fíků, doplněné tabákem, čokoládou a kůží. Tato odrůda je poměrně usedlá; najdete ji téměř výhradně v toskánských vinicích a také ve vinicích v Argentině a Kalifornii, i když tam tato odrůda moc proslavená není.Důvod?Odrůda Sangiovese je citlivá na půdní výkyvy a rozmary počasí. Výnos z vinné révy na jedné straně vinice se proto může značně lišit od výnosu z vinné révy na druhé straně. Produkce vysoce kvalitních vín Sangiovese rok co rok vyžaduje značné znalosti a dovednosti a to v Toskánsku dokážou!

 

Negroamaro

 

Jihoitalská odrůda pocházející z Apulie, za své jméno vděčí své tmavé barvě a charakteristickému hořkému závěru.Produkuje nádherně smyslná vína plná červeného a černého ovoce, jako jsou švestky, třešně a ostružiny. Ve své komplexnější podobě víno dodává tóny kávy, tabáku, lékořice a hořké čokolády. Po léta se Negroamaro používalo jako míchaná odrůda. V dnešní době se často kombinuje se Sangiovese a Primitivem. A ano, nyní můžete tuto odrůdu najít i sólo v lahvích. Stále více vinařů v jižní Itálii si uvědomuje nádheru této původní odrůdy, která produkuje vína překypující zralými, sladkými ostružinami a měkkými třešněmi. Svůdná a sametově hebká!

vinovyhodne

Prohlašuji, 
že mi je více než 18 let.

1553400-middle_1