Alsasko
Značky
Alsasko
Alsasko bylo kdysi součástí Německa, se kterým hraničí na severovýchodě. Je to krásná krajina u spodní části pohoří Vogéz. Tato vinařská oblast se téměř výhradně specializuje na výrobu bílého vína, které je známé pro svou osobitou a delikátní ovocnou chuť. Ačkoliv je dnes Alsasko součástí Francie, vína nejsou typicky francouzská a používají se pro ně i jiná označení.
Alsasko je známé nejvíce pro svůj elegantní, suchý Ryzlink, suchý Pinot Gris a lahodný, bohatý Gewürztraminer. Drtivá většina produkce v Alsasku jsou bílá vína. Vína z vinařské oblasti Alsasko jsou vyráběna nejčastěji z jedné odrůdy. Pokud vzniklo víno směsí více vín, na etiketě najdete nápis “Edelzwicker” nebo “Gentil”.
Kromě zmíněných odrůd se pěstuje v Alsasku také odrůda zvaná Seyval Blanc. Jedná se o hybridní, francouzsko – americkou odrůdu, která je známá spíše z Kanady a severovýchodní části USA. Další pěstovanou odrůdou Alsaska je Savagnin Rose – méně aromatická odrůda Gewürztramínu, která roste výhradně v oblastech Bourgheim, Gertwiller, Goxwiller, Heiligenstein a Obernai. Velmi starobylou odrůdou, která produkuje chutná, bílá vína, je Chasselas. Tato odrůda se pěstuje nejen v Alsasku a Savojsku, ale také ve Švýcarsku. Typické pro Alsasko jsou také nejrůznější variace Muškátu. Alsasko produkuje odrůdy jako je Muškát Ottonel, Muškát à Petit Grains Roses, Muškát Blanc à Petit Grains. Dalšími pěstovanými odrůdami v Alsasku jsou například také Auxxerois a Silvaner.