Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
0 Kč

Základní vlastnosti vína

Kdyby všechna vína na světě chutnala stejně, byla by to obrovská nuda. Ze života by se nám vytratila  rozmanitost, kterou na víně milujeme, kterou u vína hledáme a vlastně i očekáváme. A myslím, že budete souhlasit s názorem, že to by byla veliká škoda. Naštěstí nic takového jako nuda u vína nehrozí, a my si tak můžeme vychutnat desítky a stovky různých variant chutí. No a aby nám to vychutnávání šlo co nejlépe, naučili jsme se rozeznávat 5 základních vlastností vína. Pojďme se na ně podívat trochu podrobněji.

Sladkost
Dáte si suché, nebo polosuché? Tak přesně tahle otázka způsobí většině začátečníků mírné mrazení v zádech. Jak může být víno suché? A jak může být suché jenom napůl? O čem to ten člověk mluví? Nebojte se, ten člověk, pravděpodobně číšník nebo someliér, si z Vás rozhodně nedělá legraci. Zajímá ho, jaké má mít Vámi vybrané víno množství zbytkového cukru, což je cukr, který ve víně zbyl po jeho fermentaci, cukr který nebyl při kvašení „spotřebován“. Hodnota zbytkového cukru se udává v gramech na litr a podle této hodnoty dělíme vína na:

SUCHÁ – maximálně 4g zbytkového cukru na litr vína
Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Garnacha, Merlot, Sauvignon Blanc, Syrah, Tempranillo

POLOSUCHÁ – 4 až 12 g zbytkového cukru na litr vína
Pinot Blanc, Viognier , Grüner Veltliner, Müller, Malbec, Primitivo, Zinfandel

POLOSLADKÁ – až 45 g zbytkového cukru na litr vína
Lambrusco, Muškát, Tramín červený, Brachetto

SLADKÁ – minimálně 45 g zbytkového cukru na litr vína
Tokaj, Portské víno, Ledové víno, Pozdní sběr, Santorini

Kyselost
Protiklady se přitahují. To platí nejen pro život, ale i pro víno. Kde je sladké, musí být i kyselé. Jen tak se ve výsledné chuti vína objeví přesně ta harmonie, kterou v ní každý milovník vína hledá. Jistě už tušíte, že víno obsahuje kyseliny. Celou řadu kyselin. I jejich hodnota se udává v gramech na litr a je to právě podíl kyselin a zbytkového cukru, co určuje výslednou chuť vína. Pokud je podíl kyselin příliš nízký, je chuť vína nevýrazná, pokud je moc vysoká, chutná víno trpce a kysele. Zásadní vliv to jak budou hrozny kyselé má podnebí, ve kterém jsou pěstovány. Obecně platí, že čím méně slunce, tím více kyselosti.

Třísloviny
Velké muže dělají velké činy. A velká vína zase dělají taniny. Že jste výraz tanin nikdy neslyšeli? Ale  pojem tříslovina určitě znáte? Tak vidíte! A co že to vlastně třísloviny jsou? Třísloviny, neboli taniny,  jsou přírodní látky pocházející ze slupek, stopek a jader hroznů. Jsou to látky, které dávají vínu svíravost a hořkou chuť. Zabraňují vínu v předčasné oxidaci, a tím mu dávají možnost déle zrát a správně stárnout. Větší množství taninu obsahují červená vína. Do vína se taniny dostávají také ze dřeva nových sudů, ve kterých víno zraje.

Alkohol
Ve víně je pravda. A také alkohol. Někteří lidé tvrdí, že to spolu úzce souvisí. Nicméně faktem je, že ve výsledném aroma a chuti vína hraje alkohol velmi důležitou roli. Představte si alkohol jako výtah, který dopraví vůni vína ze sklenky až k vašemu nosu a chuť do vašeho krku. Alkohol vzniká při fermentaci šťávy z hroznů a jeho podíl se udává v % objemu. Do vína lze alkohol přidávat i uměle, v takovém případě hovoříme o tzv. fortifikovaných vínech.

Tělo
To nejlepší nakonec. Všechny předchozí veličiny se dají změřit a zvážit. A přece spojeny do jednoho celku se stanou pojmem neměřitelným. A přeci je to čemu říkáme tělo vína ze všech těchto vlastností asi nejdůležitější. Ale nenechte se mýlit. Tělo vína není o pouhém smíchání cukrů, kyselin, tříslovin a alkoholu. Tělo vína je o harmonii všech složek, všech částí, všech chutí a všech jejich vrstev. Jen pokud se takové propojení podaří, můžeme mluvit o víně s plným a dokonalým tělem.

Možná Vám dnešní povídání o víně trochu připomínalo kdysi tak nenáviděné hodiny chemie. Ale pro pochopení komplexnosti a složitosti vína je tahle trocha teorie prostě nezbytná. A  nebojte se, ta pravá zábava ještě přijde. Třeba až budeme teorii ověřovat v praxi.

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!