Víno a teplota


Správná teplota vína při podávání je tak trochu alchymie. A vychytat všechny ty jemné nuance se na první pohled zdá těžší, než najít kámen mudrců. Na správné teplotě vína totiž záleží víc než by se na první pohled zdálo. Špatná teplota vína při jeho podávání totiž Vás totiž může úplně připravit o požitek z chuti a vůně vína. A to by rozhodně byla škoda. No a protože chceme, aby Vaše chvíle strávené s vínem byly jen příjemné, připravili jsme pro Vás následující přehled jaké má mít víno při podávání správnou teplotu.
Ne vždy se podaří správnou teplotu dodržet, ale nezoufejte, ještě není nic ztraceno.
Příliš studené víno
Obvyklý problém vína chlazeného v chladničce. Přechlazené víno ztrácí vůni a získává kyselost. Naštěstí stačí sklenku s vínem sevřít v dlaních a nechat v nich víno trochu ohřát.
Příliš teplé víno
Přivoníte k vínu a v nose Vás začne pálit a místo krásné vůně cítíte desinfekci? Pak bylo víno, obvykle červené s vyšším obsahem alkoholu, skladováno při vysoké pokojové teplotě. I v tomto případě je pomoc snadná. Stačí láhev dát na 15 minut do chladničky.