Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
0 Kč

Vady vína

Nic na světě není vždy a za každých okolností dokonalé. A bohužel to platí i o víně. A tak se občas stane, že narazíme na láhev, která místo vína kvalitního, dobrého a chutného, obsahuje víno, které se prostě nedá pít.

Když se vínu nedaří

Nic na světě není vždy a za každých okolností dokonalé. A bohužel to platí i o víně. A tak se občas stane, že narazíme na láhev, která místo vína kvalitního, dobrého a chutného, obsahuje víno, které se prostě nedá pít.

Dobrou zprávou je, že takové víno se dá poznat ještě dříve, než se poprvé napijete. Právě proto Vás v předchozí kapitole tak dlouho trápili a oddalovali Váš první doušek. Většina nedokonalostí a vad vína se totiž dá rozeznat právě zrakem a čichem.

 

Korkové víno

Jistě si dovedete představit to zklamání, když si otevřete víno, které má podle etikety mít svěží vůni rozkvetlé louky s ovocnými podtóny a místo toho na Vás dýchne zatuchlina s podtónem zatuchlého celeru. I takové věci se bohužel stávají. Příčinou tohoto jevu je přítomnost chemické sloučeniny nazvané 2, 4, 6 trichloroanisol, zkráceně TCA. Korkové víno není zdraví nijak nebezpečné, nicméně většinou je naprosto nepoživatelné.

 

Zoxidované víno
Oxidaci, neboli maderizaci vína má na svědomí reakce kyslíku s některými složkami vína. U některých vín je jemná oxidace žádoucí a záměrná, nicméně je nutné ji velmi pečlivě kontrolovat. V případě nekontrolované oxidace dojde ke znehodnocení vína, které má za následek mdlou a na patře nepříjemnou chuť, víno je tzv. mrtvé. U červených vín oxidace velmi často způsobuje zhnědnutí.

 

Reduktivní aroma vína, tzv. sirka
Jedná se o vadu vína způsobenou např. nedostatečnou výživou kvasinek při fermentaci, nebo nedostatkem kyslíku při kvašení. Víno napadené sirkou je často cítit po česneku, cibuli, nebo zkažených vejcích. Lehký odér síry se dá z vína odstranit při dekantování, případně jej lze z vína „vyšlehat“ čistou stříbrnou lžičkou.

 

Perlení
Perlení v tzv. tichých vínech, to znamená neperlivých vínech,  většinou nevěstí nic dobrého. Znamená to, že se víno v láhvi znovu rozkvasilo, nebo že je jiným způsobem nestabilní. Tato vada se dá někdy identifikovat i podle lehkého zakalení vína.

 

 

Poškození teplem
Při skladování vína při teplotách kolem 30 stupňů dojde velmi snadno k poškození vína, které je tzv. uvařeno. Na první nádech tahle vada nevypadá nijak ze. Uvařené víno voní po karamelu a vařeném ovoci. Jeho chuť je ale plochá a nemá začátek, střed a ni konec. Vlivem působení teploty také víno často zhnědne.

 

Poškození světlem
Pokud je víno příliš dlouho vystaveno pod umělým osvětlením v regálu supermarketu, nebo bylo delší dobu vystavenu přímému slunečnímu záření, dojde k jeho poškození. Světlo většinou způsobí redukci (viz. reduktivní aroma). Víno proto vždy skladujte ve tmě.

 

Vady vína máme snad zdárně za sebou, a nám nezbývá Vám popřát, abyste se s nimi na svých cestách do říše vína setkávali co nejméně. A nebo raději vůbec.

 

 

 

  

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!