Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
0 Kč

Sommelier

13.10.2017

Jak poznat, která vína budou chutnat právě vám?

Já si myslím, že každý člověk má nějak nastavené ty chuťové buňky od začátku, a pokud vám bude chutnat plné mohutné víno na začátku, tak třeba skončíte u Bordeaux nebo Toskánska, ale pravděpodobnost, že vám pak začne chutnat Burgundsko, je malá.

Celý článek

 Jakub Přibyl patří k největším českým odborníkům přes vína. Jako první u nás dosáhl na prestižní sommelierský titul Court of Master Sommelier Level Advanced, čtyřikrát za sebou se stal nejlepším sommelierem ČR a třikrát si odnesl titul Mistra České republiky v sommelierství (Bohemia Sekt Trophée). Stejně jako všichni ostatní však musel začínat od nuly.

Pokud byste začínal znovu, jaké kroky byste volil?

Začal bych odjezdem do Anglie, protože tam se člověk dostane k jiným vínům a ke studiu, které je vedeno jinak než v České republice. A pokud bych nemohl, respektive kdybych byl v situaci, že bych u nás opět začínal znovu, tak bych začínal stejně.

Když mi víno začalo trochu vrtat hlavou, šel jsem si koupit knihu a šel jsem do toho s tím, že čím větší, tím víc informací. Koupil jsem si tedy tehdy tu největší na trhu, což byla kniha Víno od André Dominé.

Vína mají svůj status, jistou auru. Chtěl jste se jim věnovat i kvůli tomu?

Já jsem to tak nikdy nevnímal, i když si pro mě vína samozřejmě stojí úplně někde jinde než pivo nebo cokoliv jiného. Na druhou stranu pro mě si vysoko stojí i whisky či koňaky jako velice ušlechtilé destiláty. Takže ne, pořád v tom jsem, protože mě to víno bavilo, baví a snad i bavit bude. Baví mě na tom celá ta problematika a komplexnost nápoje jako takového.

Vzpomenete si, které víno bylo první, jež jste domů nepřivezl na základě názvu nebo etikety?

Nevím, jestli bylo úplně první, ale jihoafrický Shiraz byl určitě jedno z prvních vín. Vědomě jsem šel po Shirazu z Jižní Afriky, který jsem si sháněl, protože jsem si o něm něco přečetl. Zajímalo mě, jak bude chutnat, jenže tehdy to bylo v Opavě, takže já jsem neměl moc šancí. Bylo to tak před deseti lety, a to

se nechci nikoho dotknout, ale jestli tam byla jedna vinotéka, tak to je moc. Takže nákup musel proběhnout v supermarketu, byl to Golden Kaan Shiraz.

Je nutné se k vínům „propít“?

Já si myslím, že každý člověk má nějak nastavené ty chuťové buňky od začátku, a pokud vám bude chutnat plné mohutné víno na začátku, tak třeba skončíte u Bordeaux nebo Toskánska, ale pravděpodobnost, že vám pak začne chutnat Burgundsko, je malá.

Myslím, že pokud vám nechutná víno jako takové, tak to nemá smysl lámat přes koleno. Pokud vám nechutnají olivy, tak vám nebudou chutnat nikdy. Na druhou stranu je otázkou to, proč vám víno nechutná. Když vám nechutná proto, že začínáte na třicetiletém Bordeaux, které je strašně komplexní a složité pro mozek, tak je to jako se vším. Když vám jako prvňákovi ukážu derivace, tak vás ta matematika taky nikdy nechytne.

Kdybyste měl začátečníkovi doporučit šestici vín, jež by mu pomohla s lepším určením vlastních chutí, která by to byla?

Určitě se dá vzít bílé víno z Nového světa na sudu, aby si člověk představil, o čem je barriqová chuť. Jistě si může vzít Moselu jako vzorek vína se zbytkovým cukrem – protože není vůbec pravda, že co není suché, to je nekvalitní. Zcela určitě se vyplatí vzít třeba Veltlínské zelené z Rakouska, aby měl člověk ponětí, jak vypadá lehké svěží víno.

Z červených vín potom třeba Cabernet Sauvignon Merlot Blend z Nového světa, což jsou hodně těžká silná vína. Z Evropy Pinot Noir z jakékoliv středoevropské oblasti, nemusí to být jenom Burgundsko, to je zase zástupce té úplně druhé strany. Klidně může člověk zkusit nějaké Nebbiolo, jako je Tannat, když se k nim dostane. To jsou odrůdy, které mají hodně vysokou tříslovinu, nemají až tak plné tělo, ale jsou velice robustní.

6.10.2017

Vinařství na Moravě i v Čechách dokáží dělat vína evropské úrovně

Jakub Přibyl, první český držitel prestižního titulu Court of Master Sommeliers, se již od ukončení studií v roce 2007 věnuje vínům naplno. Na pozici sommeliera působil v řadě prestižních restaurací ověnčených michelniskými hvězdami, nyní díky svým zkušenostem zastává pozici konzultanta předních prodejců vín u nás.

Celý článek

Jakub Přibyl, první český držitel prestižního titulu Court of Master Sommeliers, se již od ukončení studií v roce 2007 věnuje vínům naplno. Na pozici sommeliera působil v řadě prestižních restaurací ověnčených michelniskými hvězdami, nyní díky svým zkušenostem zastává pozici konzultanta předních prodejců vín u nás.

S jistotou tak patří k největším tuzemským kapacitám v oboru, přesto ho trápí fakt, co si u nás pojem sommelier nese. „Myslím, že je v České republice slovo sommelier úplně zprofanováno. Sommelier je skoro každý druhý – lidé si už pod tím pojmem nepředstavují nic,“ reaguje Jakub na otázku, co přesně tato pozice obnáší.


„Sommelier je jejich strejda, který je včelař. Ale také jejich teta, která je právnička a její kamarádka, která dělá sestru na pitevně. Protože na to má každý nějaký papír,“ dodává. Největším problémem je fakt, že zde není jasná hranice mezi skutečným odborníkem a člověkem, který si ve volném čase udělal několikadenní kurz.


„Já, když jsem byl teď na ME v Rakousku, bylo tam třeba vinařství Emmericha Knolla, což je jedno z nejslavnějších vinařství na světě. Pan Knoll byl rád, že se mohl zúčastnit galavečera se sommeliery, dal vína zadarmo, aby se ukázal,“ vysvětluje. „V ČR je to hozeno přesně naopak. Každý má pocit, že tomu rozumí. A ti praví odborníci jsou vlastně veřejným nepřítelem, protože se snaží být lepší než jejich strejda, co také absolvoval jednodenní kurz, kde ho naučili, že se říká korek a lahev, a ne špunt a flaška,“ pokračuje přední český odborník.

Česká vína se umí dostat na špičkovou úroveň
Když se však podíváme na vína samotná, je zde Jakub Přibyl mnohem pozitivnější. „Na Moravě i v Čechách se objevují vinařství, která dokáží produkovat vína evropské úrovně,“ popisuje aktuální stav u nás. „Umíme se dostat na špičkovou úroveň. Nemluvím o soutěžích, protože tam je to vždy trochu diskutabilní. Jde o můj pohled, když srovnám vína, která se na soutěže vůbec nehlásí – přitom jsou mnohdy o parník lepší než ta, co se hlásí.“


Vinařství, která se mohou srovnávat s tou nejvyšší evropskou špičkou, však tolik není. „Bude to tak dvacet vinařství u nás. Já jsem rád, že se to zvedá, dokonce i relativně rychle. Jen ty poměry bych si rád představoval jiné, těch top vinařů by mohlo být trošičku víc,“ odkrývá. „Ale to se může časem zlomit a někteří z těch aktuálně dobrých se rozhodnou, že by to chtěli posunout ještě o stupínek dál,“ uzavírá Jakub Přibyl.

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!