Sicílie

Sicílie

Vinice na Sicílii Vás ohromí svojí rozlohou. Na osázené ploše kolem 165 tis. ha se zde nachází skoro tolik vinic jako v Argentině!  Jedná se také o vůbec největší vinařskou oblast v Itálii. A víc než to, Sicílie nabízí vína, která mohou soutěžit s mezinárodní elitou. Tato vína obvykle pocházejí z vinic ležících v relativně vysoké nadmořské výšce, s relativně mírnými teplotami. Starobylé město Syrakusy ležící na jihovýchodě Sicílie bylo svého času vzkvétající obchodní město. V roce 212 před naším letopočtem se Sicílie v důsledku Punských válek stala na čas římskou provincií. Od sedmého do devátého století našeho letopočtu se pak stala Sicílie součástí Osmanské říše. Osmané po ovládnutí Sicílie zakázali výrobu vína pod tvrdým trestem a tak začali tehdejší vinaři zpracovávat úrodu jinak – vyráběli z hroznů rozinky.

Odrůdy

Půda na Sicílii má většinou vulkanický charakter. Zhruba dvě třetiny všech vinic jsou na Sicílii osázeny býlími odrůdami, z nichž nejvíce se na vinicích vyskytuje odrůda Catarratto (40 % všech vinic), následuje odrůda Grillo, Inzolia a Trebbiano. Nejpěstovanějšími tmavými odrůdami jsou Calabrese a Nerello. Ročně se přitom na Sicílii vyprodukuje kolem 10 mil. hektolitrů vína. Jen 5 % všech vín ze Sicílie jsou klasifikovány jako DOC vína. Dobrou pověst získala vína ze Sicílie především díky kvalitním dezertním vínům, jako je slavná Marsala, Malvasia delle Lipari a Moscato di Pantalleria. Ze známých DOC vín můžeme jmenovat kupříkladu Cerasuolo di Vittoria. Zřejmě nejslavnějším vínem ze Sicílie je Corvo, u kterého si přijdou na své jak milovníci červeného a bílého vína, tak i růžového. Kromě tohoto vína mají vysokou kvalitu i další suchá bílá a červená vína, doporučit Vám můžeme také i vynikající dezertní vína a dokonce i šumivá vína.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení