Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
Přihlášení
0 Kč

Šampaňské a co k němu...

Dát si na začátku párty sklenku šampaňského a k tomu zakousnout něco malého, to je léty prověřená klasika. Stejně tradiční jsou pokrmy, které se na většině večírků k šampaňskému podávají. Šampaňské a kaviár, šampaňské a ústřice, šampaňské a  …  ale ne, takhle by to dál nešlo, protože to začíná být celkem nuda. A my si s vínem chceme užít hlavně zábavu. Nastal čas vyzkoušet i méně tradiční kombinace. Slibuji, že nudit se rozhodně nebudete.

Smažené houby

Není žádným tajemstvím, že šampaňské se skvěle hodí ke smaženým jídlům. Ale zkusili jste už dát si k šampaňskému smažené houby? Zemitost hub, kombinovaná s ovocnou chutí Blanc de Noir (šumivé víno, vyrobené z tmavého hroznu odrůdy Pinot Noir), to je překvapivě úžasná kombinace. Vyzkoušejte i o něco sladší Gruet, Chandon, nebo Gloria Ferer. Prostě pohádka.

Gratinované domácí těstoviny se sýrem

Další skvělá kombinace. Jen je důležité věnovat pozornost detailům. Dejte přednost jemnějším a smetanovějším sýrům, dobrou volbou je například uzená Gouda. A vyberte také raději o něco kyselejší víno, které dá vyniknout chuti sýra. Pro jemné doladění chuti použijte třeba opečenou pancetu, lanýže, nebo opraženou strouhanku.

Ravioli plněné dýňovým pyré, s máslem a šalvějí

Chuťově bohaté a zároveň delikátní jídlo. Nasládlá chuť opečené dýně, v kombinaci se zemitostí šalvěje tolik typická pro tenhle italský pokrm skvěle vynikne se sladším šumivým vínem Franciacorta z oblasti Lombardie, které se vyrábí z hroznů Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, tedy ze stejných odrůd jako jeho známější příbuzný z oblasti Champagne. S větším podílem Pinot Noir získává Franciacorta ovocnou chuť jahod. Oproti jiným šumivým vínům má v sobě o něco méně kyselosti a stárnutím získává jemnou chuť pražených mandlí. Pokud toužíte tohle víno ochutnat, doporučuji Ca del Bosco Franciacorta a nebo Bellavista Franciacorta, se kterými nemůžete udělat chybu.

Sendvič s grilovaným kuřecím masem

Ideální v kombinaci s úžasným Cava. Zvolte raději BBQ omáčku s jemným aroma kouře, naopak se raději vyhněte ostrým kořeněným BBQ omáčkám. Chcete-li to doladit do absolutní dokonalosti, přidejte ještě trochu karamelizované cibule a pár kousků gorgonzoly. Pokud mohu doporučit, před výraznějším vepřovým nebo hovězím, dejte přednost kuřecímu masu, nebo tofu, jste-li vegetariáni, které se k šumivému vínu hodí přímo skvěle.

Rybí Tacos

Nebojte se experimentovat a být trochu kreativní. Vyzkoušejte kombinaci ryby a suchého Extra Brut, Brut Nature nebo Brut Zero s velmi nízkým, nebo dokonce žádným přidaným cukrem. K rybímu masu ochucenému citrónovou šťávou pak zkuste najít víno s vyšší kyselostí, aby se chutě dokonale sladily. Pozor na víno s nízkou mineralitou a přílišnou jemností, nebude to ono. Skvěle se hodí například Pierre Peters, Jean Baillette – Prudhomme a nebo Brut Nature Blanquette z oblasti Limoux jako Antech nebo Martinolles.

Párek smažený v kukuřičném těstíčku s dijonskou hořčicí

Pamatujete si, co jsme si říkali o kombinaci šumivého vína a smaženého jídla? Tak tohle je přesně ono. A možná ještě lepší. Tajemství geniality téhle kombinace spočívá v ostré dijonské hořčici. Stačí jen najít víno, které se bude vhodně doplňovat s kyselou ostrostí hořčice. Hledejte tedy víno spíše sladší, s nižší kyselostí. Dobrou volbou bude bezesporu Lucien Albrecht Brut z Cremant d´Alsace, které se vyznačuje dostatečně „vtíravou“ chutí.

Vegetariánské chilli z červených fazolí

Přímo neuvěřitelná kombinace ostrého chilli a lahodného Cava. Exploze ostré chuti spláchnutá jemností vína. Určitě vyzkoušejte.

Rukolový salát s parmazánem, hruškou a pekanovými ořechy

Salát a šumivé víno, to je kombinace, která funguje překvapivě dobře. Šampaňské se skvěle doplňuje s kyselou chutí zálivky vinagrette, sladkou ostrostí hrušky a jemnou nasládlostí parmazánu. Festival chutí ještě zdárně doplňují opražené pekanové ořechy, pověstný zlatý hřeb pak představuje zemitá rukola s příchutí bylin. Tenhle salát bude vynikající z Proseccem, šumivým vínem z italské oblasti Veneto. Vyzkoušejte třeba Prosecco la Marca. Takový ohňostroj chuti jste ještě nezažili.

Chléb s olivovým olejem a kořením Dukkha

Překvapivě jednoduché, překvapivě lahodné. Kousek chleba namočte v olovovém oleji, jemně okořeňte směsí koření a oříšků Dukkha. Vložte do pusy a pak zalijte douškem nádherným Pugliese. Zavřete oči a vychutnejte si vůni čerstvě posečené trávy a čerstvého chleba. Znáte něco lepšího?

Čerstvé jarní rolky s pikantní chilli omáčkou

Zapomeňte na smažená jídla a zkuste pro změnu něco čerstvého. Díky nízkému obsahu tuku tohle jídlo skvěle funguje s vínem, které má nižší obsah kyselin. A zvolíte-li opravdu pikantní omáčku, a trochu sladší víno, například …. doporučení someliéra …., vystřelí Vás tahle netradiční kombinace rovnou do chuťového nebe.  Možná by stálo za pokus přidat kousek tofu a citrónové trávy, ale to už necháme na Vás.

Myslím, že dnešní povídání o víně bylo opravdu zajímavé a hlavně inspirativní. A těším se, až vyzkoušíte některé z kombinací, které jsme si dnes představili. Zklamaní rozhodně nebudete.

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!