Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
Přihlášení
0 Kč

Párování vína s jídlem.

Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k šampaňskému. Najít správnou kombinaci vína a jídla se na první pohled může jevit jako něco složitého a náročného, ale ve skutečnosti je to hlavně zábava. Stačí, když se budete držet našich rad a doporučení.

Exploze chuti
Chuť vína a chuť jídla by se měla vzájemně doplňovat, zvýrazňovat, obohacovat, zjemňovat. Vytvořit úžasnou souhru a harmonii, někdy naopak ten správný kontrast, který Vaše chuťové zážitky posune do úplně nové, dosud nepoznané dimenze. Toho všeho lze dosáhnout výběrem toho správného vína, jeho spárování s pokrmem, který máte právě na talíři.

Pár základních tipů

Kyselá jídla
Vyberte víno s vyšší kyselostí, jen tak jeho chuť nezanikne v kyselosti jídla. V opačném případě by se totiž chuť vína stala nevýraznou a plochou.

Ostrá jídla
K ostrým jídlům se skvěle hodí dobře vychlazené sladké víno s nižším obsahem alkoholu. Chuť vína vytvoří nádherný kontrast s ostrou pálivou chutí a úžasně ji doladí.

Bohatá a těžká jídla
Ideální víno má v tomto případě vysoký obsah tříslovin. Ty připraví Vaše chuťové buňky na příliv bohaté chuti tučných jídel.

Výrazná jídla
Výrazná jídla, jako například sýr Gorgonzola, skvěle ladí s vínem s vyšší kyselostí a vyšším obsahem zbytkových cukrů. Nádherná kombinace.

Hořká jídla
Hořké tóny v jídle zvýrazňují hořkost tříslovin ve víně. Zvolte proto vína s nízkým, nebo dokonce nulovým obsahem tříslovin s lehkou slaností a nízkým obsahem zbytkového cukru.

Sladká jídla
Příliš suché víno může v kombinaci se sladkým jídlem získat výrazně nahořklou příchuť. Proto ke sladkým pokrmům volte vína výrazně sladká.

Základní chutě
Člověk je schopen rozlišovat mnoho různých chutí, nicméně samotný základ tvoří šest z nich: slaná, sladká, hořká, kyselá, ostrá a umami (a podle nových výzkumu se brzy přidají i vápníková a tučná). Pro ideální párování vína a jídla je důležitá právě vzájemná kombinace chutí. Tak jako cvičené ucho pozná falešný tón v symfonii, pozná Váš jazyk jakýkoliv nesoulad v chuti. Pro větší přehlednost jsme pro Vás připravili jednoduchý diagram:

Jak párovat víno s jídlem
Je nám jasné, že najít ten správný pár nemusí být ze začátku vůbec jednoduché. Jako vše co souvisí s vínem je to hlavně o zkušenostech. Abychom Vám Vaše začátky na cestě k nelezení ideální kombinace jídla a vína alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro Vás následující přehled.

________

Šumivá vína

Ideální kombinace     

-        ústřice, mušle
-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)

Dobrá kombinace

-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        korýši (krab, humr, krevety)
-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky

 

________

Lehké bílé víno

Ideální kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        ústřice, mušle
-        korýši (krab, humr, krevety)
-        ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
-        brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

Dobrá kombinace

-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek

 

________

Plná bílá vína

Ideální kombinace

-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        houby (hřiby, žampióny, shitake)

Dobrá kombinace

-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
-        aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

 

________

Aromatická bílá vína

Ideální kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        korýši (krab, humr, krevety)
-        kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
-        ořechy, mandle
-        chilli, feferonky
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

 

Dobrá kombinace

-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        rajčata, lilek, paprika, kapie

 

________

Růžové víno

Ideální kombinace

-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
-        chilli, feferonky
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

 

Dobrá kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
-        korýši (krab, humr, krevety)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
-        pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
-        ořechy, mandle 

________

Lehká červená vína

Ideální kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        houby (hřiby, žampióny, shitake)
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)

 

Dobrá kombinace

-        čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
-        tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
-        luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

________

 

Střední červená vína

Ideální kombinace

-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        rajčata, lilek, paprika, kapie
-        houby (hřiby, žampióny, shitake)
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
-        chilli, feferonky
-        aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

 

Dobrá kombinace

-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
-        pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)

________

Plná červená vína

Ideální kombinace

-        výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
-        tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
-        uzeniny (slanina, salámy)
-        tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
-        rajčata, lilek, paprika, kapie

 

Dobrá kombinace

-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        houby (hřiby, žampióny, shitake)
-        chilli, feferonky

 

________

Dezertní vína

Ideální kombinace

-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
-        pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
-        ořechy, mandle


Dobrá kombinace

-        uzeniny (slanina, salámy)
-        česnek, cibule, šalotka, pórek
-        exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
-        aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

________

Věřím, že jsme Vám dnes vnesli trochu světla do toho, jak správně spárovat víno s jídlem. Možná to na první pohled vypadá složitě a komplikovaně, ale věřte, že nakonec není ani tak důležité, jestli vyberete k jídlu to správné víno. Mnohem důležitější je, aby Vám víno přinášelo radost. V kombinaci s dobrým jídlem, pak může ta radost být dvojnásobná.

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!