Párování vína s jídlem.


Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k šampaňskému. Najít správnou kombinaci vína a jídla se na první pohled může jevit jako něco složitého a náročného, ale ve skutečnosti je to hlavně zábava. Stačí, když se budete držet našich rad a doporučení.
Exploze chuti
Chuť vína a chuť jídla by se měla vzájemně doplňovat, zvýrazňovat, obohacovat, zjemňovat. Vytvořit úžasnou souhru a harmonii, někdy naopak ten správný kontrast, který Vaše chuťové zážitky posune do úplně nové, dosud nepoznané dimenze. Toho všeho lze dosáhnout výběrem toho správného vína, jeho spárování s pokrmem, který máte právě na talíři.
Pár základních tipů
Kyselá jídla
Vyberte víno s vyšší kyselostí, jen tak jeho chuť nezanikne v kyselosti jídla. V opačném případě by se totiž chuť vína stala nevýraznou a plochou.
Ostrá jídla
K ostrým jídlům se skvěle hodí dobře vychlazené sladké víno s nižším obsahem alkoholu. Chuť vína vytvoří nádherný kontrast s ostrou pálivou chutí a úžasně ji doladí.
Bohatá a těžká jídla
Ideální víno má v tomto případě vysoký obsah tříslovin. Ty připraví Vaše chuťové buňky na příliv bohaté chuti tučných jídel.
Výrazná jídla
Výrazná jídla, jako například sýr Gorgonzola, skvěle ladí s vínem s vyšší kyselostí a vyšším obsahem zbytkových cukrů. Nádherná kombinace.
Hořká jídla
Hořké tóny v jídle zvýrazňují hořkost tříslovin ve víně. Zvolte proto vína s nízkým, nebo dokonce nulovým obsahem tříslovin s lehkou slaností a nízkým obsahem zbytkového cukru.
Sladká jídla
Příliš suché víno může v kombinaci se sladkým jídlem získat výrazně nahořklou příchuť. Proto ke sladkým pokrmům volte vína výrazně sladká.
Základní chutě
Člověk je schopen rozlišovat mnoho různých chutí, nicméně samotný základ tvoří šest z nich: slaná, sladká, hořká, kyselá, ostrá a umami (a podle nových výzkumu se brzy přidají i vápníková a tučná). Pro ideální párování vína a jídla je důležitá právě vzájemná kombinace chutí. Tak jako cvičené ucho pozná falešný tón v symfonii, pozná Váš jazyk jakýkoliv nesoulad v chuti. Pro větší přehlednost jsme pro Vás připravili jednoduchý diagram:
Jak párovat víno s jídlem
Je nám jasné, že najít ten správný pár nemusí být ze začátku vůbec jednoduché. Jako vše co souvisí s vínem je to hlavně o zkušenostech. Abychom Vám Vaše začátky na cestě k nelezení ideální kombinace jídla a vína alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro Vás následující přehled.
________
Šumivá vína
Ideální kombinace
- ústřice, mušle
- čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
- uzeniny (slanina, salámy)
- pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
Dobrá kombinace
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
- jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
- tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
- korýši (krab, humr, krevety)
- světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
- brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky
________
Lehké bílé víno
Ideální kombinace
- čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
- jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
- ústřice, mušle
- korýši (krab, humr, krevety)
- ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
- brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
Dobrá kombinace
- světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
________
Plná bílá vína
Ideální kombinace
- jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
- ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
- světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
- houby (hřiby, žampióny, shitake)
Dobrá kombinace
- tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
- kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
- aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)
________
Aromatická bílá vína
Ideální kombinace
- čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
- korýši (krab, humr, krevety)
- kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
- ořechy, mandle
- chilli, feferonky
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
Dobrá kombinace
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
- uzeniny (slanina, salámy)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- rajčata, lilek, paprika, kapie
________
Růžové víno
Ideální kombinace
- jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
- kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
- chilli, feferonky
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
Dobrá kombinace
- čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
- jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
- tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
- ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
- korýši (krab, humr, krevety)
- uzeniny (slanina, salámy)
- luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
- pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
- ořechy, mandle
________
Lehká červená vína
Ideální kombinace
- čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
- světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
- uzeniny (slanina, salámy)
- houby (hřiby, žampióny, shitake)
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
Dobrá kombinace
- čerstvé, slané a kyselé sýry (Feta, Cotija, Paneer, Chevre, Sour Cream)
- tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
- luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
________
Střední červená vína
Ideální kombinace
- tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
- tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
- uzeniny (slanina, salámy)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- rajčata, lilek, paprika, kapie
- houby (hřiby, žampióny, shitake)
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
- chilli, feferonky
- aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)
Dobrá kombinace
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
- tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
- světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
- pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
________
Plná červená vína
Ideální kombinace
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort, Stilton)
- tvrdé sýry (Parmazán, Cheddar, Haloumi, Pecorino, uzená Gouda)
- uzeniny (slanina, salámy)
- tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
- rajčata, lilek, paprika, kapie
Dobrá kombinace
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- houby (hřiby, žampióny, shitake)
- chilli, feferonky
________
Dezertní vína
Ideální kombinace
- jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
- jemné sýry (Brie, Ricotta, Mozzarela, Gruyere, Mascarpone)
- pečící koření (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
- ořechy, mandle
Dobrá kombinace
- uzeniny (slanina, salámy)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
- aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)
________
Věřím, že jsme Vám dnes vnesli trochu světla do toho, jak správně spárovat víno s jídlem. Možná to na první pohled vypadá složitě a komplikovaně, ale věřte, že nakonec není ani tak důležité, jestli vyberete k jídlu to správné víno. Mnohem důležitější je, aby Vám víno přinášelo radost. V kombinaci s dobrým jídlem, pak může ta radost být dvojnásobná.