Morava

Morava

Morava je tradiční a nejrozsáhlejší tuzemskou vinařskou oblastí v České republice. Morava zahrnuje 4 vinařské podoblast, a sice znojemskou, mikulovskou, velkopavlovickou a slováckou. Ve všech vinařských regionech Moravy je celkem 312 vinařských obcí. K Moravě patří od nepaměti vína červená, stejně jako vína bílá. Přestože je oblast v porovnání s některými zahraničními vinařskými regiony relativně malá, na Moravě kupodivu vznikají různorodá vína. Zemitější charakter místních vín je doprovázen ovocnými tóny. 

Kromě tradičních odrůd se pěstují na Moravě i zcela nově vyšlechtěné odrůdy. K nejznámějším bezpochyby patří Pálava, dále pak odrůda André, Cabernet Moravia, Neronet a další. Na Moravě se nachází také vůbec největší vinařská obec Velké Bílovice (okres Břeclav), která spravuje přes 800 hektarů vinic.

Celková rozloha vinic na Moravě čítá 17 450 hektarů, což představuje zhruba 96 % všech vinic v celé České republice. Vinařská oblast Morava z větší části leží v Jihomoravském kraji, menší část se pak rozkládá v kraji Zlínském. Průměrná roční teplota v oblasti je 9,4 °C, roční úhrn srážek se pohybuje průměrně kolem 510 mm. Za rok na Moravě svítí Slunce zhruba 2 244 hodin. Ačkoliv je vegetační období kratší než v západní a pochopitelně i jižní Evropě, léta jsou na Moravě teplejší, v některých letech i velmi horká. Vinná réva sice na Moravě tedy dozrává později, ale právě proto se zde daří odrůdám s pozdním dozráváním hroznu pro zpracování vysoce kvalitních vín. Moravská bílá vína se vyznačují svojí specifickou vůní a vysokým podílem kyselinky, chuť je často kořenitá. Moravská červená vína mají zase zemitou plnou chuť s ovocitým charakterem.