Miliasso Barolo DOCG
Detailní popis produktu
Miliasso Barolo DOCG, italský král, oblečený v rubínově červené pláštěnce z nejjemnějšího sametu. Džemové aroma zralého červeného ovoce, tabáku a středomořských bylin. Intenzivní, elegantní a velmi komplexní.
Silné na patře a zároveň hedvábně jemné a harmonické díky dokonalé rovnováze mezi chutí zralého ovoce a hřejivým kořením, které přetrvává v přesvědčivém závěru.
Vinice na zvlněných kopcích v Langhe patří nejen k nejvýznamnějším vinicím v italském Piemontu, jsou také poutním místem pro milovníky skvělého italského červeného. Zde se vysazuje Nebbiolo, hrozn, ze kterého se vyrábí slavné Barolo.
Nebbiolo se ve vinicích, které jsou ráno zahalené v mlze, cítí jako doma. Zde je vinná réva pevně zakořeněná v šedobílých opukových půdách s fosilními ložisky z doby, kdy v oblasti ještě dominovala mořská voda.
Královské víno
Nebbiolo je nejznámější a nejstarší modrá odrůda z Piemontu. V osmnáctém století se hrozny v podobě láhve Barolo dostaly již do kruhů piemontské královské rodiny. Tam bylo víno, tehdy ještě sladké a jiskřivě červené, velmi žádané. V devatenáctém století přišel Camille Benso, hrabě z Cavour a králova pravá ruka, s myšlenkou radikálně změnit styl Barola. Benso, milovník francouzského červeného, chtěl víno po vzoru velkých vín z Bordeaux: silné víno bez pěny a zbytkového cukru.
Hrabě angažoval francouzského enologa Louise Oudarta. Zavedl pečlivou vinifikaci a stárnutí dřeva, což položilo základ pro Barolo, jak ho známe dnes. Mimochodem byla objevena dosud skrytá vlastnost Nebbiola: řídká chuť a tvrdé třísloviny, do té doby zastřené zbytkovým cukrem. Vinař Angelo Gaja ze sousedního Barbaresca na to našel řešení.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Druh vína: | Suché víno |
Obsah alkoholu: | 14% |
Odrůda: | Nebbiolo |
Typ barvy: | Červené víno |
Země: | Itálie |
Zlatá medaile: | Gilbert & Gaillard |
sada: | /miliasso-barolo-docg-krabice/ |
lahev: | /miliasso-barolo-docg/ |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.