Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
0 Kč

Láhev nebo skleničku?

Tuším, že podobnou otázku si každý milovník vína pokládá velmi často. A tuším i jak zní nejčastější odpověď. Ale pozor, dnešní téma se netýká ideálního množství vypitého vína. Tedy alespoň ne přímo.

Sklenka vína

Pokud jste někdy navštívili solidní restauraci, jistě jste si všimli, že ve vinném lístku jsou často udávány ceny vína jak za celou láhev, tak za skleničku.  Tento stále běžnější a populárnější způsob servírování vína v sobě ovšem skrývá několik úskalí, kterým je třeba věnovat pozornost.

 

Když víno znáte

Sklenka vína se v restauraci obvykle prodává za cenu o něco málo nižší, než je cena celé láhve v běžném obchodě. To znamená, že zaplatíte-li za sklenku vína v restauraci dejme tomu 120 Kč, stála by celá láhev v obchodě zhruba 200 Kč. Ceny vína se navíc mohou výrazně lišit i podle „úrovně restaurace. Lehce se tak může stát, že v luxusní restauraci zaplatíte za sklenku stejného vína i dvojnásobek ceny než byste dali v méně luxusním podniku.

Řešení: Kupte si v obchodě celou láhev.  I když se nepočítáte mezi odborníky, prostě důvěřujte svojí intuici. Za cenu jedné sklenky vína v restauraci dostanete zhruba čtyřnásobné množství, které hravě postačí pro dvě osoby.

Jak velká je dvojka vína?

Na dvojku vína chodili už naši rodiče, a tak i my máme zafixováno, že dvě deci jsou nepsaný standard. Ale pozor, není Vám na tom nic podezřelé? Tak zkuste počítat se mnou! Víme, že objem běžné láhve je 750 ml. Zkusili jste to vydělit? A kolik Vám to vyšlo? Myslím, že už tušíte, kam tím mířím. Pro restauraci je mnohem logičtější, a také výhodnější, nalévat víno po 1,5 dl. A to rozhodně nejsou dvě deci.

Řešení: V restauraci se vždy raději zeptejte na velikost sklenky vína. A pokud v restauraci nabízejí jen menší porci, zkuste to změnit. Opravdu dobrá restaurace by mínění svých hostů měla věnovat pozornost.

 

Vinný lístek, nebo encyklopedie vína?

V některých restaurací připomíná vinný lístek encyklopedii vína. A to může být problém. Často se totiž stává, že je láhev vína v restauraci otevřená od předchozího večera, a nebo dokonce několik dní. A to, jak už víme z předchozích kapitol, kvalitě rozlévaného vína rozhodně neprospívá.

Řešení: Objednávejte hlavou a držte se jednoduchého pravidla: ve francouzské restauraci se nejvíce prodávají francouzská vína. Jdete na večeři do steakhousu? Dejte si plné červené víno.

 

Pozor na velké producenty

Velcí producenti vína si mohou dovolit investovat do podpory svých produktů velké peníze. A s velkým rozpočtem v zádech je snadné motivovat restauratéry, číšníky a someliéry, aby za patřičnou odměnu, nabízeli svým hostům v restauraci ta „správná“ vína. Bohužel víno je v takovém případě párováno spíš s bonusem pro prodávajícího, než podle jídla. A to je prostě chyba.

Řešení: Využijte místní zdroje. V malé místní restauraci pravděpodobně narazíte i na místní vína. Zkuste se zeptat číšníka, jaká vína se v restauraci nejvíc prodávají a jaká jsou jeho dvě oblíbená vína. To Vám nejlépe pomůže zorientovat se v nabídce a udělat si představu.

----

Takže láhev nebo skleničku? Věřím, že na tuhle otázku jsme Vám dnes pomohli najít odpověď, a že i s tíhle problémem si díky nám hravě poradíte.

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!