Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
0 Kč

Korek, nebo špunt

Možná se Vám bude zdát, že zabývat se něčím tak banálním jako je korkový uzávěr láhve vína, je celkem zbytečné. Jenže i korek má ve světě své nezastupitelné místo. I proto jsme se rozhodli téhle malé věci věnovat celý jeden článek.

Není to jako zavřít knihu
Posláním korkového uzávěru je uzavřít láhev a udržet v ní víno při manipulaci. Pro tuto funkci byl navržen, vyroben a nakonec i použit. Nic víc? Ale kdepak! Korek má ještě jednu veledůležitou funkci. Kromě toho, že brání tomu, aby se z láhve cokoliv dostalo ven, brání i tomu, aby se naopak cokoliv dostalo dovnitř. Cokoliv, tedy i vzduch. Dokonalým uzavřením láhve tak bráníme nekontrolované oxidaci vína, která, jak už jsme si říkali, dokáže ovlivnit barvu a chuť vína. Už chápete, že korkový uzávěr není zase tak banální věc?

Fakta o korku
Korek pro výrobu zátek se získává z kůry korkového dubu a je to proces poměrně složitý, vyžadující zručnost, zkušenost, speciální vybavení a hlavně spoustu času. Původní kůra stromů, která není pro výrobu korku vhodná, se totiž nejprve odstraní speciálními noži a poté se nechává znovu dorůst do požadované tloušťky. Tato fáze trvá 9 a 15 let, u nejkvalitnějších druhů korku až 30 let. To je důvod, proč jsou korkové uzávěry tak drahé, a také důvod proč se vinaři neustále snaží najít dostupnější a levnější alternativu. 

Řeč peněz
Tlak na snížení nákladů vede k tomu, že v moderním vinařství je korek stále častěji nahrazován hliníkem a umělou hmotou. Když pomineme estetické hledisko, o kterém se dá sáhodlouze diskutovat, je tu ještě hledisko ekologické. Výroba hliníku a umělých hmot představuje obrovskou zátěž pro životní prostředí. Omezení poptávky po přírodním korku navíc v Portugalsku, které je světovou jedničkou v produkci korku, dokonce vedlo k tomu, že byl počet stromů zredukován a nahrazen jinými průmyslovými odvětvími.

Poznejte svět zátek

100% korek
Jediná korková zátka, která je hodna toho jména. Vyrobena z jednoho kusu korku, z nejkvalitnější vnitřní vrstvy. Víno uzavřené touhle zátkou vydrží v láhvi i víc jak 5 let. Rozhodně ta nejlepší volba. 

Doplňovaný korek
Vyrábí se z vrchních, méně kvalitních vrstev korkové kůry, které jsou velmi porézní. Póry se proto musí vyplnit speciálním lepidlem smíchaným s korkovým prachem. Zátky ze skládaného korku jsou vhodné pro střední dobu skladování vína. 

Skládaný korek
Zátka je vyrobena z několika slepených kusů korku. Pro výrobu větších velikostí zátek je to často jediná možnost, protože i kůra stromů má své limity, co do velikosti a tloušťky. I tyhle zátky jsou vhodné pro maximálně střední dobu skladování. 

Korkový konglomerát
V podstatě se je to korkový prach smíchaný s lepidlem a zformovaný do tvaru zátky. Nejlevnější varianta s dobou skladování vína maximálně 1 rok. 

Technické zátky
Jsou tak trochu záludné a falešné. Na středu z korkového konglomerátu jsou z obou stran nalepeny kroužky pravého korku. Což tedy není příliš korek-tní.


Takže teď už víme, že ke kvalitnímu vínu patří kvalitní korková zátka. Až si příště otevřete své oblíbené víno, zkuste si jen tak, ze zvědavosti, prohlédnout z čeho a jak je zátka vyrobena. Třeba se o svém oblíbeném víně dozvíte něco nového.

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!