Je šampaňské lepší na koupel, nebo na pití?


Ptáte se co má šampaňské víno společného s očistnou koupelí? Co spojuje tyhle dvě zdánlivě nespojitelné věci? Nalijte si sklenku šampaňského, napijte se a řešení tohoto rébusu budete mít přímo na jazyku. Už tušíte? Jistě, jsou to bublinky!
Víno a bublinky
Pro většinu z nás je šampaňské synonymem šumivého vína. Ale pozor, ne každé šumivé víno se může nazývat šampaňským. Aby tomu tak bylo, musí šumivé víno splňovat dost přísná pravidla.
Tajemství rodokmenu
Na původu zkrátka záleží. Jediné skutečné šampaňské pochází z vinařské oblast Champagne- Ardenne, která se nachází na severovýchodě Francie u hranic s Belgií. Výroba šampaňského je povolena pouze ze tří schválených odrůd vína – Chardonnay, Pinot Noir a Meunier.
Bublinky, bublinky, bublinky
Pokud Vás napadlo, že šampaňské je něco na způsob sycené limonády, jen vyrobené z vína, jste na omylu. Bublinky oxidu uhličitého v pravém šampaňském nejsou do vína přidávány uměle, ale vznikají v něm druhotným kvašením v láhvích, přirozeným procesem, při kterém je do vína přidávána směs cukru a kvasinek. Traduje se, že tuto metodu objevil benediktínský páter Dom Perignon. Dnes sice už víme, že je to pouhá legenda, nicméně faktem je, že se otec Perignon metodou druhotného kvašení skutečně intenzivně zabýval a posunul ji o notný kus vpřed. Na jeho počest vlajkové víno společnosti Moët a Chandon nese jeho jméno.
Jen tak se natřásat
Šampaňské zraje minimálně 9 měsíců, většinou se však doba zrání pohybuje kolem tří a více let. V průběhu zrání se z odumírajících kvasinek do vína uvolňuje specifická chuť a vůně. Vrcholná fáze výroby ale víno teprve čeká. Láhve jsou obráceny zátkou dolů a každý den se ručně setřásají. Poté se hrdla láhví ochladí, a po otevření lahví se z nich „vystřelí“ zmrzlý sediment. Obsah láhve se doplní buď suchým vínem - pak dostaneme vyhlášený Brut Nature, nebo směsí vína a cukru nazývanou liqueur d´expedition – pak vznikne, v závislosti na množství cukru, celá řada šampaňských od suchého Brut Extra po sladké Doux.
Plná vana šampaňského
Tak tahle kratochvíle by Vás asi vyšla pořádně draho, obzvlášť pokud, byste zvolili některý z kvalitních ročníků jako je třeba Chassenay d'Arce Champagne jehož cena se pohybuje kolem 1000 Kč za láhev. Ovšem pokud se v šampaňském chcete opravdu vykoupat, nemusíte naštěstí do vany nalít víno, jehož cena dosahuje hodnoty Vašeho ročního platu. Většinou se totiž používá výtažek ze šampaňského, doplněný o další přísady jako je například vinný olej, zamíchaný do vody, jejíž teplota je rozhodně příjemnější, než teplota správně vychlazeného šampaňského.
Je šampaňské lepší na koupel, nebo na pití? Myslím, že v tom už máme celkem jasnou. A pokud by jste si přece jenom nebyli jistí, zkuste to jednoduše zkombinovat. Napusťte si vanu, nalijte si sklenku šampaňského a užijte si bublinky.