Jak podávat víno


Určitě jste si už někdy objednali v restauraci víno. A jistě jste si všimli, že bílé víno se podává v jiných sklenicích než víno červené, nebo že některá vína se přelévají do karafy s širokým hrdlem a jiná se zase podávají v nádobě s ledem. Možná už tušíte, že dnes si budeme povídat právě o tom jak a v čem správně servírovat víno.
Sklenka vína
Za časů středoškolských studií jsme to, jaký tvar má sklenice vína považovali za nepodstatný detail. A mnohem důležitější než buket pro nás byla cena a množství. Jenže studentská léta odvál čas, a my jsme pochopili, že od vína čekáme trochu víc, než jen co největší lahev za co nejnižší cenu. Přišli jsme na to, že si chceme víno vychutnat se vším všudy, do posledního detailu. A to bez správné sklenice jde jen velmi špatně.
Co dokáže tvar?
Špatné víno nalité do sebelepší sklenice zůstane pořád špatným vínem. Sklenice samotná chuť vína nijak nevylepší. Na druhou stranu správně vybraný tvar sklenice umožní, aby se vůně dobrého vína plně rozvinula.
A jakou vybrat skleničku?