Doprava ZDARMA nad 1000 Kč
Infolinka +420 777 773 801
Přihlášení
0 Kč

Jak párovat víno se sýrem.

Víno a sýr. Na první pohled dvojice, která nemůže být odlišnější. A přitom víno a sýr dokážou být tak krásný pár. A stačí k tomu jen pár jednoduchých pravidel.

 

Tip č.1 – Párujte víno a sýr se stejnou intenzitou

Asi nejdůležitější pravidlo pro správné párování vína se sýrem. Jemná a delikátní chuť sýra Gruyere by se ve spojení s plným a výrazným Cabernet Sauvignon úplně vytratila, ale ve spojení s Pinot Noir je to úplně jiný příběh.

Obecně platí, že vína s obsahem alkoholu nad 14,5%, která mají intenzivní chuť se hodí sýry s výraznou chutí. A naopak méně intenzivní vína s obsahem alkoholu pod 12% tvoří ideální pár se sýry jemnými a méně výraznými.


Tip č. 2 – K plným vínům patří vyzrálé sýry

Protože se v sýru zráním snižuje obsah vody, mají starší a vyzrálé sýry vyšší obsah tuku a tím i bohatší chuť. Proto se tak dobře hodí k plným červeným vínům. Vyberte si alespoň rok zrající sýr typu Cheddar, Gouda, Gruyere, Provolone. Chybu neuděláte ani s typickým italským sýrem Parmigiano – Regiano, nebo Grana Padano. Vaše chuťové buňky se ocitnou v sedmém nebi. 

 

Tip č. 3 – Když sýr nevoní

Sladší vína jako Moscato, Tramín, desertní vína z pozdního sběru, nebo Portské se skvěle hodí k sýrům s výrazným, někdy až nepříjemným aroma.  Sklenka portského a k tomu vyzrálý Rokfór. Jak lahodné.

 

Tip č. 4 – Šumivé víno a krémový měkký sýr

Díky nasycení oxidem uhličitým a vyšší kyselosti jsou šumivá vína ideální v kombinaci s měkkými a krémovými sýry jako Brie, Munster nebo Camebert. Ta čistá a jemná chuť je prostě neodolatelná.7

 

Tip č. 5 – Ideální spojení vína sýra? Stejný původ.

Vyzkoušejte vína a sýry pocházející ze stejného regionu a neuděláte chybu. Kombinace kozího sýra se Sauvignon Blanc z údolí Loiry, Epoiseses de Bourgogne a Chardonnay z Burgundska, nebo španělské duo Manchege a Garnacha, to je prostě léty vyzkoušená klasika se kterou neuděláte chybu.

 

Tip č. 6 – Když jste na pochybách, vsaďte na klasiku

Pokud se na stole objeví více druhů vína a vy si nejste jisti jaký k nim vybrat ideální sýr, vsaďte na klasický tvrdý sýr typu Ementál, Gouda, Comté Extra nebo Gruyere. Takový sýr bude mít dostatečně vysoký obsah tuku, aby vyvážil tříslovinu v červených vínech, a zároveň dostatečně zvýraznil chutě vína bílého. 

Víno a sýr k sobě zkrátka patří. Snad Vám pár našich tipů ukázalo, že párování vína a sýra není žádná věda. Až se příště na Vaší tabuli potká víno se sýrem, vykouzlí tahle kombinace na Vaší tváři široký úsměv. 

Proč nakupovat u nás

Doprava ZDARMA nad 1000 Kč

Doprava ZDARMA na všechny objednávky nad 1000 Kč – Po Praze doručení ve stejný den (při objednání do 12.30 hodin), celá republika do 24 hodin od objednání do 16.30 hodin.

Garance vrácení peněz

Víno Vám nechutná? Nevadí! Vyzvedneme si víno u Vás a vrátíme Vám peníze za celý karton zpět.

Nejlepší ceny v ČR

V případě, že objevíte stejné víno levnější než v naší akční týdenní nabídce, napište nám kde a za odměnu Vám zašleme karton 6-ti lahví tohoto vína ZDARMA!!!