Jak ochutnávat víno?


Konečně nastala ta dlouho očekávaná chvíle a Vy držíte v ruce láhev vytouženého vína. Dlouho jste vybírali, podrobně studovali etiketu, ti pečlivější z Vás se možná i poradili s odborníkem....
Jak si vychutnat víno
Konečně nastala ta dlouho očekávaná chvíle a Vy držíte v ruce láhev vytouženého vína. Dlouho jste vybírali, podrobně studovali etiketu, ti pečlivější z Vás se možná i poradili s odborníkem, nebo jste si alespoň prošli internet, a teď se chystáte vychutnat si ten okamžik štěstí a radosti, kdy víno pohladí Vaše chuťové pohárky. Ale zkuste ještě chvilku vydržet. Koneckonců trpělivost prý přináší růže. To u vína platí dvojnásob.
Láska na první pohled
Viděli jste někdy, jak k vínu přistupuje opravdový znalec? A všimli jste si co udělá jako první? Nakloní sklenku, zakrouží s ní a pak věnuje vínu dlouhý zkoumavý pohled. A když to tak dělá odborník, má to jistě smysl. Zrak Vám totiž o víně může prozradit mnohé. Pojďme teď podívat trochu podrobněji na to, co Vám víno o sobě prozradí na první pohled.
Barva
První čeho si všimnete je určitě barva a její odstín. Barva vlastně není až tak důležitá. Tedy pokud nechcete srovnávat odstíny stejných druhů vína odlišných ročníků nebo producentů.
Intenzita
Pozorujte víno ve skleničce od okraje ke středu. Uvidíte drobné rozdíly v intenzitě odstínu. Intenzita barvy záleží na mnoha faktorech jako odrůda, oblast původu, nebo věk vína.
Viskozita
Víno stékající po stěnách skleničky zanechává jemnou, ale znatelnou stopu, které se říká vinné slzy. Odborně se tento jev nazívá Marangoniho efekt, a je způsoben povrchovým napětím vína na stěnách sklenice. Pomalu stékající „slzy“ indikují vyšší obsah alkoholu ve víně.
Všechny barvy vína
Přestože barva samotná není na víně to nejdůležitější, může nám sama o sobě o víně ledacos prozradit.
Světlá platina – Světlé, téměř čiré bílé víno. Tahle barva nám prozrazuje, že se jedná o mladé víno, které neprošlo stařením v dubovém sudu
Střední limetka – Barva vína s odstíny zelené. Tuhle barvu má mnoho bílých vín, např. Sauvignon Blanc
Temně zlatá – Barva, kterou bílému vínu dokáže staření vína v dubových sudech, kde víno prochází procesem přírodní oxidace
Světlá granátová – Vína této barvy obsahují méně přírodního barviva anthokyaninu. Jedná se např. o Pinot Noir, Gamay, Grenache (pozn. počeštit odrůdy!!!!)
Středně rudá – tahle vína mají většinou vyšší kyselost, než vína s nádechem do fialova. Mezi vína se středně červenou patří např. Merlot, Tempranillo, Sangiovese (pozn. počeštit odrůdy!!!!)
Temně fialová – vína s vysokým obsahem anthokyaninu, např. Petit Sirah, Malbec, Syrrah (pozn. počeštit odrůdy!!!!)
Každý špičkový šéfkuchař Vám řekne, že to jak jídlo vypadá je přinejmenším stejně důležité jako to, jak chutná a voní. S vínem je to stejné. Když Vás víno okouzlí barvou a vůní, je pravděpodobné, že Vám bude i chutnat. Koneckonců můžete si to dnes doma vyzkoušet.