
Skladem
Frankovka 2014, Jakubík
Frankovka
Frankovka je původně pravděpodobně rakouská odrůda, která nese také označení Blaufränkisch, Blauer Limberger nebo Lemberger. V České republice je to druhá nejpěstovanější odrůda vůbec. Tradiční oblastí, kde se Frankova pěstuje, je kromě Moravy a Rakouska také Slovensko, Maďarsko a Německo. U nás se pěstuje jen na Moravě z toho důvodu, že jde o pozdní odrůdu. Sklizeň v našich klimatických podmínkách nastává až v druhé polovině října. Ve víně je více kyselin, než je obvyklé u ostatních červených odrůd. Díky těmto vlastnostem vinaři často hrozny probírají a také prodlužují dobu nakvašení rmutu, díky čemuž získají více extraktu. Vína odrůdy Frankovka se současně nechávají také déle zrát v sudech, díky čemuž víno nepostrádá jak na kořenitosti, tak také na ovocnosti.
Vína jsou vhodná k delšímu skladování a na lahvi zrají spíše pomalu. Víno z odrůdy Frankovka má tmavě rubínovou barvu, u mladého vína se dominantně projevuje chuť kyselin. U vyzrálejších vín se objevuje příjemná kořenitost v kombinaci s ovocností a celkovou hebkostí vína. Zatímco v mladém víně ucítíte travnaté aroma, u vyzrálejších vín ucítíte tóny ostružin.
Kombinace Frankovky s jídlem závisí do jisté míry na vyzrálosti hroznů. Víno z dobrých ročníků se hodí k pečeným masům, zvěřině, kachně i huse, ke guláši, k jídlům z vnitřností, ale také ke kořeněným zeleninovým pokrmům či například k polentě a bílým zrajícím sýrům.
ZDARMA!