Beaujolais

Beaujolais

Beaujolais je název vinařské oblasti, která se rozkládá jižně od oblasti Burgundy. Dlouhou dobu byla přitom oblast Beaujolais považována za součást Burgund. Region Beaujolais nepatří zrovna k těm nejznámějším vinařským oblastem ve Francii, přesto se řadí k oblastem, které produkují velmi kvalitní vína.

Beaujolais je také lehké, červené víno, které se pěstuje ve stejnojmenné vinařské oblasti.

Beaujolais víno se vyrábí z hroznů odrůdy Gamay Noir. Ve víně s označením Beaujolais jsou zřetelné tóny malin, třešní a brusinek. V chuti lze pozorovat rovněž náznaky hub, lesní půdy, fialek, pekařského droždí, banánu či žvýkačky. Víno je kyselejší, obsah tříslovin je nízký. Obsah alkoholu vína Beaujolais se pohybuje mezi 10 – 13%. Víno Beaujolais doporučujeme servírovat při teplotě 12 – 14 C.